Somon cu lichior de portocale


Somon cu lichior de portocale

Azi am preparat un somon cu lichior de portocale. Sosul a iesit delicios, plus ca fileul de somon ornat cu portocale a dat foarte bine in farfurii, asa ca vi-l recomand pentru un meniu de weekend.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 fileuri de somon (cca 200g fiecare); sucul de la 1/2 de lamaie; 50 g unt; 1 lingurita verdeturi de Provence; 100 ml supa de legume; 1 ceapa; 1 portocala (veti folosii felii de portocale pentru ornat); 100 ml de smantana (de gatit); 100 ml vin alb sec; 100 ml lichior de portocale; 2 linguri capere; 1 lingurita amidon de porumb; sare si piper dupa gust.

Preparare somon cu lichior de portocale: Puneti bucatile de somon intr-un bol, condimentati cu un praf de sare si de piper pe ambele parti.
Stoarceti lamaia si turnati sucul de lamaie peste fileurile de somon. Lasati somonul la marinat 10 minute.

Intre timp tocati ceapa, puneti-va la indemana restul ingredientelor necesare pentru preparare (50 g unt; 1 lingurita verdeturi de Provence; 100 ml supa de legume; feliile de portocala; 100 ml de smantana; 100 ml vin alb sec; 100 ml lichior de portocale; 2 linguri capere; 1 lingurita amidon).

Dupa ce s-a marinat somonul 10 minute, puneti in wok trei sferturi din unt si lasati-l sa se topeasca la foc iute.

Presarati verdeturile de Provence peste fileurile de somon, pe ambele parti, dupa care, cand s-a incins untul, puneti somonul in wok si rumeniti-l 2 minute pe fiecare parte (sau pana cand capata o culoare brun-aurie).
Dupa ce s-a rumenit somonul, scoateti-l pe o farfurie si lasati-l deoparte.

In alt wok, puneti restul de unt si lasati-l sa se topeasca la foc iute, dupa care adaugati ceapa si rumeniti-o pana devine translucida (1 minut), amestecand din cand in cand.
Turnati apoi in wok supa de legume, vinul, lichiorul de portocale si lasati totul sa fiarba, la foc mic.

Puneti amidonul in smantana de gatit si amestecati pana se dizolva amidonul.

Adaugati in wok si caperele, dupa care turnati smantana si amestecati permanent, pana da intr-un fiert. Adaugati in acest moment si pestele in sos si lasati-l sa fiarba 2 minute. Daca mai este nevoie mai condimentati cu un praf de sare si de piper, dupa care stingeti focul.

Puneti somonul in farfurie, cu sos din belsug, ornati cu felii de portocala si se poate servi cu sparanghel fiert si cartofi natur.


Preparare in imagini:

Azi am preparat un somon cu lichior de portocale. Sosul a iesit delicios, plus ca fileul de somon ornat cu portocale a dat foarte bine in farfurii, asa ca vi-l recomand pentru un meniu de weekend. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 fileuri de somon (cca 200g fiecare); sucul de la 1/2 de lamaie; 50 g unt; 1 lingurita verdeturi de Provence; 100 ml supa de legume; 1 ceapa; 1 portocala (pentru ornat); 100 ml de smantana (de gatit); 100 ml vin alb sec; 100 ml lichior de portocale; 2 linguri capere; 1 lingurita amidon de porumb; sare si piper dupa gust. Preparare somon cu lichior de portocale: Puneti bucatile de somon intr-un bol, condimentati cu un praf de sare si un praf de piper pe ambele parti. Stoarceti lamaia si turnati sucul de lamaie peste fileurile de somon.
Lasati somonul la marinat 10 minute. Intre timp tocati ceapa, puneti-va la indemana restul ingredientelor necesare pentru preparare (50 g unt; 1 lingurita verdeturi de Provence; 100 ml supa de legume; feliile de portocala; 100 ml de smantana; 100 ml vin alb sec; 100 ml lichior de portocale; 2 linguri capere; 1 lingurita amidon). Dupa ce s-a marinat somonul 10 minute, puneti in wok trei sferturi din unt si lasati-l sa se topeasca la foc iute. Presarati verdeturile de Provence peste fileurile de somon, pe ambele parti, dupa care, cand s-a incins untul,
puneti somonul in wok si rumeniti-l rumeniti-l 2 minute pe fiecare parte (sau pana cand capata o culoare brun-aurie). Dupa ce s-a rumenit somonul, scoateti-l pe o farfurie si lasati-l deoparte. In alt wok, puneti restul de unt si lasati-l sa se topeasca la foc iute, dupa care adaugati ceapa
si rumeniti-o pana devine translucida (1 minut), amestecand din cand in cand. Turnati apoi in wok supa de legume, vinul, lichiorul de portocale si lasati totul sa fiarba, la foc mic. Puneti amidonul in smantana de gatit si amestecati pana se dizolva amidonul. Adaugati in wok si caperele,
dupa care turnati smantana si amestecati permanent, pana da intr-un fiert. Adaugati in acest moment si pestele in sos si lasati-l sa fiarba 2 minute. Daca mai este nevoie mai condimentati cu un praf de sare si de piper, dupa care stingeti focul. Puneti somonul in farfurie, cu sos din belsug, ornati cu felii de portocala
si se poate servi cu sparanghel fiert si cartofi natur. Pofta Buna!            

Succes la preparare si Pofta Buna!

6 păreri.

  1. maria elena spune:

    Imi place combinatia de ingrediente. Delicios somonul!

  2. Excelenta aceasta reteta……merita retinuta.Felicitari Tavi!
    O zi buna!

  3. Tavi spune:

    @maria elena – Si mie mi-a placut combinatia de ingrediente. Nascuta de altfel din faptul ca saptamana trecuta mi-am preparat, pentru prima data, propriul lichior de portocale. Pe care il voi folosi doar la prajituri si la preparate fine.

  4. Tavi spune:

    @Medi – Multumesc. Zi buna si tie, spor la pescuit lui George :) . Vara mananc cat se poate de mult peste, legume, pui. Iarna… vin sarbatorile, Craciunul, Ignatul si se schimba total calimera :) .

  5. Biancas spune:

    Multumesc frumos de premiu inca odata Tavi. Azi a ajuns soferul c produsele asa ca am si testat premiul:)) facandu-mi o ceafa la gratar.
    Iti multumesc frumos si astept un nou concurs organizat de tine.
    Aici e postarea cu premiul meu.:
    http://biancams76.blogspot.com/2010/07/premiul-de-la-concursul-gateste-cu-tavi.html
    Weekend minunat.

  6. Tavi spune:

    @Biancas – N-ai pentru ce. Multumirile le datorezi firmei Angst si celor care te-au votat. Iti multumesc si eu ca ai participat. Toate cele bune.

Spune-ţi părerea