Ciuperci cu mamaliguta la cuptor


Ciuperci cu mamaliguta la cuptor

Astazi va propun o reteta de post gustoasa si usor de preparat: ciuperci cu mamaliguta la cuptor. Bucataria romaneasca este extrem de diversa si foarte bogata in gusturi, culori si arome, ajungandu-se ca pana chiar si atunci cand se folosesc putine ingrediente rezultatul sa fie de-a dreptul delicios.
Ingredientele sunt calculate pentru 4 portii.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g ciuperci; 2 cepe; 4 graunte de usturoi; 100 ml ulei vegetal; 1 legatura de marar; sare si piper dupa gust; patrunjel verde, tocat pentru ornat; malai pentru mamaliguta (1 cana cu malai si 1 litru de apa).

Preparare ciuperci cu mamaliguta la cuptor: Taiati ciupercile felii subtiri. Tocati ceapa marunt si zdrobiti usturoiul. Tocati mararul si aveti toate ingredientele pregatite pentru preparare.

Puneti uleiul intr-o tigaie si adaugati ceapa sa se rumeneasca, la foc mediu, pana devine translucida. Adaugati ciupercile in tigaie, condimentati cu un praf de sare si de piper, amestecati pentru a se incorpora uniform ingredientele, dupa care adaugati si usturoiul zdrobit. Amestecati si lasati la foc mediu pana incepe sa fiarba.
Lasati sa fiarba pana se evapora apa lasata de ciuperci (15-20 de minute). Dupa ce s-a evaporat apa lasata de ciuperci mai rumeniti 1 minut, adaugati mararul, amestecati si stingeti focul.
Puneti ciupercile intr-o strecuratoare, la scurs, si puteti pregati mamaliguta.

Adaugati malaiul in apa rece, puneti o lingurita de sare si amestecati pana incepe sa fiarba. Cand a inceput sa fiarba, amestecati permanent pana se ingroasa compozitia si devine de consistenta unei creme groase (o mamaliguta mai moale, care sa curga).

Stingeti focul si turnati, intr-un vas rezistent la foc, un strat de mamaliga, dupa care adaugati ciuperci, aranjandu-le uniform peste mamaliga.
Turnati inca un strat de mamaliga si, din nou, un strat de ciuperci. In final, terminati cu un strat de mamaliga (va recomand sa alegeti un vas mai inalt si sa lasati 2 cm pana la marginea de sus a vasului, fiindca altfel patiti cum am patit eu, de mi-a curs mamaliga in cuptor).

Dupa ce ati terminat de adaugat ultimul strat de mamaliga, introduceti vasul in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasati-l in cuptor 30 de minute. Dupa ce s-au scurs cele 30 de minute scoateti vasul din cuptor si lasati mamaliga sa se racoreasca.

