Placinta cu mere si gutui


Placinta cu mere si gutui

Aceasta placinta cu mere si gutui reprezinta o alta reteta pe care o refac folosind margarina RAMA MAESTRO. In afara faptului ca am inlocuit untul cu margarina RAMA MAESTRO, am mai schimbat cateva ingrediente.
In primul rand, asa cum v-ati dat deja seama, am inclus si gutui in umplutura – pentru ca, asa cum va spuneam pe blog, am venit cu o plasa plina de la tara si era pacat sa le las sa se strice. In al doilea rand, am folosit zahar brun si sirop de artar cand am calit fructele, pentru a obtine o compozitie mai aromata si caramelizata. Last but not least… margarina RAMA MAESTRO chiar a facut diferenta la aluat – mult mai fraged!

In concluzie, o placinta tocmai buna pentru a intra in lumea zanelor de pe prajituria.ro!

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- pentru umplutura: 1 kg mere, rase; 1 kg gutui, rase; 2 lingurite scortisoara; 100 g zahar brun; 1 lingura sirop de artar.
- pentru foi: 400 g faina; 200 g margarina RAMA MAESTRO; 2 galbenusuri de ou; 2 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie; 1 praf de sare; 1 pliculet amoniu pentru prajituri; 1 pliculet Bourbon-Vanille; 100 ml lapte, caldut.

Preparare placinta cu mere si gutui: Curatati merele si gutuile de coaja si dati-le prin razatoarea mare. Puneti-le apoi intr-o tigaie adanca si caliti-le 5 minute, la foc iute, amestecand din cand in cand.

Cand trec aceste 5 minute, adaugati zaharul brun si siropul de artar si continuati sa caliti fructele alte 5 minute, amestecand din cand in cand. Adaugati apoi scortisoara, amestecati si continuati sa le caliti inca 5 minute (sau pana se evapora sucul lasat de fructe). Dupa ce ati terminat de calit fructele, puneti-le intr-o strecuratoare si lasati-le la scurs pana se racoresc.

Cat se racesc fructele, preparati aluatul. Puneti ingredientele pentru aluat in masina de paine (sau intr-un mixer) in urmatoarea ordine: laptele caldut, amoniul, zaharul pudra, un praf de sare, Bourbon-Vanille, galbenusurile de ou, margarina si, la sfarsit, faina.

Puneti cuva in aparat si alegeti programul pentru aluat. Porniti-o si in 15 minute aveti aluatul gata (daca preparati aluatul la mixer, mixati compozitia cca. 15 minute, la viteza constanta).

Cand aveti aluatul gata, puneti-l pe masa de lucru (pe care tapetati-o in prealabil cu un praf de faina) si impartiti aluatul in doua parti egale.

Intindeti prima foaie (subtire) si asezati-o in tava in care ati pus deja o hartie de copt. Adaugati merele si gutuile peste foaie si intindeti-le, intr-un strat uniform, pe intreaga suprafata a foii.

Intindeti apoi si a doua foaie, asezati-o peste fructe, dupa care introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, unde o sa o lasati timp de 50-60 de minute (sau pana cand foaia de la suprafata devine aurie).

Odata ce ati scos-o din cuptor, lasati placinta sa se racoreasca, dupa care o puteti taia in ce forma doriti. Puneti in farfurioare (sau asezati toate bucatile pe un platou), presarati pe deasupra zahar pudra si se poate servi.


Preparare in imagini:

