Tarta cu struguri si prune


Tarta cu struguri si prune

Duminica am pregatit din nou o tarta cu fructe, cu struguri si prune, folosind exact aceleasi cantitati la ingredientele pentru aluat ca in reteta initiala de blat , cea pe care de altfel o pun in practica de fiecare data cand fac tarta.
Singurele diferente sunt, asa cum probabil veti observa, ca:

1. am folosit margarina Rama Maestro in loc de unt;

2. am preparat o tarta in forma mare, fata de data trecuta cand am facut mini tarte (cantitatile de la aluat sunt insa aceleasi);

3. am folosit alte fructe.

Ca de obicei, a iesit o tarta excelenta!

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

- pentru ornat: cateva boabe de struguri albi si negri, taiate pe jumatate; o pruna taiata felii subtiri.
- pentru aluat: 200 g faina; 50 g zahar tos; 1 plic zahar vanilat; 100 g margarina Rama Maestro; 1 ou; 1 varf de lingurita cu sare.
- pentru crema: 5 galbenusuri de ou; 150 g zahar; 2 lingurite de esenta de vanilie; 3 linguri de amidon; 500 ml lapte (preparare crema)

Preparare tarta cu struguri si prune: Prima oara preparati aluatul pentru blat. De aceasta data, eu l-am preparat cu ajutorul masinii de facut paine. Am adaugat ingredientele in cuva masinii in urmatoarea ordine: zaharul tos, zaharul vanilat, sarea, oul, margarina taiata cuburi mici si, in final, faina. Am pus cuva in masina si am programat-o sa framante aluatul. Am pornit-o si in 15 minute am avut aluatul gata.
Am scos aluatul din masina (aluatul este ferm si elastic), l-am invelit cu o folie de plastic, dupa care l-am bagat la frigider, unde l-am lasat timp de 30 de minute.

Dupa 30 de minute scoateti aluatul de la rece (ungeti masa de lucru si intinzatorul cu putin ulei) si intindeti, cu grija, o foaie putin mai mare decat forma de tarta (eu am folosit o forma de tarta de 27 cm).
Infasurati apoi aluatul pe intinzator si asezati-l in forma (daca se mai rupe pe alocuri nu este o problema, deoarece fiind un aluat moale il puteti modela in forma fara probleme).
Dupa ce l-ati asezat in forma, incepeti sa ajustati foaia, prin apasarea usoara  a aluatului, de la mijloc spre exterior, pana reusiti sa acoperiti forma de tarta pana la marginea de sus.

Cand ati terminat de modelat aluatul in forma, intepati-l din loc in loc cu o scobitoare si introduceti forma in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de 10-15 minute (asta functie de cuptor si de cat de crocant doriti blatul – cel mai bine este insa sa verificati la 10 minute).

Dupa ce blatul a capatat o culoare aurie (eu l-am lasat 15 minute fiindca imi place mai crocant), scoateti forma din cuptor si lasati-o deoparte sa se raceasca.

Odata ce s-a racit blatul de tarta, preparati crema  de vanilie (preparare crema) si adaugati-o peste blat, intinzand-o cat mai uniform. Asezati apoi fructele peste crema si adaugati, cu o lingura, tort gelee-ul (preparat conform indicatiilor de pe ambalaj), incepand din mijloc si continuand prin a-l distribui catre margini.

Dupa ce ati terminat de acoperit tarta cu tort gelee, introduceti-o la frigider minim o ora, dupa care se scoate, se feliaza si tarta cu struguri si prune se poate servi.


Preparare in imagini:

