Ficatei de pui cu ciuperci si bambus


Ficatei de pui cu ciuperci si bambus

Ficatei de pui cu ciuperci si muguri de bambus, o alegere cat se poate de nimerita pentru un pranz pe care iti doresti sa-l pregatesti rapid, dar care sa fie in acelasi timp gustos si deosebit.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g ficat de pui; 140 g muguri de bambus; 300 g ciuperci; 4 fire de ceapa verde; 1 lingura de ghimbir proaspat, ras; 4 graunte de usturoi, feliate; 2 linguri otet sherry; 3 linguri ulei de susan; 1 lingura ulei de soia aromat cu chili; 1 lingura zahar brun; 150 ml supa de pui; 1 varf de lingurita condiment chinezesc; 2 linguri sos de soia; 1 lingura amidon de porumb; 50 ml ulei vegetal pentru prajit; sare si piper dupa gust.

Pregatire ingrediente: Taiati ciupercile si usturoiul felii. Tocati frunzele verzi de la ceapa si puneti-le intr-un bol. Tocati si partea alba de la ceapa verde si puneti-o intr-un bol. Radeti ghimbirul, preparati supa de pui si aveti toate ingredientele necesare pentru preparare la indemana.

Preparare ficatei de pui cu ciuperci si bambus: Turnati in wok 2 linguri de ulei de susan si uleiul vegetal pentru prajit. Lasati-l sa se incinga, dupa care adaugati ficateii in wok. Condimentati-i cu un praf de sare si de piper. Turnati 100 ml de apa si puneti un capac deasupra.
Inabusiti-i la foc iute 5 minute, dupa care luati capacul si intoarceti ficateii pe cealalta parte. Puneti din nou capacul deasupra si inabusiti-i inca 5 minute. Luati capacul de pe wok si lasati-i sa se rumeneasca fara capac, intorcandu-i din cand in cand de pe o parte pe alta,  pana se evapora toata apa si ficateii capata o culoare maro-aurie. Dupa ce s-au rumenit ficateii, rasturnati-i intr-o strecuratoare si lasati-i sa se scurga de surplusul de ulei.

Cat se scurg ficateii, puneti o lingura de ulei de susan in wok si lasati-l sa se incinga la foc iute. Adaugati ciupercile in wok si condimentati-le cu un praf de sare si de piper. Inabusiti ciupercile, amestecand din cand in cand, pana se evapora apa lasata de ciuperci (cca. 5 minute).
Dupa ce s-au rumenit ciupercile adaugati ceapa tocata (partea alba, tulpina de la ceapa verde), usturoiul,bambusul, uleiul de soia aromat cu chili, ghimbirul, condimentul chinezesc, sosul de soia, zaharul brun, otetul sherry si supa de pui. Amestecati si lasati sa fiarba 2 minute.

Intre timp dizolvati amidonul cu 2 linguri de apa rece si turnati-l peste legumele din wok. Amestecati permanent si lasati sa mai dea intr-un clocot.

In final, adaugati ficateii in wok peste legume, amestecati usor si stingeti focul. Ficateii cu ciuperci si bambus sunt gata pentru a fi serviti.

Puneti ficatei si legume in farfurie, adaugati ceapa murata in otet (arpagic) si taietei de orez (sau orez fiert) alaturi. Presarati pe deasupra, in final, frunze tocate de ceapa verde si se poate servi.


Preparare in imagini:

Ficateii de pui cu ciuperci si muguri de bambus reprezinta o alegere cat se poate de nimerita pentru un pranz pe care iti doresti sa-l pregatesti rapid, dar care sa fie in acelasi timp gustos si deosebit. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g ficat de pui; 140 g muguri de bambus; 300 g ciuperci; 4 fire de ceapa verde; 1 lingura de ghimbir proaspat, ras; 4 graunte de usturoi, feliate; 2 linguri otet sherry; 3 linguri ulei de susan; 1 lingura ulei de soia aromat cu chili; 1 lingura zahar brun; 150 ml supa de pui; 1 varf de lingurita condiment chinezesc; 2 linguri sos de soia; 1 lingura amidon de porumb; 50 ml ulei vegetal pentru prajit; sare si piper dupa gust. Pregatire ingrediente: Taiati ciupercile felii. Taiati si usturoiul felii. Tocati frunzele verzi de la ceapa si puneti-le intr-un bol. Tocati si partea alba de la ceapa verde si puneti-o intr-un bol. Radeti ghimbirul,
preparati supa de pui si aveti toate ingredientele necesare pentru preparare la indemana. Preparare ficatei de pui cu ciuperci si bambus: Turnati in wok 2 linguri de ulei de susan si uleiul vegetal pentru prajit. Lasati-l sa se incinga, dupa care adaugati ficateii in wok. Condimentati-i cu un praf de sare Condimentati-i si cu un praf de piper. Turnati 100 ml de apa si puneti un capac deasupra.
Inabusiti-i la foc iute 5 minute, dupa care luati capacul si intoarceti ficateii pe cealalta parte. Puneti din nou capacul deasupra si inabusiti-i inca 5 minute. Luati capacul de pe wok si lasati-i sa se rumeneasca fara capac, intorcandu-i din cand in cand de pe o parte pe alta,  pana se evapora toata apa si ficateii capata o culoare maro-aurie. Dupa ce s-au rumenit ficateii, rasturnati-i intr-o strecuratoare si lasati-i sa se scurga de surplusul de ulei. Cat se scurg ficateii, puneti o lingura de ulei de susan in wok si lasati-l sa se incinga la foc iute.
Adaugati ciupercile in wok si condimentati-le cu un praf de sare si cu un praf de piper. Inabusiti ciupercile, amestecand din cand in cand, pana se evapora apa lasata de ciuperci (cca. 5 minute). Dupa ce s-au rumenit ciupercile adaugati ceapa tocata (partea alba, tulpina de la ceapa verde), usturoiul, bambusul,
uleiul de soia aromat cu chili, ghimbirul, condimentul chinezesc, sosul de soia, zaharul brun, otetul sherry si supa de pui
Amestecati si lasati sa fiarba 2 minute. Intre timp dizolvati amidonul cu 2 linguri de apa rece si turnati-l peste legumele din wok. Amestecati permanent si lasati sa mai dea intr-un clocot. In final, adaugati ficateii in wok peste legume, amestecati usor si stingeti focul. Ficateii cu ciuperci si bambus sunt gata pentru a fi serviti. Puneti ficatei si legume in farfurie, adaugati ceapa murata in otet (arpagic)
si taietei de orez (sau orez fiert) alaturi. Presarati pe deasupra, in final, frunze tocate de ceapa verde ficateii de pui cu ciuperci si bambus se pot servi. Pofta Buna!        

Succes la preparare si Pofta Buna!

6 păreri.

  1. Biancas spune:

    Vai ce reteta super!!! Super gustoasa sigur…
    Mai ales ca inca nu am mancat azi cu atata treaba la servici:*(

  2. maria elena spune:

    Tavi, la inaltime ca intotdeauna! Imi place combinatia cu arpagicul murat, care arata f. bine, dar si taiteii de naylon. Eu nu gasesc la mine in oras, imi doresc de multa vreme sa gatesc ceva cu acesti taitei.

  3. Tavi spune:

    @Biancas – Multumesc, pot spune, fara sa exagerez, ca ficateii au fost foarte buni.

  4. Tavi spune:

    @maria elena – Multumesc mult, dar… e ceva extrem de simplu de facut. Arpagicul murat e optional (de aceea nici nu l-am trecut la ingrediente), doar pentru cei care isi doresc sa alature ceva acru gustului dulce-iute de la sos.
    Cat despre faptul ca nu gasiti taietei de orez desi ati dori sa gatiti ceva cu ei… uf, asta este intr-adevar o problema si nu sunteti singura care se plange ca nu are de unde cumpara anumite ingrediente cu specific asiatic. Poate cei care detin magazine de gen vor lua in calcul sa se extinda si in alte orase.

  5. Sylvia spune:

    Excelenta reteta !!!!!Nu m-am gandit pana acum la combinatia asta dar mi se pare super vreau sa o testez si eu doar sa fac aprovizionarea cu muguri de bambus. Super idee inca o data :)

  6. Tavi spune:

    @Sylvia – E, uite pe-asta cu “nu te-ai gandit” chiar nu o cred :D ! Combinatia de muguri de bambus cu ciuperci se preteaza la orice tip de carne, pregatindu-se cel mai des cu carne de pui sau de porc, uneori chiar si cu vita. Insa eu am spus deja ca am de gand sa-mi golesc congelatorul, asa ca ficateii de pui au picat la rand :) . Iar sosul mi l-am pregatit combinand ingredientele conform gusturilor mele.

Spune-ţi părerea