Pastrav la cuptor cu ciuperci si smantana


Pastrav la cuptor cu ciuperci si smantana

Reteta de pastrav la cuptor cu ciuperci si smantana este una din retetele mele preferate. Fiind usor de preparat si delicioasa v-o recomand pentru un meniu de weekend. Ingredientele sunt calculate pentru 4 portii.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 fileuri de pastravi (100 g fiecare); zeama de la 1/2 de lamaie; 1 ceapa rosie; 150 g ciuperci champignon mici (de marimea unei masline); 200 ml smantana; 2 linguri de patrunjel verde, tocat; 50 ml vin alb sec; 50 g unt; sare si piper alb, macinat, dupa gust; 2 graunte de usturoi, zdrobite (optional).

Preparare pastrav la cuptor cu ciuperci si smantana: Condimentati fileurile de pastrav cu un praf de sare si de piper, pe ambele parti, si puneti-le intr-un bol. Stoarceti jumatatea de lamaie si turnati sucul de lamaie peste pastrav. Lasati-l la marinat 5 minute.

Cat sta pastravul la marinat, tocati patrunjelul, tocati ceapa, zdrobiti usturoiul si tocati marunt cozile ciupercilor.

Dupa ce s-a marinat pastravul 5 minute, puneti in wok jumatate din unt si, dupa ce s-a topit, adaugati pestele sa se rumeneasca, 2 minute pe fiecare parte. Dupa ce ati rumenit pastravul, scoateti-l intr-o tava si lasati-l deoparte.

Spalati wok-ul si puneti in el restul de unt. Dupa ce s-a topit untul, adaugati ceapa si usturoiul si rumeniti-le 30 de secunde. Adaugati apoi cozile de ciuperci tocate si ciupercile. Condimentati cu un praf de sare si de piper, si rumeniti totul 2 minute, amestecand permanent.

Mai apoi adaugati vinul si fierbeti timp de 4 minute, la foc mic, amestecand permanent. Dupa ce au trecut cele 4 minute stingeti focul si turnati sosul si ciupercile peste pastravul din tava. Adaugati apoi si smantana, dupa care introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 40 de minute.

Dupa ce a stat 40 de minute in cuptor, scoateti tava, lasati sa se racoreasca 5 minute si puneti in farfurii.

Presarati patrunjel tocat pe deasupra si se poate servi cu granitura de cartofi natur.


Preparare in imagini:

Reteta de pastrav la cuptor cu ciuperci si smantana este una din retetele mele preferate. Fiind usor de preparat si delicioasa v-o recomand pentru un meniu de weekend. Ingredientele sunt calculate pentru 4 portii. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 fileuri de pastravi (100 g fiecare); zeama de la 1/2 de lamaie; 1 ceapa rosie; 150 g ciuperci champignon mici (de marimea unei masline); 200 ml smantana; 2 linguri de patrunjel verde, tocat; 50 ml vin alb sec; 50 g unt; sare si piper alb, macinat, dupa gust; 2 graunte de usturoi, zdrobite (optional). Preparare pastrav la cuptor cu ciuperci si smantana: Condimentati fileurile de pastrav cu un praf de sare si de piper, pe ambele parti, si puneti-le intr-un bol. Stoarceti jumatatea de lamaie si turnati sucul de lamaie peste pastrav. Lasati-l la marinat 5 minute.
Cat sta pastravul la marinat, tocati patrunjelul, tocati ceapa, zdrobiti usturoiul si tocati marunt cozile ciupercilor. Dupa ce s-a marinat pastravul 5 minute, puneti in wok jumatate din unt si, dupa ce s-a topit, adaugati pestele sa se rumeneasca, 2 minute pe fiecare parte.
Dupa ce ati rumenit pastravul, scoateti-l intr-o tava si lasati-l deoparte. Spalati wok-ul si puneti in el restul de unt. Dupa ce s-a topit untul, adaugati ceapa si usturoiul si rumeniti-le 30 de secunde. Adaugati apoi cozile de ciuperci tocate
si ciupercile. Condimentati cu un praf de sare si de piper, si rumeniti totul 2 minute, amestecand permanent. Mai apoi adaugati vinul si fierbeti timp de 4 minute, la foc mic, amestecand permanent. Dupa ce au trecut cele 4 minute stingeti focul si turnati sosul si ciupercile peste pastravul din tava.
cat mai uniform. Adaugati apoi si smantana, dupa care introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 40 de minute. Dupa ce a stat 40 de minute in cuptor, scoateti tava, lasati sa se racoreasca 5 minute puneti in farfurii, Presarati patrunjel tocat pe deasupra si se poate servi cu granitura de cartofi natur. Pofta Buna!

Succes la Preparare si Pofta Buna!

11 păreri.

  1. emilia spune:

    o minunatie!!! daca mai intru mult pe blogul tau o sa ma ingras doar uitandu-ma :) .

