Cod cu sos tamarind


Cod cu sos tamarind

Ieri am pregatit un file de cod cu sos tamarind pentru ca, asa cum va spuneam intr-o postare anterioara, pe langa surpriza pe care Sylvia mi-a facut-o trimitandu-mi Raz el Hanout, plicul primit de la ea nu continea doar atat. Alaturi de condimentul cu pricina se afla un numar al revistei Maxi Cuisine, precum si o carte de bucate care m-a nimerit in plin ca sa zic asa :) – o culegere de retete ale unor preparate asiatice.

O carte din care va propun astazi un preparat atat de simplu de facut si de gustos, incat nu am rezistat tentatiei de a-l pregati – cod cu sos tamarind. In plus, timpul scurt de pregatire (aprox 15 minute) a fost exact ceea ce imi doream dupa ce petrecusem o noapte intreaga la volan, conducand pe drumurile “minunate” ale patriei, pe o vreme mizerabila.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g file de cod; 1 lingura cu pasta concentrata de tamarind; 2 ardei iuti rosii, taiati marunt (daca doriti ca preparatul sa nu fie prea picant indepartati semintele); 2 catei de usturoi, zdrobiti; 1 ceapa, tocata marunt; 1/2 lingurita pasta de ansoa; 2 linguri cu sos de stridii; 1/2 lingurita zahar brun; 3 linguri ulei de arahide; 100 ml apa.

Preparare cod cu sos tamarind: Puneti pasta de tamarind intr-un bol si adaugati deasupra 50 ml de apa fiarta. Amestecati pana se dizolva pasta si lasati in repaus timp de 10 minute.

Turnati apoi sosul intr-un ibric, peste care adaugati sosul de stridii, pasta de ansoa, usturoiul zdrobit, ceapa tocata, ardeiul iute tocat si zaharul brun.

Turnati deasupra 50 de ml de apa si lasati sa fiarba 1 minut, la foc mic, amestecand permanent. Dupa ce a fiert 1 minut, puneti amestecul rezultat deoparte si pastrati-l la cald.

Turnati uleiul de arahide in wok si incingeti-l. Adaugati fileurile de peste si rumeniti-le pe fiecare parte (cca. 2 minute). Dupa ce s-au rumenit, scoateti pestele pe un prosop absorbant.

Puneti-l apoi in farfurie, acoperiti-l cu sos, si-l puteti servi cu o garnitura de orez fiert.


Preparare in imagini:

Ieri am pregatit un file de cod cu sos tamarind pentru ca, asa cum va spuneam intr-o postare anterioara, pe langa surpriza pe care Sylvia mi-a facut-o trimitandu-mi Raz el Hanout, plicul primit de la ea nu continea doar atat. Alaturi de condimentul cu pricina se afla un numar al revistei Maxi Cuisine, precum si o carte de bucate care m-a nimerit in plin ca sa zic asa :) - o culegere de retete ale unor preparate asiatice.  O carte din care va propun astazi un preparat atat de simplu de facut si de gustos, incat nu am rezistat tentatiei de a-l pregati - cod cu sos tamarind. In plus, timpul scurt de pregatire (aprox 15 minute) a fost exact ceea ce imi doream dupa ce petrecusem o noapte intreaga la volan, conducand pe drumurile "minunate" ale patriei, pe o vreme mizerabila. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g file de cod; 1 lingura cu pasta concentrata de tamarind; 2 ardei iuti rosii, taiati marunt (daca doriti ca preparatul sa nu fie prea picant indepartati semintele); 2 catei de usturoi, zdrobiti; 1 ceapa, tocata marunt; 1/2 lingurita pasta de ansoa; 2 linguri cu sos de stridii; 1/2 lingurita zahar brun; 3 linguri ulei de arahide; 100 ml apa. Preparare cod cu sos tamarind: Puneti pasta de tamarind intr-un bol si adaugati deasupra 50 ml de apa fiarta. Amestecati pana se dizolva pasta si lasati in repaus timp de 10 minute. Turnati apoi sosul intr-un ibric, peste care adaugati sosul de stridii,
pasta de ansoa, usturoiul zdrobit, ceapa tocata, ardeiul iute tocat si zaharul brun. Turnati deasupra 50 de ml de apa si lasati sa fiarba 1 minut, la foc mic, amestecand permanent.
Dupa ce a fiert 1 minut, puneti amestecul rezultat deoparte si pastrati-l la cald. Turnati uleiul de arahide in wok si incingeti-l. Adaugati fileurile de peste in wok si rumeniti-le pe fiecare parte (cca. 2 minute). Dupa ce s-au rumenit, scoateti pestele pe un prosop absorbant, dupa care puneti-l apoi in farfurie, acoperiti-l cu sos,
si-l puteti servi. Pofta Buna!            

Succes la preparare si Pofta Buna!

7 păreri.

  1. mona spune:

    arata f bine, chiar am vazut si eu o data pasta de-asta tamarind dar nu am indraznit sa ma uit cat costa mai ales ca nu stiu ce gust are.

  2. Tavi spune:

    @mona – Gustul este iute-acrisor, iar de costat… dai fix 4, 2 lei pe cutiuta de 200 g.

  3. Sylvia spune:

    Excelent arata !!!!Ma bucur mult ca ti-a placut cartea, stiam ca ceva din bucataria asiatica ar merge de minune. Super bine ti-a iesit reteta, felicitari si ai grija la volan pe drumurile patriei :)

  4. Tavi spune:

    @Sylvia – Multumesc mult pentru tot si bine ai re, am vazut ca te-ai ocupat serios de conserve :) .

  5. Sylvia spune:

    Daaaaaaa am si gatit intre timp dar nu am mai gasit ragazul sa postez, o sa o fac zilele astea. Spor la bucatari si la multe retete noi, sunt cu ochii de tine :)

  6. pansy spune:

    unde ai gasit sos tamarind ? imi place reteta,da’n-am sos.

  7. Tavi spune:

    @pansy – Pasta concentrata de tamarind gasiti in Piata Amzei, la Ki-Life, 4,2 lei cutia de 200 g.

Spune-ţi părerea