Piept de pui cu prune uscate


Piept de pui cu prune uscate

Duminica am pregatit un piept de pui cu prune uscate pornind de la un gust si ajungand la altul, asa cum adeseori se intampla cand mai faci experimente prin bucatarie :) . Daca la inceput ma gandeam sa merg pe reteta clasica de mancare cu prune (pe care de altfel o am postata pe blog), mai apoi mi s-a nazarit ca nu as avea tocmai chef de o mancare dulceaga si atat. In concluzie, am apelat la niste sosuri Thai, la ghimbir si sos de soia, intr-un cuvant la nelipsitele arome asiatice. Cert este mi-a iesit un sos nemaipomenit de bun, dulce-picant, intr-o proportie care a fost pe gustul meu.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g piept de pui, taiat cuburi; 500 g prune uscate (lasate la hidratat in apa rece min 30 de minute inainte de preparare); 150 g ciuperci champignon, feliate; 3 graunte de usturoi zdrobite; 1 lingura ulei de chilli; 1 lingura ulei de susan; 1 varf de lingurita condiment chinezesc; 1 lingurita amidon de porumb; 1 lingura ulei arahide (pentru prajit); 1 praf de sare; 500 ml supa de pui; 1 lingurita ghimbir ras; 1 lingura sos de soia; 100 ml sos Mango Chutney; 100 ml sos de prune.

Preparare piept de pui cu prune uscate: Puneti in wok o lingura cu ulei de arahide si incingeti-l la foc iute. Adaugati cuburile de pui si condimentati-le cu un praf de sare. Rumeniti apoi carnea, amestecand din cand in cand, pana aceasta capata o culoare aurie.
Odata ce s-a rumenit puiul, adaugati ciupercile si inabusiti-le, impreuna cu puiul, pana se evapora apa lasata de ciuperci, amestecand din cand in cand.
Adaugati apoi usturoiul zdrobit si ghimbirul ras, amestecati si mai inabusiti totul 30 de secunde.

In acest moment puteti presara condimentul chinezesc peste compozitia din wok, continuand mai apoi sa adaugati sosul de soia si sosul de prune. Amestecati, dupa care adaugati prunele (aveti grija sa le scurgeti bine de apa in prealabil!). Amestecati din nou, turnati supa de pui si lasati totul la foc iute pana incepe sa fiarba.
Cand a inceput sa fiarba sosul, adaugati in wok si sosul Mango Chutney, puneti un capac deasupra si lasati sa fiarba, la foc mic, 25 de minute.

Dupa ce au trecut cele 25 de minute, dizolvati amidonul in putina apa rece si adaugati-l in wok. Amestecati permanent si mai lasati sa fiarba putin, doar pana se leaga sosul.

In final, adaugati uleiul de chilli si uleiul de susan, amestecati bine si stingeti focul. Puiul cu prune uscate este gata.

Puneti in farfurie si se poate servi, atat cald cat si rece, cu garnitura de orez.


Preparare in imagini:

Duminica am pregatit un pui cu prune uscate pornind de la un gust si ajungand la altul, asa cum adeseori se intampla cand mai faci experimente prin bucatarie :). Daca la inceput ma gandeam sa merg pe reteta clasica de mancare cu prune (pe care de altfel o am postata pe blog), mai apoi mi s-a nazarit ca nu as avea tocmai chef de o mancare dulceaga si atat. In concluzie, am apelat la niste sosuri Thai, la ghimbir si sos de soia, intr-un cuvant la nelipsitele arome asiatice. Cert este mi-a iesit un sos nemaipomenit de bun, dulce-picant, intr-o proportie care a fost pe gustul meu. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g piept de pui, taiat cuburi; 500 g prune uscate (lasate la hidratat in apa rece min 30 de minute inainte de preparare); 150 g ciuperci champignon, feliate; 3 graunte de usturoi zdrobite; 1 lingura ulei de chilli; 1 lingura ulei de susan; 1 varf de lingurita condiment chinezesc; 1 lingurita amidon de porumb; 1 lingura ulei arahide (pentru prajit); 1 praf de sare; 500 ml supa de pui; 1 lingurita ghimbir ras; 1 lingura sos de soia; 100 ml sos Mango Chutney; 100 ml sos de prune. Preparare piept de pui cu prune uscate: Puneti in wok o lingura cu ulei de arahide si incingeti-l la foc iute. Adaugati cuburile de pui si condimentati-le cu un praf de sare. Rumeniti apoi carnea, amestecand din cand in cand, pana aceasta capata o culoare aurie.
Odata ce s-a rumenit puiul, adaugati ciupercile si inabusiti-le, impreuna cu puiul, pana se evapora apa lasata de ciuperci, amestecand din cand in cand. Adaugati apoi usturoiul zdrobit si ghimbirul ras amestecati si mai inabusiti totul 30 de secunde. In acest moment puteti presara condimentul chinezesc peste compozitia din wok,
continuand mai apoi sa adaugati sosul de soia si sosul de prune.  Amestecati, dupa care adaugati prunele (aveti grija sa le scurgeti bine de apa in prealabil!). Amestecati din nou, turnati supa de pui si lasati totul la foc iute pana incepe sa fiarba.
Cand a inceput sa fiarba sosul, adaugati in wok si sosul Mango Chutney, puneti un capac deasupra si lasati sa fiarba, la foc mic, 25 de minute. Dupa ce au trecut cele 25 de minute, dizolvati amidonul in putina apa rece si adaugati-l in wok. Amestecati permanent si mai lasati sa fiarba putin, doar pana se leaga sosul. In final, adaugati uleiul de chilli
si uleiul de susan, amestecati bine si stingeti focul. Puiul cu prune este gata. Puneti in farfurie si se poate servi, atat cald cat si rece, cu garnitura de orez. Pofta Buna!        

Succes la preparare si Pofta Buna!

8 păreri.

  1. Sylvia spune:

    Excelenta reteta, nu am mancat de o groaza de vreme asa ceva, ma delectez cu reteta ta . Superba !

  2. Tavi spune:

    @Sylvia – Ma bucur ca iti place.

  3. Chiar ma gandeam zilele trecute la un orez cu prune uscate iar tu acuma vii cu pui cu prune uscate de parca asi inclina sa fac reteta ta.
    O zi minunata!

  4. Tavi spune:

    @maria mihalache – Medi, incearca, poate o sa-ti placa si asa – jumi-juma dulce-iute. Zi frumoasa, asemenea!

  5. ela spune:

    Tavi,noi ne tinem de tine ca scaiul….adica eu,Sylvia si Maria….toata ziua te vizitam

  6. Tavi spune:

    @ela – Multumesc de vizita, Ela! Esti oricand binevenita, asa cum sunt de altfel toti prietenii mei.

  7. pansy spune:

    suna tare apetisant reteta asta.imi place cum ai asezonat-o !da’nu stiu ce e sosul de prune ?te referi cumva la sos hoisin ?

  8. Tavi spune:

    @pansy – Multumesc, ma bucur ca ti se pare interesanta reteta. Te asigur ca e si delicioasa. Cat despre sosul de prune… nu, nu ma refer la sosul hoisin, ci exact la ceea ce am spus: sos de prune (Plum Sauce – Thai) – il poti vizualiza in foto nr. 2 (cea de la inceput, cu ingredientele), intre uleiul de susan si sosul de soia. Identic arata si sticluta de Mango Chutney, numai ca pe aceea scrie Mango Dipping Sauce with Chilli. O duminica frumoasa!

Spune-ţi părerea