Cartofi gratinati cu spanac si ciuperci


Cartofi gratinati cu spanac si ciuperci

Pentru astazi m-am gandit sa va propun o reteta de cartofi gratinati cu spanac si ciuperci (avand in vedere ca la Bucuresti este o vreme cat se poate de potrivita pentru a aprinde cuptorul, chit ca este vara). Asadar… nimic pretentios, insa va asigur ca este un preparat extraordinar de gustos.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 kg de cartofi; 800 g spanac, de la conserva; 250 g mozzarella, rasa; 250 g ciuperci, taiate in 4; 4 graunte de usturoi, zdrobite; 2 rosii, taiate rondele; 1 ceapa tocata; 80 g parmezan; 3 linguri cu ulei din samburi de struguri; sare si piper dupa gust.

Pregatire ingrediente: Puneti cartofii (cu tot cu coaja) la fiert in apa cu putina sare, si lasati-i sa fiarba 30 de minute (cartofii pe care i-am folosit eu au avut cate 500 g unul :) ; daca sunt mai mici, fierbeti-i mai putin). Cat fierb cartofii, radeti branza mozzarella, taiati ciupercile, zdrobiti usturoiul si tocati ceapa.
Taiati apoi rosiile rondele, scoateti spanacul din conserva si aveti toate ingredientele pregatite.

Preparare cartofi gratinati cu spanac si ciuperci: Puneti in wok 2 linguri de ulei si adaugati ceapa sa se rumeneasca, la foc mediu, pana devine translucida. Adaugati apoi ciupercile si condimentati-le cu un praf de sare si de piper. Inabusiti ciupercile cu ceapa timp de 5 minute, amestecand permanent. Adaugati apoi usturoiul si mai rumeniti totul 1 minut, amestecand tot timpul.

Adaugati spanacul si amestecati pentru a se integra toate ingredientele in compozitie. Condimentati cu un praf de sare si un praf de piper, inabusiti totul inca 5 minute, amestecand permanent, pana se evapora toata apa lasata de spanac, dupa care stingeti focul.

Dupa ce au fiert cartofii, puneti-i la scurs intr-o strecuratoare si lasati-i sa se racoreasca. Cand s-au racorit, curatati-i de coaja si taiati-i felii.

Puneti intr-o tava o lingura de ulei si ungeti bine tava pe intreaga suprafata.
Adaugati un rand de cartofi si condimentati-i cu un praf de sare si de piper. Asezati apoi, peste cartofi, jumatate din feliile de rosii, dupa care presarati jumatate din branza mozzarella, cat mai uniform pe intreaga suprafata.

Adaugati apoi spanacul si ciupercile si intindeti toata compozitia, cat mai uniform, in toata tava.
Continuati cu restul feliilor de rosii si restul de branza mozzarella.
Asezati si ultimul strat de cartofi, pe care condimentati-l cu un praf de sare si piper.

Presarati in final parmezanul peste cartofi si introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 45 de minute.

Scoateti tava si lasati sa se racoreasca, dupa care portionati preparatul si il puteti servi.


Preparare in imagini:

Pentru astazi m-am gandit sa va propun o reteta de cartofi gratinati cu spanac si ciuperci (avand in vedere ca la Bucuresti este o vreme cat se poate de potrivita pentru a aprinde cuptorul, chit ca este vara). Asadar... nimic pretentios, insa va asigur ca este un preparat extraordinar de gustos. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 kg de cartofi; 800 g spanac, de la conserva; 250 g mozzarella, rasa; 250 g ciuperci, taiate in 4; 4 graunte de usturoi, zdrobite; 2 rosii, taiate rondele; 1 ceapa tocata; 80 g parmezan; 3 linguri cu ulei din samburi de struguri; sare si piper dupa gust. Pregatire ingrediente: Puneti cartofii (cu tot cu coaja) la fiert in apa cu putina sare, si lasati-i sa fiarba 30 de minute (cartofii pe care i-am folosit eu au avut cate 500 g unul :); daca sunt mai mici, fierbeti-i mai putin). Cat fierb cartofii, radeti branza mozzarella, taiati ciupercile, zdrobiti usturoiul si tocati ceapa.
Taiati apoi rosiile rondele, scoateti spanacul din conserva si aveti toate ingredientele pregatite. Preparare cartofi gratinati cu spanac si ciuperci: Puneti in wok 2 linguri de ulei adaugati ceapa sa se rumeneasca, la foc mediu, pana devine translucida. Adaugati apoi ciupercile si condimentati-le cu un praf de sare
si cu un praf de piper. Inabusiti ciupercile cu ceapa timp de 5 minute, amestecand permanent. Adaugati apoi usturoiul si mai rumeniti totul 1 minut, amestecand tot timpul. Adaugati spanacul si amestecati pentru a se integra toate ingredientele in compozitie. Condimentati cu un praf de sare
si un praf de piper, inabusiti totul inca 5 minute, amestecand permanent, pana se evapora toata apa lasata de spanac, dupa care stingeti focul. Dupa ce au fiert cartofii, puneti-i la scurs intr-o strecuratoare si lasati-i sa se racoreasca. Cand s-au racorit, curatati-i de coaja si taiati-i felii. Puneti intr-o tava o lingura de ulei si ungeti bine tava pe intreaga suprafata.
Adaugati un rand de cartofi si condimentati-i cu un praf de sare si de piper. Asezati apoi, peste cartofi, jumatate din feliile de rosii, dupa care presarati jumatate din branza mozzarella, cat mai uniform pe intreaga suprafata. Adaugati apoi spanacul si ciupercile
si intindeti toata compozitia, cat mai uniform, in toata tava. Continuati cu restul feliilor de rosii si restul de branza mozzarella. dupa ce ati uniformizat si ultimul strat de branza Asezati si ultimul strat de cartofi, pe care condimentati-l cu un praf de sare si piper macinat
Presarati in final parmezanul peste cartofi pe toata suprafata si introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 45 de minute. Scoateti tava si lasati sa se racoreasca, dupa care portionati preparatul si il puteti servi. Pofta Buna!    

Succes la preparare si Pofta Buna!

6 păreri.

  1. maria elena spune:

    Vreau o portie, prea bine arata, acum si la noi s-a mai racorit, pot prepara si eu de pofta o portioara dupa reteta ta.

  2. Tavi spune:

    @maria elena – Aici e racorica bine de 2 zile deja :) . Apoi daca pofta va e asa de mare… nu exista obstacol in a prepara ceva :) , zic eu! Daca as putea trimite o portie (nu stiu de unde sunteti) zau daca nu as face-o. Cum insa nu se poate sa trimit… va doresc spor si bogatie in bucatarie!

  3. Sylvia spune:

    Excelenta combinatie ! Sincer nu m-as fi gandit la ea, o sa o testez. Va doresc vreme frumoasa totusi :) si pofta de retete facute la gratar .

  4. Tavi spune:

    @Sylvia – Multumesc. Si eu iti doresc vreme frumoasa in vacanta :) !

  5. Sylvia spune:

    Multumesc Tavi maine este plecarea, voi mai intra sa vad ce ati bucatarit voi ca iau si laptopul cu mine doar ca nu mai bucataresc :)

  6. maria elena spune:

    Sunt din Ardeal Tavi, undeva intre Sibiu si Targu-Mures, iti voi incerca unele retete, inca nu am vizualizat decat o foarte mica parte dintre ele, sunt bune, imi place cum gatesti, ce bucuroasa trebuie sa fie jumatatea ta pt acest talent al tau.

Spune-ţi părerea