Puneti in farfurii, presarati patrunjel deasupra si se poate servi ca atare, cu smantana sau cu muraturi. Daca doriti o puteti servi si rece, caz in care o veti putea portiona mai usor. Dar asta in functie de cum preferati. Eu am consumat-o calda.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g ciuperci; 2 cepe; 4 graunte de usturoi; 100 ml ulei vegetal; 1 legatura de marar; sare si piper dupa gust; patrunjel verde, tocat pentru ornat; malai pentru mamaliguta (1 cana cu malai si 1 litru de apa). Preparare ciuperci cu mamaliguta la cuptor: Taiati ciupercile felii subtiri. Tocati ceapa marunt zdrobiti usturoiul. Tocati mararul si aveti toate ingredientele pregatite pentru preparare. Puneti uleiul intr-o tigaie
adaugati ceapa sa se rumeneasca, la foc mediu, pana devine translucida. Adaugati ciupercile in tigaie, condimentati cu un praf de sare condimentati cu un praf de piper, amestecati pentru a se incorpora uniform ingredientele, dupa care adaugati si usturoiul zdrobit.
Amestecati si lasati la foc mediu pana incepe sa fiarba. Lasati sa fiarba pana se evapora apa lasata de ciuperci (15-20 de minute). Dupa ce s-a evaporat apa lasata de ciuperci mai rumeniti 1 minut, adaugati mararul, amestecati si stingeti focul. Puneti ciupercile intr-o strecuratoare, la scurs, si puteti pregati mamaliguta. Adaugati malaiul in apa rece, puneti o lingurita de sare si amestecati pana incepe sa fiarba. Cand a inceput sa fiarba, amestecati permanent pana se ingroasa compozitia si devine de consistenta unei creme groase (o mamaliguta mai moale, care sa curga). Stingeti focul si turnati, intr-un vas rezistent la foc, un strat de mamaliga,
dupa care adaugati ciuperci, aranjandu-le uniform peste mamaliga. Turnati inca un strat de mamaliga si, din nou, un strat de ciuperci. In final, terminati cu un strat de mamaliga (va recomand sa alegeti un vas mai inalt si sa lasati 2 cm pana la marginea de sus a vasului, fiindca altfel patiti cum am patit eu, de mi-a curs mamaliga in cuptor). Dupa ce ati terminat de adaugat ultimul strat de mamaliga, introduceti vasul in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasati-l in cuptor 30 de minute.
Dupa ce s-au scurs cele 30 de minute scoateti vasul din cuptor si lasati mamaliga sa se racoreasca. Puneti in farfurii, presarati patrunjel deasupra si se poate servi ca atare, cu smantana sau cu muraturi. Daca doriti o puteti servi si rece, caz in care o veti putea portiona mai usor. Dar asta in functie de cum preferati. Eu am consumat-o calda. Pofta Buna!    

Succes la preparare si Pofta Buna!

6 păreri.

  1. Sylvia spune:

    Acum este la cuptor ! Abia astept sa o degust ca sa fiu sincera am gustat deja ciupercile, am facut cu amestec de ciuperci de padure, o minunatie !!!!!! Revin cu informatii, excelenta reteta !

  2. Tavi spune:

    @Sylvia – Musai trebuie sa facem un schimb de linkuri, fiindca retetele si aromele care razbat din bucataria ta sunt de-a dreptul dumnezeiesti. Pofta mare, ne revedem pe Bucataras.ro, unde presupun ca o sa vad in detaliu ce si cum.

  3. Sylvia spune:

    Buna Tavi asa cum am promis iti spun de reteta, a iesit iesit excelenta, aroma deosebita data de ciupercile de padure si combinatia cu mamaliga…perfecta :) multumesc inca o data pentru reteta te-am laudat si pe blogul meu . Aici poti vedea ce a iesit : http://bucataria-sylviei.ro/mamaliga-cu-ciuperci-de-padure-la-cuptor.html . A avut un singur defect s-a racit foarte greu :) ))) Facem si shimb de link-uri cu drag eu te si trec pe listuta mea sa te pot vizita mai usor.

  4. Tavi spune:

    @Sylvia – Nu-mi spune cat de greu s-a racit la mine, mai ales ca eu am pus mai multe straturi :) . A fost chinuitor. Ma repet si aici, ca si pe Bucataras.ro, ca nu ai absolut a-mi multumi pentru nimic. In plus, DOAR pe Bucataras.ro ti-am lasat un comentariu muzical. Ascultam muzica in aceasta seara si reteta ta m-a trimis la aceasta melodie.

    Seara buna!

  5. Biancas spune:

    E foarte buna mancarea asta!!! execelenta chiar…am probat-o in bucataria mea:)
    Proba aici :) :
    http://biancams76.blogspot.com/2010/06/ciuperci-cu-mamaliguta-la-cuptor.html

    Multumesc Tavi.

  6. Tavi spune:

    @Biancas – N-ai pentru ce a-mi multumi caci e o reteta cat se poate de comuna.

Spune-ţi părerea