Sarmalute in foi de vita


Sarmalute in foi de vita

La sfarsitul saptamanii trecute am facut sarmalute in foi de vita deoarece in curtea casei unde locuiesc a avut loc un adevarat “pelerinaj” – mai multi vecini de pe strada au venit, rand pe rand, cerandu-i permisiunea proprietarului vitei-de-vie pentru a culege cateva frunze de vita. Cu gandul la mirosul sarmalelor ce va razbate de prin vecinatati n-am putut sa ma abtin si am rupt si eu cateva frunze de vita :) .
De obicei le prepar din amestec de porc cu vita (mai mult vita decat porc) insa, de data asta, fiind nevoit sa ma limitez la carnea de pui, nu am preparat decat 15 sarmalute.

M-am gandit sa fie acolo, de pofta, dar pana la urma mi-a parut rau ca am facut atat de putine :) .

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 200 g piept de pui, tocat; 20 frunze de vita de vie; 500 ml supa de pui; 1/2 lingurita marar, tocat; 1/2 lingurita patrunjel, tocat; (eu pun si 1/2 lingurita de oregano si 1/2 lingurita de busuioc); 50 g de orez; 1 ceapa, tocata; 1/2 lingurita de sare; 1/2 lingurita cimbru; 1/2 lingurita de piper macinat; 3 linguri de bulion; 1 ou; 1 rosie, taiata rondele; 200 ml vin alb; 2 linguri bors concentrat; 1 lingura amidon de porumb; 2 linguri cu ulei din samburi de struguri.

Asa cum v-am spus deja, din aceste cantitati au iesit 15 sarmalute.

Preparare sarmalute in foi de vita: Turnati uleiul intr-o tigaie si adaugati ceapa sa se rumeneasca pana devine translucida. Adaugati apoi si orezul fiert, mai rumeniti totul 1 minut, amestecand permanent. Stingeti focul, turnati ceapa si orezul din tigaie intr-un bol si lasati la racit.

Intr-o oala cu 2 litri de apa, puneti borsul concentrat si aduceti apa la temperatura de fierbere. Cand a inceput sa fiarba apa, introduceti foile de vita in apa si tineti-le 5-10 secunde in apa fiarta, dupa care puneti-le intr-o strecuratoare, la scurs.

Cat se scurg foile de vita, puneti carnea tocata de pui peste ceapa si orezul din bol, adaugati si plantele aromatice (oregano, cimbru, busuioc, marar, patrunjel), dupa care adaugati sarea si piperul macinat si amestecati bine pana se integreaza toate ingredientele in mod uniform.
Dupa ce s-a omogenizat compozitia, adaugati si oul si amestecati din nou pana se integreaza in compozitie.

Odata ce ati terminat de preparat compozitia, taiati coditele frunzelor de vita si incepeti umplerea sarmalutelor.

Puneti o lingura de compozitie in foaie si suprapuneti foaia peste compozitie. Apoi rulati din partea dreapta spre stanga, iar cand ati rulat foaia pana in capat, introduceti marginea ramasa, prin apasare cu degetul, in interior. Sarmaluta este gata! Procedati identic pana terminati toata compozitia.

Pe fundul vasului in care o sa preparati sarmalutele, asezati niste frunze de vita de vie, dupa care puneti sarmalutele in vas. (vasul trebuie sa fie rezistent la foc fiindca o sa fie introdus la cuptor).

Dupa ce ati asezat sarmalutele, dizolvati pasta de tomate in supa de pui, amestecati bine si turnati-o peste sarmalute. Turnati si vinul deasupra, dupa care asezati feliile de rosii peste sarmalute.

Dupa ce ati pus toate feliile de rosii, introduceti vasul in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasati-l la cuptor 2 ore si jumatate.
Dupa ce au trecut 2 ore si jumatate, scoateti vasul din cuptor, dizolvati amidonul intr-o lingura de apa rece si turnati amidonul dizolvat in sosul din vas. Amestecati usor si introduceti din nou vasul in cuptor inca o jumatate de ora.

Dupa ce ati mai tinut sarmalutele inca o jumatate de ora la cuptor, scoateti-le si lasati-le sa se racoreasca.

Puneti in farfurie, adaugati iaurt deasupra si le puteti servi.


