Supa de praz


Supa de praz

Astazi va propun o supa irlandeza de praz, o supa pe care o mananci cu placere in orice anotimp. Nu am preparat-o asa cum o mancam acasa la mama, cu legume (morcov, cartofi si telina) si smantana, fiindca imi place sa incerc tot timpul cate ceva nou, asa ca am ales sa o prepar dupa o reteta traditionala irlandeza. La ei este cunoscuta sub denumirea de Brotchan Foltchep sau Brotchan Roy.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g praz; 1 legatura de patrunjel; 25 g unt; 2 linguri de fulgi de ovaz;  1 l supa de pui; 500 ml lapte; sare si piper dupa gust; smantana pentru servit; patrunjel verde pentru ornat; 1 varf de lingurita de nucsoara (optional).

Pregatire ingrediente: Taiati prazul bucati de 2-3 cm lungime. Tocati patrunjelul, pregatiti supa de pui, laptele, untul, fulgii de ovaz si aveti toate ingredientele la indemana.

Preparare supa de praz: Puneti intr-o oala supa de pui, laptele si fulgii de ovaz si lasati sa fiarba la foc mic.

Intr-o tigaie puneti untul sa se topeasca si adaugati prazul sa se rumeneasca in unt, la foc mediu, pana capata o culoare maro-aurie. Dupa ce s-a rumenit prazul, adaugati-l in oala si lasati totul sa fiarba, la foc mic, 20 de minute (amestecati din cand in cand).

Dupa ce a fiert 20 de minute condimentati supa cu sare si piper (dupa gust), stingeti focul si presarati (optional) un varf de lingurita de nucsoara. Adaugati si jumatate din patrunjelul verde tocat si amestecati.

Puneti in farfurii, turnati o lingura de smantana deasupra, presarati din nou patrunjel verde tocat si o puteti servi cu paine de casa calda, paine prajita sau crutoane.


Preparare in imagini:

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g praz; 1 legatura de patrunjel; 25 g unt; 2 linguri de fulgi de orez;  1 l supa de pui; 500 ml lapte; sare si piper dupa gust; smantana pentru servit; patrunjel verde pentru ornat; 1 varf de lingurita de nucsoara (optional). Pregatire ingrediente: Taiati prazul bucati de 2-3 cm lungime. Tocati patrunjelul, pregatiti supa de pui, laptele, untul, fulgii de ovaz si aveti toate ingredientele la indemana. Preparare supa de praz: Puneti intr-o oala supa de pui, adauga laptele adauga si si fulgii de ovaz
si lasati sa fiarba la foc mic. Intr-o tigaie puneti untul sa se topeasca si adaugati prazul sa se rumeneasca in unt, la foc mediu, pana capata o culoare maro-aurie. Dupa ce s-a rumenit prazul, adaugati-l in oala si lasati totul sa fiarba, la foc mic, 20 de minute (amestecati din cand in cand).
Dupa ce a fiert 20 de minute condimentati supa cu sare (dupa gust), condimentati supa si cu piper (dupa gust), stingeti focul si presarati (optional) un varf de lingurita de nucsoara. Adaugati si jumatate din patrunjelul verde tocat si amestecati. Puneti in farfurii, turnati o lingura de smantana deasupra, presarati din nou patrunjel verde tocat
si o puteti servi cu paine de casa calda, paine prajita sau crutoane. Pofta Buna!            

Succes la preparare si Pofta Buna!

6 păreri.

  1. Sylvia spune:

    Excelent arata imi place foarte mult si eu am facut dar simpla fara lapte sau smantana reteta ta pare excelenta o voi testa .

  2. Tavi spune:

    @Sylvia – Varianta asta irish chiar e minunata. Mi-a placut mai mult rece, acesta fiind avantajul prepararii cu lapte. Smantana mi-am pus separat, in farfurie, doar atunci cand am servit-o calda, insa cand am mancat rece n-am mai pus smantana. Una peste alta… tu ce minunatii mai pregatesti? Ca intru zilnic pe blogul tau :) .

  3. Sylvia spune:

    Tavi sunt putin in urma cu postatul retetelor :) dar iti zic in avampremiera ce urmeaza : friptura de miel invelita in ierburi aromate, ardeii umpluti reteta ta pe care a testat-o si Ela ( minunati au iesit merci de reteta) si un preparat specific bucatarie franceze cu cartofi si un canacior alb .
    Supa asta rece terbuei sa fie nemaipomenita o testez dupa ce iau praz de la piata .

  4. Tavi spune:

    @Sylvia – Suna bine tot ce faci tu!!!! Miel imi place oricand, nu numai de Paste. Astept reteta aceea cu cartofi si carnacior alb, ca sunt curios deja :) .

  5. jolygina spune:

    chiar astazi am facut si eu ,
    tavi as avea si eu o intrebare se pot si pune retete la tine pe blog ?

  6. Tavi spune:

    @jolygina – Daca te referi la alte persoane, raspunsul este nu. Momentan este doar blogul meu personal si ca atare postez doar ce prepar la mine in bucatarie.

Spune-ţi părerea