Placinta americana cu caise (American apricot pie)


Placinta americana cu caise (American apricot pie)

Am bagat la cuptor o placinta americana cu caise, dupa ce am profitat de weekend-ul ce tocmai a trecut pentru a face cumparaturi pe indelete. Dupa o tura prin supermarket-uri am trecut si prin Piata 1 Mai, unde m-am lasat convins sa gust niste caise. Bune! Zemoase si aromate fiind am cumparat vreo 3 kilograme, cu gandul de a face o dulceata. Cum insa socoteala din piata nu se potriveste nici ea intotdeauna cu cea pentru acasa… am sfarsit, odata ajuns in bucatarie, prin a prepara si o delicioasa placinta cu caise. La care am folosit, bineinteles, aluatul american pentru placinta – acelasi la care apelez intotdeauna atunci cand am chef de un desert care sa se faca rapid.

Pentru pregatirea aluatului pentru placinta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g faina; 350 g unt taiat in cuburi; 2 lingurite sare; 3 linguri zahar; 150 ml apa rece (preparare aluat placinta).

Pentru umplutura aveti nevoie de:
600 g caise, fara samburi si taiate in patru; 5 linguri de zahar tos; 5 linguri de zahar brun; 1 lingurita de scortisoara pulbere; 1 lingura faina; 50 g unt topit; 1 galbenus de ou batut cu 2 linguri de smantana pentru gatit (pentru uns aluatul).

Pregatire ingrediente: Puneti galbenusul de ou in smantana si amestecati bine pana se omogenizeaza compozitia. Topiti untul si pregatiti aluatul (preparare aluat).

Impartiti aluatul in doua bucati, una mai mica (cca. o treime din aluat) si una mai mare. Presarati faina pe masa de lucru si intindeti bucata mai mare. Dupa ce ati realizat o foaie suficient de mare, infasurati foaia pe intinzator si ridicati-o, asezand-o cu grija in tava.

Taiati surplusul de coca de pe marginile tavii si introduceti tava la frigider 20 de minute.

Cat sta la frigider, pregatiti umplutura. In castronul cu caisele taiate in patru, se adauga zaharul alb, zaharul brun, scortisoara, faina si se amesteca. Adaugati apoi si untul topit, si amestecati bine.

Pregatiti a doua foaie de placinta, pe care intindeti-o si taiati-o in fasii de 2 cm latime.

Se scoate tava de la frigider si se adauga caisele, pe care le imprastiem uniform in tava. Se adauga benzile de aluat in diagonala, pentru a crea un model de zabrele. Se lipesc, prin apasare usoara, marginile benzilor cu marginea foii de jos, dupa care, cu ajutorul unei pensule, se ung cu oul batut toate portiunile vizibile ale aluatului.

Introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasati sa se rumeneasca 60 de minute. Cand este gata, placinta trebuie sa aiba la suprafata o culoare maro-aurie.

Scoateti-o de la cuptor dar, inainte de a o servi, lasati-o sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, feliati-o si o puteti servi.


Preparare in imagini:

Am bagat la cuptor o placinta americana cu caise, dupa ce am profitat de weekend-ul ce tocmai a trecut pentru a face cumparaturi pe indelete. Dupa o tura prin supermarket-uri am trecut si prin Piata 1 Mai, unde m-am lasat convins sa gust niste caise. Bune! Zemoase si aromate fiind am cumparat vreo 3 kilograme, cu gandul de a face o dulceata. Cum insa socoteala din piata nu se potriveste nici ea intotdeauna cu cea pentru acasa... am sfarsit, odata ajuns in bucatarie, prin a prepara si o delicioasa placinta cu caise. La care am folosit, bineinteles, aluatul american pentru placinta - acelasi la care apelez intotdeauna atunci cand am chef de un desert care sa se faca rapid. Pentru pregatirea aluatului pentru placinta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g faina; 350 g unt taiat in cuburi; 2 lingurite sare; 3 linguri zahar; 150 ml apa rece (preparare aluat placinta, http://www.all-food.ro/2010/02/16/aluat-placinta-americana/).  Pentru umplutura aveti nevoie de: 600 g caise, fara samburi si taiate in patru; 5 linguri de zahar tos; 5 linguri de zahar brun; 1 lingurita de scortisoara pulbere; 1 lingura faina; 50 g unt topit; 1 galbenus de ou batut cu 2 linguri de smantana pentru gatit (pentru uns aluatul). Pregatire ingrediente: Puneti galbenusul de ou in smantana si amestecati bine pana se omogenizeaza compozitia. Topiti untul si pregatiti aluatul (preparare aluat, http://www.all-food.ro/2010/02/16/aluat-placinta-americana/). Impartiti aluatul in doua bucati, una mai mica (cca. o treime din aluat) si una mai mare. Presarati faina pe masa de lucru si intindeti bucata mai mare.
Dupa ce ati realizat o foaie suficient de mare, infasurati foaia pe intinzator si ridicati-o, asezand-o cu grija in tava. Taiati surplusul de coca de pe marginile tavii si introduceti tava la frigider 20 de minute. Cat sta la frigider, pregatiti umplutura. In castronul cu caisele taiate in patru, se adauga zaharul alb, zaharul brun, scortisoara,
si faina. amestecati Adaugati apoi si untul topit, si amestecati bine. Pregatiti a doua foaie de placinta, pe care intindeti-o si taiati-o in fasii de 2 cm latime. Se scoate tava de la frigider si se adauga caisele,
pe care le imprastiem uniform in tava. Se adauga benzile de aluat in diagonala, pentru a crea un model de zabrele. Se lipesc, prin apasare usoara, marginile benzilor cu marginea foii de jos, dupa care, cu ajutorul unei pensule, se ung cu oul batut toate portiunile vizibile ale aluatului. Introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasati sa se rumeneasca 60 de minute. Cand este gata, placinta trebuie sa aiba la suprafata o culoare maro-aurie.  Scoateti-o de la cuptor dar, inainte de a o servi, lasati-o sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, feliati-o si o puteti servi. Pofta Buna!  

Succes la preparare si Pofta Buna!

12 păreri.

  1. Corina spune:

    Ce frumos arata si cat de buna trebuie sa fie! Super, chiar e de facut, acum cat se gasesc caise din belsug!

  2. Tavi spune:

    @Corina – Este intr-adevar foarte buna. Multumesc.

  3. nety spune:

    apetisanta, daca n-ar exista grija kilogramelor as manca zilnic asa ceva :-)

  4. Tavi spune:

    @nety – True, de-aia nu fac nici eu prea des prajituri :) ! Dar acolo de pofta, o felie o data la cine stie cat timp… merge.

  5. maria elena spune:

    Ce tentanta este, am notat reteta, doar e sezonul caiselor, imi place tare mult cum arata Tavi.

  6. Tavi spune:

    @maria elena – Multumesc! Si eu am vazut o dulceata tare interesanta pe blogul dumneavoastra

  7. Rares spune:

    O intrebare: ce se intampla daca nu pui galbenusul ala de ou? Sunt alergic la ou si chiar ma bucurasem cand am vazut ca nu are ou aluatul.

  8. Tavi spune:

    @Rares – Ungerea cu galbenus de ou amestecat cu smantana se face pentru ca placinta sa capete o crusta aurie pe deasupra. Deci… nu se intampla nimic daca nu folosesti galbenus de ou la uns. Poti folosi un pic de apa sa ungi aluatul la suprafata, in loc de amestecul galbenus de ou+smantana.

  9. Sylvia spune:

    Excelent arata si imi imaginez ce aromata e !!!!!

  10. Tavi spune:

    @Sylvia – Da, a fost foarte aromata. Caisele chiar au fost tare bune.

  11. ela spune:

    Tavi….am trecut si eu pe la tine,ca am simtit miros de caise….tare bine arata placinta ta,imi place….

  12. Tavi spune:

    @ela – Multumesc de vizita. A fost tare buna placinta asta.

Spune-ţi părerea