Varza cu ciolan copt


Varza cu ciolan copt

De ceva vreme tot ma gandeam la o varza cu ciolan dar, din diverse motive, am tot amanat. Insa ieri, in timp ce faceam cumparaturile la Angst, mi-a atras atentia o minunatie de ciolan copt, asa incat, de data asta, n-am mai stat prea mult pe ganduri si am trecut la fapte.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 kg de varza, tocata; 1 ciolan copt, fara os (700-800 g), taiat bucati; 3 foi de dafin; 1 lingurita piper negru, boabe; 2 lingurite cimbru; 1 ardei gras, rosu; 1 lingurita boia de ardei dulce; 500 ml supa de legume; 200 ml vin rosu; 3 linguri pasta de tomate (concentratie 28%); 400 g pulpa de rosii, cuburi; 3 linguri marar, tocat; 2 linguri patrunjel, tocat; 1 morcov mic, tocat; 1 ceapa, tocata; 150 ml ulei vegetal.

Preparare varza cu ciolan: Tocati varza si puneti-o intr-o cratita. Presarati un praf de sare si amestecati. Adaugati uleiul si caliti-o la foc mediu, cca. 10 minute, amestecand din cand in cand, pana scade la jumatate din volumul avut initial.
Dupa ce ati calit varza stingeti focul si lasati-o deoparte.

Puneti intr-o tigaie 1 lingura de ulei si adaugati ceapa tocata. Caliti ceapa pana devine translucida, dupa care adaugati ardeiul gras si morcovul, si mai caliti laolalta cu ceapa inca un minut. Puneti apoi pulpa de rosii, supa, boiaua de ardei dulce si pasta de tomate. Amestecati pana se dizolva pasta de tomate, dupa care adaugati bucatile de ciolan. Fierbeti totul, cu un capac deasupra, 10 minute.
Odata ce au trecut cele 10 minute, transferati compozitia din tigaie peste varza, amestecati bine pentru a se integra uniform in compozitie toate ingredientele, dupa care adaugati boabele de piper si vinul. Puneti un capac deasupra si mai fierbeti la foc mic 20 de minute.

Dupa ce ati fiert varza 20 de minute, potriviti de sare, condimentati cu un praf de piper (dupa gust), adaugati cimbrul si foile de dafin, 2 linguri din mararul tocat si o lingura de patrunjel tocat. Amestecati bine, introduceti cratita in cuptorul preincalzit la 200 de grade si lasati la cuptor 20-25 de minute (pana ce varza se rumeneste la suprafata).

Scoateti apoi cratita din cuptor si varza cu ciolan este gata. Puneti varza in farfurie sa se racoreasca, presarati deasupra marar si patrunjel tocat, alaturati-i o mamaliguta si se poate servi.


Preparare in imagini:

De ceva vreme tot ma gandeam la o varza cu ciolan dar, din diverse motive, am tot amanat. Insa ieri, in timp ce faceam cumparaturile la Angst, mi-a atras atentia o minunatie de ciolan copt, asa incat, de data asta, n-am mai stat prea mult pe ganduri si am trecut la fapte. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 kg de varza, tocata; 1 ciolan copt, fara os (700-800 g), taiat bucati; 3 foi de dafin; 1 lingurita piper negru, boabe; 2 lingurite cimbru; 1 ardei gras, rosu; 1 lingurita boia de ardei dulce; 500 ml supa de legume; 200 ml vin rosu; 3 linguri pasta de tomate (concentratie 28%); 400 g pulpa de rosii, cuburi; 3 linguri marar, tocat; 2 linguri patrunjel, tocat; 1 morcov mic, tocat; 1 ceapa, tocata; 150 ml ulei vegetal. Preparare varza cu ciolan: Tocati varza si puneti-o intr-o cratita. Presarati un praf de sare si amestecati. Adaugati uleiul si caliti-o la foc mediu, cca. 10 minute, amestecand din cand in cand, pana scade la jumatate din volumul avut initial.
Dupa ce ati calit varza stingeti focul si lasati-o deoparte. Puneti intr-o tigaie 1 lingura de ulei si adaugati ceapa tocata. Caliti ceapa pana devine translucida, dupa care adaugati ardeiul gras si morcovul, si mai caliti laolalta cu ceapa inca un minut.
Puneti apoi pulpa de rosii, supa, boiaua de ardei dulce si pasta de tomate. Amestecati pana se dizolva pasta de tomate, dupa care adaugati bucatile de ciolan. Fierbeti totul, cu un capac deasupra, 10 minute.
Odata ce au trecut cele 10 minute, transferati compozitia din tigaie peste varza, amestecati bine pentru a se integra uniform in compozitie toate ingredientele, dupa care adaugati boabele de piper si vinul Puneti un capac deasupra si mai fierbeti la foc mic 20 de minute. Dupa ce ati fiert varza 20 de minute, potriviti de sare,
condimentati cu un praf de piper (dupa gust), adaugati cimbrul si foile de dafin, 2 linguri din mararul tocat si o lingura de patrunjel tocat. Amestecati bine, si introduceti cratita in cuptorul preincalzit la 200 de grade si lasati la cuptor 20-25 de minute (pana ce varza se rumeneste la suprafata). Scoateti apoi cratita din cuptor si varza cu ciolan este gata. Puneti varza in farfurie sa se racoreasca,
presarati deasupra marar si patrunjel tocat, alaturati-i o mamaliguta si se poate servi. Pofta Buna!        

Succes la preparare si Pofta Buna!

3 păreri.

  1. Corina spune:

    Buna si aratoasa, mi-ai facut pofta.

  2. Tavi spune:

    @Corina, Medi – Servesc, cu mare placere, pe oricine isi doreste. Cu sau fara carne.

Spune-ţi părerea