Duminica am pregatit din nou o tarta cu fructe, cu struguri si prune, folosind exact aceleasi cantitati la ingredientele pentru aluat ca in reteta initiala de blat (http://www.all-food.ro/2010/02/18/aluat-tarta/), cea pe care de altfel o pun in practica de fiecare data cand fac tarta. Singurele diferente sunt, asa cum probabil veti observa, ca: 1. am folosit margarina Rama Maestro in loc de unt; 2. am preparat o tarta in forma mare, fata de data trecuta cand am facut mini tarte (cantitatile de la aluat sunt insa aceleasi); 3. am folosit alte fructe.  Ca de obicei, a iesit o tarta excelenta! Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:  - pentru ornat: cateva boabe de struguri albi si negri, taiate pe jumatate; o pruna taiata felii subtiri. - pentru aluat: 200 g faina; 50 g zahar tos; 1 plic zahar vanilat; 100 g margarina Rama Maestro; 1 ou; 1 varf de lingurita cu sare. - pentru crema: 5 galbenusuri de ou; 150 g zahar; 2 lingurite de esenta de vanilie; 3 linguri de amidon; 500 ml lapte (preparare crema, http://www.all-food.ro/2010/02/18/crema-de-vanilie/) Preparare tarta cu struguri si prune: Prima oara preparati aluatul pentru blat. De aceasta data, eu l-am preparat cu ajutorul masinii de facut paine. Am adaugat ingredientele in cuva masinii in urmatoarea ordine: zaharul tos, zaharul vanilat, sarea, oul, margarina taiata cuburi mici
si, in final, faina. Am pus cuva in masina  si am programat-o sa framante aluatul. Am pornit-o si in 15 minute am avut aluatul gata. Am scos aluatul din masina (aluatul este ferm si elastic), l-am invelit cu o folie de plastic,
dupa care l-am bagat la frigider, unde l-am lasat timp de 30 de minute. Dupa 30 de minute scoateti aluatul de la rece (ungeti masa de lucru si intinzatorul cu putin ulei) si intindeti, cu grija, o foaie putin mai mare decat forma de tarta (eu am folosit o forma de tarta de 27 cm). Infasurati apoi aluatul pe intinzator si asezati-l in forma (daca se mai rupe pe alocuri nu este o problema, deoarece fiind un aluat moale il puteti modela in forma fara probleme). Dupa ce l-ati asezat in forma, incepeti sa ajustati foaia, prin apasarea usoara  a aluatului, de la mijloc spre exterior,
pana reusiti sa acoperiti forma de tarta pana la marginea de sus. Cand ati terminat de modelat aluatul in forma, intepati-l din loc in loc cu o scobitoare si introduceti forma in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de 10-15 minute (asta functie de cuptor si de cat de crocant doriti blatul - cel mai bine este insa sa verificati la 10 minute). Dupa ce blatul a capatat o culoare aurie (eu l-am lasat 15 minute fiindca imi place mai crocant), scoateti forma din cuptor si lasati-o deoparte sa se raceasca. Odata ce s-a racit blatul de tarta, preparati crema  de vanilie (preparare crema, http://www.all-food.ro/2010/02/18/crema-de-vanilie/) si adaugati-o peste blat, intindeti crema cat mai uniform.
Asezati apoi fructele peste crema si adaugati, cu o lingura, tort gelee-ul (preparat conform indicatiilor de pe ambalaj), incepand din mijloc si continuand prin a-l distribui catre margini. Dupa ce ati terminat de acoperit tarta cu tort gelee, introduceti-o la frigider minim o ora, dupa care se scoate, se feliaza si tarta cu struguri si prune se poate servi. Pofta Buna!  

Succes la preparare si Pofta Buna!

10 păreri.

  1. liliana spune:

    foarte bine arata! offff, nu vii si la mine sa faci una :) ? glumesc, bineinteles! dar chiar imi place cum gatesti.

  2. ela spune:

    wow….Tavi cum arata tarta asta…..delicioasa trebuie sa fie….ce-as mai manca si eu….

  3. Tavi spune:

    @liliana – :D , nici nu mi-am inchipuit ca ai vorbit serios. Multumesc de vizita.

  4. Tavi spune:

    @ela – Este! De fapt a fost… duminica :) . O seara placuta, Ela!

  5. O tarta cu fructe de sezon…….delicioasa trebuie sa mai fie.

  6. Tavi spune:

    @maria mihalache – Medi, mie imi place tarta cu orice fel de fructe. De data asta am facut-o insa cu struguri si prune fiindca asta aveam in casa.

  7. ela spune:

    Tavi…..iar ti-ai pus poza aia de pustan :) ))

  8. Tavi spune:

    @ela – :) Pai pe blogul meu nu am avut nici o poza pana acum.

  9. Sylvia spune:

    Excelent arata, ti-o zic si aici . Mie chiar imi plac prajiturile cu struguri in mod deosebit, au o finete aparte .

  10. Tavi spune:

    @Sylvia – Multumesc. Eu n-am un fruct anume preferat – depinde de sezon, de chef si, bineinteles, de prajitura.

Spune-ţi părerea