Prajitura cu nuca


Prajitura cu nuca

Pentru astazi o prajitura cu nuca, si asta pentru ca observ ca in sondajul pe care il am pe blog prajiturile conduc la capitolul preferinte – sa nu credeti ca nu am observat asta :) . Insa trebuie sa va marturisesc ca vara, eu personal, nu prea mananc prajituri. Prefer sa consum fructe proaspete, salate de fructe (hai, treaca-mearga si cu o inghetata), maxim placinte. Nu e o chestie de fitze si figuri, nu e vorba despre o dieta anume. Pur si simplu, asa imi cade mie bine.
Daca am chef insa de ceva cu adevarat dulce nimic nu imi sta in cale :D si, ca de obicei, caietul de retete al mamei mele reprezinta o inepuizabila sursa de insipratie. De aceasta data pentru o delicioasa prajitura cu nuca, glazurata cu ciocolata si nuci caramelizate in sirop de artar. Sper sa o incercati, fiind sigur ca o sa va fie pe plac.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- pentru aluat: 125 g unt; 2 oua; 200 g zahar; 200 g faina; 125 ml lapte; 5 g praf de copt (stins cu o lingurita cu otet); 100 g nuca macinata;
- pentru glazura: 75 g unt; 75 g zahar; 15 g cacao; 50 g nuci, bucati mici; 2 linguri sirop de artar.

Preparare prajitura cu nuca: Separati galbenusurile de albusuri. Puneti untul pentru aluat intr-un mixer, impreuna cu zaharul si galbenusurile. Mixati totul pana se topeste zaharul si obtineti o crema subtire, care curge usor din lingura.

Intr-un alt vas, mixati albusul de ou pana se face spuma si ramane lipit de vas cand il intoarceti.

Dupa ce zaharul s-a topit (in primul mixer), adaugati faina si mixati pana se integreaza in compozitie. Adaugati apoi nuca macinata si mixati, in continuare, timp de 2 minute.

Stingeti praful de copt cu otet si adaugati-l peste aluat, in mixer. Mixati in continuare si adaugati si laptele peste compozitia din mixer.

Odata ce s-a omogenizat aluatul, adaugati albusul si mixati in continuare, la viteza mica, pana se integreaza albusul in aluat.

Dupa ce ati obtinut o compozitie omogena, de consistenta unei creme groase, puneti hartie de copt intr-o tava (la cantitatile mentionate eu am folosit o tava mica, de 19/19 cm si cu o inaltime de 5 cm) si turnati aluatul in tava.

Introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasati tava in cuptor 40 de minute.

Dupa 40 de minute, scoateti tava din cuptor si lasati blatul sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, scoateti blatul din tava si puneti-l intr-o tava mai mare.

Cat se raceste blatul putem trece la prepararea glazurii, la bain-marie.
Asadar, puneti apa la fiert intr-un vas mai mare, iar in vasul acesta introduceti un vas mai mic, in care veti prepara glazura. Adaugati untul si zaharul, si amestecati permanent pana se topeste zaharul.
Adaugati si cele 15 g de cacao, amestecand permanent, pana obtineti o crema fina.

Turnati apoi glazura de cacao peste prajitura, pe toata suprafata, cat mai uniform, si lasati-o sa se raceasca.

Intre timp puneti nucile intr-un wok si rumeniti-le la foc iute, 1-2 minute, dupa care adaugati siropul de artar si amestecati permanent. Lasati 30 de secunde, dupa care stingeti focul.
Cu o furculita, luati din wok bucati de nuca caramelizata si ornati prajitura pana acoperiti toata suprafata.

Cand s-a racit, taiati-o in forma pe care o doriti si o puteti servi.


Preparare in imagini:

