Peste prajit in tigaie cu sos iute


Peste prajit in tigaie cu sos iute

Aseara am pus in farfurii un peste prajit in tigaie, asezonat cu un sos iute, pentru ca de cateva zile am inceput o anevoioasa actiune de golire a congelatorului, avand intentia de a-l dezgheta – dar mai este cale lunga pana acolo :) . Ca atare, facand inventarul alimentelor pe care le mai am in congelator, ca sa stiu ce si cum imi planific sa pregatesc, am descoperit doi pastravi. Pe care i-am “pescuit” din sertar fara sa stau prea mult pe ganduri.
Reteta pe care v-o propun este simpla, cu influente din bucataria japoneza, iar daca nu aveti pastrav nu este cazul sa va faceti probleme caci o puteti prepara la fel de bine cu somon, cod sau crap.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g pastrav; 20 g ghimbir proaspat, ras; 4 graunte de usturoi, zdrobite; 2 fire de ceapa verde, tocate (doar partea verde); 4 ardei chili proaspeti, tocati; 120 ml sos de soia dulce; 6 linguri cu otet de orez; 8 linguri cu vin de orez; 2 linguri ulei de chili; 2 linguri cu ulei de cocos; ulei pentru prajit; sare dupa gust.

Pregatire ingrediente: Radeti ghimbirul, zdrobiti usturoiul, tocati frunzele de ceapa si ardeii chili. Taiati capul pastravilor, puneti-va la indemana si restul ingredientelor (soia, ulei de chili, ulei de cocos, vin de orez, otet de orez) si va puteti apuca de preparare.

Preparare pastrav prajit in sos iute: Condimentati cu un praf de sare pestele, pe ambele parti si in interior.

Puneti ulei in wok (din abundenta), lasati uleiul sa se incinga la foc iute si adaugati pastravul sa se prajeasca. Dupa 4 minute intoarceti-l si pe cealalta parte si lasati-l inca 4 minute la prajit. Dupa ce a capatat o culoare maro-aurie, scoateti pastravul, puneti-l deoparte si aruncati uleiul in care ati rumenit pastravul.

Turnati 3 linguri de ulei in wok, dupa care adaugati in wok ardeiul chili, usturoiul si ghimbirul. Rumeniti-le 20 de secunde, amestecand permanent. Turnati apoi sosul de soia, otetul, uleiul de chili, vinul de orez si lasati sa dea in clocot.

Cand a inceput sosul sa fiarba, adaugati pastravul in wok si lasati-l sa fiarba la foc mic, 2 minute pe fiecare parte.
In final, adaugati jumatate din ceapa verde tocata, turnati cate o lingura de ulei de cocos pe fiecare pastrav si stingeti focul.

Puneti pastravul in farfurie, peste care adaugati sos din wok si ceapa verde tocata, dupa care se poate servi cu garnitura de orez.


Preparare in imagini:

Aseara am pus in farfurii un peste prajit in tigaie, asezonat cu un sos iute, pentru ca de cateva zile am inceput o anevoioasa actiune de golire a congelatorului, avand intentia de a-l dezgheta - dar mai este cale lunga pana acolo :). Ca atare, facand inventarul alimentelor pe care le mai am in congelator, ca sa stiu ce si cum imi planific sa pregatesc, am descoperit doi pastravi. Pe care i-am "pescuit" din sertar fara sa stau prea mult pe ganduri. Reteta pe care v-o propun este simpla, cu influente din bucataria japoneza, iar daca nu aveti pastrav nu este cazul sa va faceti probleme caci o puteti prepara la fel de bine cu somon, cod sau crap. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g pastrav; 20 g ghimbir proaspat, ras; 4 graunte de usturoi, zdrobite; 2 fire de ceapa verde, tocate (doar partea verde); 4 ardei chili proaspeti, tocati; 120 ml sos de soia dulce; 6 linguri cu otet de orez; 8 linguri cu vin de orez; 2 linguri ulei de chili; 2 linguri cu ulei de cocos; ulei pentru prajit; sare dupa gust. Pregatire ingrediente: Radeti ghimbirul, zdrobiti usturoiul, tocati frunzele de ceapa tocati ardeii chili. Taiati capul pastravilor,
puneti-va la indemana si restul ingredientelor (soia, ulei de chili, ulei de cocos, vin de orez, otet de orez) si va puteti apuca de preparare. Preparare pastrav prajit in sos iute: Condimentati cu un praf de sare pestele, pe ambele parti si in interior. Puneti ulei in wok (din abundenta) si lasati uleiul sa se incinga la foc iute adaugati pastravul sa se prajeasca. Dupa 4 minute intoarceti-l si pe cealalta parte si lasati-l inca 4 minute la prajit. Dupa ce a capatat o culoare maro-aurie, scoateti pastravul, puneti-l deoparte si aruncati uleiul in care ati rumenit pastravul. Turnati apoi 3 linguri de ulei in wok, dupa care adaugati in wok ardeiul chili,
usturoiul si ghimbirul. Rumeniti-le 20 de secunde, amestecand permanent. Turnati apoi sosul de soia, otetul, uleiul de chili, adaugati si vinul de orez, si lasati sa dea in clocot.
Cand a inceput sosul sa fiarba, adaugati pastravul in wok si lasati-l sa fiarba la foc mic, 2 minute pe fiecare parte. In final, adaugati jumatate din ceapa verde tocata, turnati cate o lingura de ulei de cocos pe fiecare pastrav si stingeti focul. Puneti pastravul in farfurie, peste care adaugati sos din wok si ceapa verde tocata,
dupa care se poate servi cu garnitura de orez. Pofta buna!            