  2. Tavi spune:

    @emilia – De la peste si… doar uitandu-te?? Sunt tare curios cum ai reusi performanta :) !

  3. Biancas spune:

    Oau ce reteta faina si asta!!!! Am sa o fac si eu ca salivez aici:)
    Cu topate ca sunt la regim dar am si zi de peste!!!

  4. maria elena spune:

    O combinatie pe care eu o ador: pastrav(pestele meu preferat) si cartofii natur. Felicitari pt alegere!

  5. Tavi spune:

    @maria elena – Multumesc. @Biancas – Se merita incercat.

  6. yvonnessa spune:

    Pestele si fructele de mare au o structura foarte fina,gatirea optima se face intre 8-15 min.Nu am inteles de ce reteta ta are nevoie de 40 min.la cuptor???
    Chiar ma uitam la prezentare,si nici nu se mai vede nimic din pestele gatit,probabil ca arata ca cel din converva,fiabil…

    Scuze,este doar o observatie profesionala :)

  7. Tavi spune:

    @yvonnessa – Pentru ca asa prepar eu aceasta reteta, tinand preparatul 40 min, la cuptor :) . Si nu, dupa cele 40 de min, pestele nu se prezinta ca cel din conserva – este bine-mersi intreg pastravul, atat in tava (vezi poza nr. 4 de pe randul de jos), cat si in farfurie (vezi ultima poza, din farfurie, unde pestele este ditamai bucata intreaga, intre cartofi, acoperit de ciuperci si lamaie).
    N-am inteles eu prea bine cum e treaba cu “fiabil” in cazul pestelui :D , insa n-are importanta ce spune DEX-ul despre “fiabilitate” din moment ce este doar o observatie profesionala. Scuzele nu sunt, asadar, nici necesare si nici “fiabile” loool.

  8. yvonnessa spune:

    sper ca realizezi ca am vrut sa spun”friabil”…!!!

    mda,este hilar cum o litera schimba tot,ne alegem cu comentarii sarcastice,sugerandu-ne ca am fi oligofreni (fiind o “observatie profesionala”,ceea ce presupune bucatar=analfabet)!!!
    o alta persoana care nu poate manui critica…

  9. Tavi spune:

    @yvonnessa – Nu, nu am realizat ca ai vrut sa spui “friabil”, pentru simplul motiv ca eu nu pun oamenilor in gura vorbe pe care ei nu le spun :) . Ai dreptate, este ilar cum o litera schimba intelesul unui cuvant, ceea ce totusi zic eu ca este normal lool.
    Ca atare, am rugamintea ca nici tu sa nu-mi pui in gura cuvinte pe care nu le-am spus! Este irelevant ce crezi tu ca am sugerat, sau ce “presupui” tu ca as fi vrut sa spun, doar pentru simplul motiv ca tu consideri ca o trimitere la DEX ar reprezenta o jignire. Sunt si profesori universitari care apeleaza la DEX, caci asta-i rolul sau: sa-l consulti atunci cand ti-e neclar sensul unui cuvant. Este un dictionar, nu un abecedar. Deci, este inutil sa-ti mai spun ca semnul de egalitate (pe care tu l-ai pus) n-are nici o legatura cu realitatea, si sunt sigur de asta pentru ca am destui prieteni bucatari de profesie :) .
    Nu stiu daca pot sau nu sa manuiesc critica, dar sunt sigur ca o manuiesc mult mai bine decat presupui tu :) .

  10. Simona spune:

    Octavian, iti urmaresc si apreciez blogul de ceva timp si sincer nu inteleg de ce moderezi astfel de comentarii ale unor persoane care isi transforma cosmarul dintr-o noapte in defulare. Persoane care au probabil un complex de inferioritate atat de apasator incat si daca le-ai face trimitere catre dictionarul englez-roman s-ar simti ofensate. Iar chestia asta cu ,,profesionistii” comentatori, fara nume, fara de blog, a devenit deja cliseu pe mai toate blogurile culinare care conteaza. Si, ca orice cliseu, este nu numai obositor dar si deranjant. Cel putin eu asa as considera daca ar fi blogul meu, bucataria mea, mancarea mea din farfurie. De-aia nu as mai putea eu, de ,,profesionisti”, daca ceea ce as gati ar fi bun si mi-ar placea mie. Cui nu-i place… sa-si faca altceva, altfel, la el acasa, cum ii place lui, sa-si gateasca propriul sfat. Sa-si faca un blog, un site, sa-si construiasca o bucatarie proprie. Scuze, dar asta e parerea mea si nu am putut sa ma abtin.

  11. Tavi spune:

    @Simona – In primul rand, multumesc pentru faptul ca imi urmaresti si apreciezi blogul. Sunt multe bloguri culinare, fiecare in parte conteaza. Ce urmeaza in cele pe care le scrii, cred eu ca e ceva ce tine de felul de-a fi al fiecaruia :) .

Spune-ţi părerea