Pentru astazi o prajitura cu nuca, si asta pentru ca observ ca in sondajul pe care il am pe blog prajiturile conduc la capitolul preferinte - sa nu credeti ca nu am observat asta :). Insa trebuie sa va marturisesc ca vara, eu personal, nu prea mananc prajituri. Prefer sa consum fructe proaspete, salate de fructe (hai, treaca-mearga si cu o inghetata), maxim placinte. Nu e o chestie de fitze si figuri, nu e vorba despre o dieta anume. Pur si simplu, asa imi cade mie bine. Daca am chef insa de ceva cu adevarat dulce nimic nu imi sta in cale :D si, ca de obicei, caietul de retete al mamei mele reprezinta o inepuizabila sursa de insipratie. De aceasta data pentru o delicioasa prajitura cu nuca, glazurata cu ciocolata si nuci caramelizate in sirop de artar. Sper sa o incercati, fiind sigur ca o sa va fie pe plac. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:  - pentru aluat: 125 g unt; 2 oua; 200 g zahar; 200 g faina; 125 ml lapte; 5 g praf de copt (stins cu o lingurita cu otet); 100 g nuca macinata; - pentru glazura: 75 g unt; 75 g zahar; 15 g cacao; 50 g nuci, bucati mici; 2 linguri sirop de artar. Preparare prajitura cu nuca: Separati galbenusurile de albusuri. Puneti untul pentru aluat intr-un mixer, impreuna cu zaharul si galbenusurile. Mixati totul pana se topeste zaharul
Intr-un alt vas, mixati albusul de ou pana se face spuma si ramane lipit de vas cand il intoarceti. Dupa ce zaharul s-a topit (in primul mixer),  adaugati faina si mixati pana se integreaza in compozitie. Adaugati apoi nuca macinata si mixati, in continuare, timp de 2 minute. Stingeti praful de copt cu otet
si adaugati-l peste aluat, in mixer. Mixati in continuare si adaugati si laptele peste compozitia din mixer. Odata ce s-a omogenizat aluatul, adaugati albusul si mixati in continuare, la viteza mica, pana se integreaza albusul in aluat. Dupa ce ati obtinut o compozitie omogena, de consistenta unei creme groase, puneti hartie de copt intr-o tava si turnati aluatul in tava. Introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasati tava in cuptor 40 de minute.
Dupa 40 de minute, scoateti tava din cuptor si lasati blatul sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, scoateti blatul din tava si puneti-l intr-o tava mai mare. Cat se raceste blatul putem trece la prepararea glazurii, la bain-marie. Asadar, puneti apa la fiert intr-un vas mai mare, iar in vasul acesta introduceti un vas mai mic, in care veti prepara glazura. Adaugati untul si zaharul, si amestecati permanent pana se topeste zaharul.
Adaugati si cele 15 g de cacao, amestecand permanent, pana obtineti o crema fina. Turnati apoi glazura de cacao peste prajitura, pe toata suprafata, cat mai uniform, si lasati-o sa se raceasca. Intre timp puneti nucile intr-un wok si rumeniti-le la foc iute, 1-2 minute, dupa care adaugati siropul de artar
si amestecati permanent. Lasati 30 de secunde, dupa care stingeti focul. Cu o furculita, luati din wok bucati de nuca caramelizata si ornati prajitura pana acoperiti toata suprafata. Cand s-a racit, taiati-o in forma pe care o doriti si o puteti servi. Pofta Buna!    

Succes la preparare si Pofta Buna!

18 păreri.

  1. amalia spune:

    uau, ce bine suna si se prezinta prajiturica asta!

  2. Tavi spune:

    @amalia – S-a terminat deja, deci pot sa spun cu mana pe inima ca este foarte buna. Multumesc de vizita, Amalia.

  3. Sylvia spune:

    Excelent arata zici ca-i desenata :) . Uite aici ne coincid gusturile cu mancatul de prajituri vara :) ))))nici eu nu prea fac si nu mananc vara o vad cu fructe si cu inghetata mereu, parca iarna imi vine adesea sa fac o prajitura numai sa simt aroma de vanilie sau cocos in casa :)

  4. maria elena spune:

    Tavi, cam tarziu am ajuns, tocmai ziceai ca s-a termint prajitura, e apetisanta. Trebuie sa retin reteta, imi place mult cum ti-a iesit.

  5. Tavi spune:

    @Sylvia – Exact! Cred ca toamna-iarna e vorba de placerea aceea de a da drumul la cuptor, de a pregati ceva bun, doar pentru mirosul placut care se imprastie in casa. O aroma de scortisoara, un mar copt… mmmm :) .

  6. Tavi spune:

    @maria elena – Pai am facut o tava mica, normal ca n-a rezistat prea mult :) . Multumesc de vizita si de aprecieri. Sa aveti o zi buna!

  7. miha spune:

    wauuu…ce super arata! ;)
    Am niste nuci in camara ce asteapta sparte.. :) )

  8. Tavi spune:

    @miha – Suntem prea departe ca sa ma ofer voluntar :D . Eu am scapat usor, luand nuca gata curatata. Toate cele bune si multam de vizita.

  9. pansy spune:

    arata grozav prajiturica asta !

  10. Tavi spune:

    @pansy – Multumesc mult de aprecieri.

  11. Mioara spune:

    mmmmm… ce bine arata!! Ador prajiturile cu nuci. Si cum zicea si Tavi, e foarte placut sa dai drumu la cuptor toamna si sa prepari ceva bun si dulce, mai ales ca si organismul cere

  12. Tavi spune:

    @Mioara – Multumesc de vizita si aprecieri.

  13. simona spune:

    arata nemaipomenit, cred ca o s-o incerc in acest we

  14. Tavi spune:

    @simona – Este si foarte buna. Incearc-o, n-o sa-ti para rau.

  15. Katy spune:

    Nemaipomenita a fost! N-am avut eu rabdare s-o bibilesc asa cum ai facut tu :) , sa aranjez nucile frumos, dar chiar a fost o bunatate. Multam!

  16. Tavi spune:

    @Katy – :) Nu cred ca e vreo problema daca n-ai ,,bibilit-o”, atata timp cat ti-a iesit o prajitura buna, pe gustul tau. Multumesc de vizita si aprecieri.

  17. doina spune:

    o minunatie!! buna buna, multam de reteta.

  18. Tavi spune:

    @doina – Cu mare placere, multumesc si eu de apreciere.

Spune-ţi părerea