Succes la preparare si Pofta Buna!

12 păreri.

  1. La o portie de peste vin si eu Tavi………deja inghit in sec de ce pofta mi-ai facut.
    Sfarsit de saptamana frumos!

  2. Tavi spune:

    @maria mihalache – Va astept oricand cu mare placere, pe dvs si dl George, la urma urmei nici nu suntem departe :D . Multumesc mult, asemenea un weekend frumos!

  3. Ioana spune:

    Extra reteta de pregatit peste, zau daca nu! Super! Dar de unde ulei de chili si cocos? Mentionez ca sunt din Bucuresti. Multumesc anticipat pentru raspuns.

  4. Tavi spune:

    @Ioana – Daca esti dn Bucuresti in cazul acesta iti recomand sa treci prin Piata Amzei, la magazinul Ki-Life. Vei gasi mare parte din ce iti doresti – uleiul de chili si de cocos in mod sigur.

  5. Ioana spune:

    Ok, ms. Chiar o sa trec, ca am o lista cu diverse :) si ar fi minunat sa gasesc cat mai multe intr-un loc.

  6. Tavi spune:

    @Ioana – Shopping fructuos daca e pe-asa :) .

  7. florin spune:

    Doar uitandu-ma la poze si la lista de ingrediente si imi ploua in gura :) )))). Unele chestii sunt inedite pentru mine, dar interesante. Uleiul de chili chiar ma tenteaza, mai ales ca n-am prea vazut retete in care sa fie folosit. Nu la noi cel putin.

  8. Tavi spune:

    @florin – Sa incerci sa pregatesti, nu vei regreta. Multumesc de vizita.

  9. Sylvia spune:

    Excelenta reteta si ingredinete ! Mereu ma surprinzi placut cu o reteta de genul acesta, semn ca esti cu adevarat pasionat de bucatarie, de cautat gusturi si arome noi.

  10. Tavi spune:

    @Sylvia – Multumesc mult. Chiar asa este, sunt intotdeauna dornic sa incerc cate ceva nou.

  11. maria elena spune:

    Pastrav, ce bunatate, imi place tare cum arata, retetele mele cu peste sunt clasice, e interesanta reteta, chiar ma tenteaza, insa ingredientele nu cred ca le gasesc, oraselul meu e mititel, nu e aprovizionat cu unele ingrediente. Dar reteta am notat-o nu se stie niciodata ce ocazie voi intalni, poate gasesc in orasele mari din imprejurimi.

  12. Tavi spune:

    @maria elena – Sunt minunate si cele clasice. Si eu am postate retete clasice de pregatire a pastravului (paneul cu mujdei de usturoi si mamaliguta sau cel la cuptor, cu legume… mmmmmm, preferatele mele), chiar le si refac adeseori. Insa imi place sa gust tot felul de combinatii, de arome, noi. Unele chiar raman la favorite, cum este si cazul acestei retete pe care o voi mai reface in mod sigur cu un alt tip de peste.
    Cat despre ingrediente… sa stiti ca nu se gasesc tot timpul nici in Bucuresti.

Spune-ţi părerea