Somon Teriyaki


Somon Teriyaki

Astazi va propun o reteta originara din Japonia, somon Teriyaki, caruia i-am alaturat o salata delicioasa de primavara din ceapa si ridichi. Tehnica teriyaki provine din bucataria japoneza si presupune ca alimentele sa fie fripte pe gratar dupa ce au fost marinate inainte de gatire (sau unse in timpul gatirii) intr-un amestec de sos de soia, sake si miere.
Dureaza cca 30 de minute sa preparati acesta reteta, de somon teriyaki cu salata, iar ingredientele sunt calculate pentru 2 portii.

- Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 fileuri de somon (a cate 200 g fiecare); 1 lingura de ulei vegetal; sare si piper.

- Pentru salata aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 fire de ceapa verde; 4 ridichi de primavara; 1 lingura ulei de masline; zeama de la 1/2 de lamaie; 1/2 de lingura de coriandru verde, tocat;

- Pentru sos aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 150 ml sake; 2 linguri miere de albine; 50 g zahar brun; 50 ml sos de soia; 1 lingurita otet balsamic.

Pregatire ingrediente: Taiati ridichile rondele subtiri. Tocati ceapa verde rondele. Tocati frunzele de coriandru si stoarceti lamaia. Puneti-va la indemana sake-ul, otetul balsamic, uleiul, zaharul, somonul, mierea, sosul de soia si aveti toate ingredientele pregatite pentru a incepe prepararea.

Preparare somon teriyaki: Puneti intr-o tigaie sosul de soia, zaharul brun, sake-ul, otetul balsamic, mierea, si amestecati, la foc mediu, pana se topeste zaharul. Lasati sa dea in fiert.
Pana fierbe sosul, condimentati cu sare si piper, pe ambele parti, bucatile de somon.

Cand a inceput sa fiarba sosul dati focul incet si lasati-l sa fiarba pana se reduce la jumatate din cantitatea initiala. Eu l-am fiert cca 40 de minute. Dupa ce a scazut sosul si s-a ingrosat, stingeti focul si lasati-l deoparte.

Puneti gratarul pe aragaz, ungeti-l cu putin ulei vegetal si lasati-l sa se incinga la foc mediu.

Cand s-a incins, puneti somonul pe gratar si rumeniti-l 4 minute pe fiecare parte. Inainte sa-l intoarceti ungeti somonul cu sos. Dupa ce s-a rumenit somonul pe ambele parti, puneti-l intr-o farfurie si ungeti-l cu sos, din belsug, pe ambele parti. Mutati-l apoi in farfuria in care-l veti servi.

Preparare salata:
Puneti intr-un bol ridichile, ceapa, uleiul de masline, coriandrul tocat si zeama de lamaie, amestecati si aveti si salata gata.

Adaugati o lingura de salata langa peste, mai turnati, cu o lingura, sos peste toate ingredientele, dupa care se poate servi cu garnitura de cartofi natur (preparare cartofi natur)


Preparare in imagini:

- Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 fileuri de somon (a cate 200 g fiecare); 1 lingura de ulei vegetal; sare si piper.   - Pentru salata aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 fire de ceapa verde; 4 ridichi de primavara; 1 lingura ulei de masline; zeama de la 1/2 de lamaie; 1/2 de lingura de coriandru verde, tocat;  - Pentru sos aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 150 ml sake; 2 linguri miere de albine; 50 g zahar brun; 50 ml sos de soia; 1 lingurita otet balsamic.  Pregatire ingrediente: Taiati ridichile rondele subtiri. Tocati ceapa verde rondele. Tocati frunzele de coriandru si stoarceti lamaia. Puneti-va la indemana sake-ul, otetul balsamic, uleiul, zaharul, somonul, mierea, sosul de soia si aveti toate ingredientele pregatite pentru a incepe prepararea. Preparare somon teriyaki: Puneti intr-o tigaie sosul de soia,
adaugati zaharul brun, adaugati sake-ul, adaugati otetul balsamic, adaugati mierea si amestecati, la foc mediu, pana se topeste zaharul. Lasati sa dea in fiert. Pana fierbe sosul, condimentati cu sare pe ambele parti, bucatile de somon. condimentati cu piper, pe ambele parti, bucatile de somon.
Cand a inceput sa fiarba sosul dati focul incet si lasati-l sa fiarba pana se reduce la jumatate din cantitatea initiala. Eu l-am fiert cca 40 de minute. Dupa ce a scazut sosul si s-a ingrosat, stingeti focul si lasati-l deoparte. Puneti gratarul pe aragaz, ungeti-l cu putin ulei vegetal si lasati-l sa se incinga la foc mediu. Cand s-a incins, puneti somonul pe gratar si rumeniti-l 4 minute pe fiecare parte. Inainte sa-l intoarceti ungeti somonul cu sos. Dupa ce s-a rumenit somonul pe ambele parti,
puneti-l intr-o farfurie si ungeti-l cu sos, din belsug, pe ambele parti. Mutati-l apoi in farfuria in care-l veti servi. Puneti intr-un bol ridichile, adaugati si ceapa, adaugati si uleiul de masline, adaugati coriandrul tocat si in final zeama de lamaie
amestecati si aveti si salata gata. Adaugati o lingura de salata langa peste, mai turnati, cu o lingura, sos peste toate ingredientele, dupa care se poate servi cu garnitura de cartofi natur (preparare cartofi natur, http://www.all-food.ro/2009/07/28/cartofi-natur/). Pofta Buna!      

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. Viorel spune:

    Excelent, l-am pregatit pentru cineva drag mie si a fost nemaipomenit! O masa pe cinste pentru a carei idee chiar trebuie sa-ti zic multumesc.

  2. Tavi spune:

    @Viorel – Nu ai pentru ce, ma bucur ca v-a placut si ca am fost de ajutor. Seara buna si multumesc de vizita!

Spune-ţi părerea