Preparare in imagini:

La sfarsitul saptamanii trecute am facut sarmalute in foi de vita deoarece in curtea casei unde locuiesc a avut loc un adevarat "pelerinaj" - mai multi vecini de pe strada au venit, rand pe rand, cerandu-i permisiunea proprietarului vitei-de-vie pentru a culege cateva frunze de vita. Cu gandul la mirosul sarmalelor ce va razbate de prin vecinatati n-am putut sa ma abtin si am rupt si eu cateva frunze :). De obicei le prepar din amestec de porc cu vita (mai mult vita decat porc) insa, de data asta, fiind nevoit sa ma limitez la carnea de pui, nu am preparat decat 15 sarmalute.  M-am gandit sa fie acolo, de pofta, dar pana la urma mi-a parut rau ca am facut atat de putine :). Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 200 g piept de pui, tocat; 20 frunze de vita de vie; 500 ml supa de pui; 1/2 lingurita marar, tocat; 1/2 lingurita patrunjel, tocat; (eu pun si 1/2 lingurita de oregano si 1/2 lingurita de busuioc); 50 g de orez; 1 ceapa, tocata; 1/2 lingurita de sare; 1/2 lingurita cimbru; 1/2 lingurita de piper macinat; 3 linguri de bulion; 1 ou; 1 rosie, taiata rondele; 200 ml vin alb; 2 linguri bors concentrat; 1 lingura amidon de porumb; 2 linguri cu ulei din samburi de struguri.  Asa cum v-am spus deja, din aceste cantitati au iesit 15 sarmalute. Preparare sarmalute in foi de vita: Turnati uleiul intr-o tigaie si adaugati ceapa lasati-o sa se rumeneasca pana devine translucida. Adaugati apoi si orezul fiert, mai rumeniti totul 1 minut, amestecand permanent.
Stingeti focul, turnati ceapa si orezul din tigaie intr-un bol si lasati la racit. Intr-o oala cu 2 litri de apa, puneti borsul concentrat si aduceti apa la temperatura de fierbere. Cand a inceput sa fiarba apa, introduceti foile de vita in apa si tineti-le 5-10 secunde in apa fiarta, dupa care puneti-le intr-o strecuratoare, la scurs.
Cat se scurg foile de vita, puneti carnea tocata de pui peste ceapa si orezul din bol, adaugati si plantele aromatice (oregano, cimbru, busuioc,) adaugati si marar si patrunjel dupa care adaugati sarea si piperul macinat si amestecati bine pana se integreaza toate ingredientele in mod uniform. Dupa ce s-a omogenizat compozitia, adaugati si oul si amestecati din nou pana se integreaza in compozitie.
Odata ce ati terminat de preparat compozitia, taiati coditele frunzelor de vita si incepeti umplerea sarmalutelor. Puneti o lingura de compozitie in foaie si suprapuneti foaia peste compozitie. Apoi rulati din partea dreapta spre stanga, iar cand ati rulat foaia pana in capat, introduceti marginea ramasa, prin apasare cu degetul, in interior.
Sarmaluta este gata! Procedati identic pana terminati toata compozitia. Pe fundul vasului in care o sa preparati sarmalutele, asezati niste frunze de vita de vie, dupa care puneti sarmalutele in vas. (vasul trebuie sa fie rezistent la foc fiindca o sa fie introdus la cuptor). Dupa ce ati asezat sarmalutele, dizolvati pasta de tomate in supa de pui, amestecati bine si turnati-o peste sarmalute. Turnati si vinul deasupra,
dupa care asezati feliile de rosii peste sarmalute. Dupa ce ati pus toate feliile de rosii, introduceti vasul in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasati-l la cuptor 2 ore si jumatate. Dupa ce au trecut 2 ore si jumatate, scoateti vasul din cuptor, dizolvati amidonul intr-o lingura de apa rece si turnati amidonul dizolvat in sosul din vas. Amestecati usor
si introduceti din nou vasul in cuptor inca o jumatate de ora. Dupa ce ati mai tinut sarmalutele inca o jumatate de ora la cuptor, scoateti-le si lasati-le sa se racoreasca. Puneti in farfurie, adaugati iaurt deasupra si le puteti servi. Pofta Buna!    

Succes la preparare si Pofta Buna!

6 păreri.

  1. maria elena spune:

    Pfuaiiii, Tavi, saptamana trecuta am avut si eu o oala, tot din carne de pasare, dar zau, mie mi se par mult mai bune decat cele din carne de porc in varza, cert este ca sunt si mult mai usor de digerat. Ti-au iesit minunate!

  2. Tavi spune:

    @maria elena – Asa cum am scris, singura mea parere de rau a fost ca am facut atat de putine :) .

  3. Silvia spune:

    wow ce bine arata, asta e o reteta pe care vreau sa o gust cat mai stau in Romania. Super ti-au iesit, felicitari !

  4. Tavi spune:

    @Silvia – Sa stii ca ma gandesc sa o mai repet inca o data zilele astea. De data voi face portie dubla, daca nu chiar tripla. Nu de alta dar mai am niste prieteni care m-au certat ca am mancat singur :D .

  5. Cristian Ion spune:

    Un deliciu absolut.
    O seara minunata iti doresc

  6. Tavi spune:

    @Cristian Ion – Multumesc.

Spune-ţi părerea