Aceasta placinta cu mere si gutui reprezinta o alta reteta pe care o refac folosind margarina RAMA MAESTRO. In afara faptului ca am inlocuit untul cu margarina RAMA MAESTRO, am mai schimbat cateva ingrediente. In primul rand, asa cum v-ati dat deja seama, am inclus si gutui in umplutura - pentru ca, asa cum va spuneam pe blog, am venit cu o plasa plina de la tara si era pacat sa le las sa se strice. In al doilea rand, am folosit zahar brun si sirop de artar cand am calit fructele, pentru a obtine o compozitie mai aromata si caramelizata. Last but not least... margarina RAMA MAESTRO chiar a facut diferenta la aluat - mult mai fraged! Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: - pentru umplutura: 1 kg mere, rase; 1 kg gutui, rase; 2 lingurite scortisoara; 100 g zahar brun; 1 lingura sirop de artar. - pentru foi: 400 g faina; 200 g margarina RAMA MAESTRO; 2 galbenusuri de ou; 2 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie; 1 praf de sare; 1 pliculet amoniu pentru prajituri; 1 pliculet Bourbon-Vanille; 100 ml lapte, caldut. Preparare placinta cu mere si gutui: Curatati merele si gutuile de coaja si dati-le prin razatoarea mare. Puneti-le apoi intr-o tigaie adanca si caliti-le 5 minute, la foc iute, amestecand din cand in cand. Cand trec aceste 5 minute, adaugati zaharul brun si siropul de artar
si continuati sa caliti fructele alte 5 minute, amestecand din cand in cand Adaugati apoi scortisoara, amestecati si continuati sa le caliti inca 5 minute (sau pana se evapora sucul lasat de fructe). Dupa ce ati terminat de calit fructele, puneti-le intr-o strecuratoare si lasati-le la scurs pana se racoresc. Cat se racesc fructele, preparati aluatul. Puneti ingredientele pentru aluat in masina de paine (sau intr-un mixer) in urmatoarea ordine: laptele caldut, amoniul, zaharul pudra,
un praf de sare, Bourbon-Vanille, galbenusurile de ou, margarina si, la sfarsit, faina. Puneti cuva in aparat si alegeti programul pentru aluat.
Porniti-o si in 15 minute aveti aluatul gata (daca preparati aluatul la mixer, mixati compozitia cca. 15 minute, la viteza constanta). Cand aveti aluatul gata, puneti-l pe masa de lucru (pe care tapetati-o in prealabil cu un praf de faina)  si impartiti aluatul in doua parti egale. Intindeti prima foaie (subtire) si asezati-o in tava in care ati pus deja o hartie de copt. Adaugati merele si gutuile peste foaie
si intindeti-le, intr-un strat uniform, pe intreaga suprafata a foii. Intindeti apoi si a doua foaie, asezati-o peste fructe, dupa care introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, unde o sa o lasati timp de 50-60 de minute (sau pana cand foaia de la suprafata devine aurie). Odata ce ati scos-o din cuptor, lasati placinta sa se racoreasca, dupa care o puteti taia in ce forma doriti. Puneti in farfurioare (sau asezati toate bucatile pe un platou), presarati pe deasupra zahar pudra si se poate servi. Pofta Buna!  

Succes la preparare si Pofta Buna!

12 păreri.

  1. nina spune:

    imi place la nebunie gustul pe care il da siropul de artar placintelor, prajiturilor, deserturilor in general. e o nebunie! felicitari!

  2. Tavi spune:

    @nina- Multumesc de vizita, de aprecieri. Incearca placinta astfel daca chiar iti place siropul de artar.

  3. Matei spune:

    Frate, deja simt miros de placinta cu mere in nari. O pun pe mama sa faca, clar :D !

  4. Ema spune:

    Chiar ma gandeam de curand ce chestie ciudata cu margarina asta. Cand eram eu mica toate retetele mamei erau cu margarina si nu era nici pe departe de-asta buna. Prajiturile erau minunate, eu am crescut bine mersi sanatoasa. Dupa aia a venit la moda untul si a aparut nebunia cu grasimile trans. Anumite prajituri, creme, foi etc chiar ies mult mai bine cu margarina.

  5. Tavi spune:

    @Ema – Mai nou aud ca exista o posibilitate ca nici usturoiul sau menta sa nu mai fie considerate “bune” :D .

  6. ela spune:

    a ajuns pana la mine mirosul de placinta :) ) asa ca am venit cat de repede am putut :) ))

  7. maria elena spune:

    Felicitari pt placinta, arata apetisant, mi-a ramas gandul la ea. Esti un bucatar priceput, te urmaresc cu mult interes. Uite am gasit aici un clasament pt care te felicit si sunt tare bucuroasa ca te situezi pe un loc de cinste! http://www.trafic.ro/vizitatori/bloguri/saptamana-pg2

  8. Tavi spune:

    @Ela, multumesc de vizita, te servesc cu placere. @ Maria Elena, va multumesc, asa cum le multumesc de altfel tuturor celor care imi trec pragul virtual al bucatariei.

  9. Camelia spune:

    Ah, Tavi… eu ma chinui de innebunesc sa rad gutuile si tot nu ies cum arata la tine in poza :) )). Moooor!
    Cum faci?

  10. Tavi spune:

    @Camelia – Ce vezi in poza nu am facut eu ci robotul de bucatarie :) . Tu presupun ca ai incercat si te-ai chinuit cu gutuia la razatoare. A-ti dota bucataria cu cele necesare, in aceste vremuri in care timpul chiar conteaza, reprezinta o buna investitie. Te scapa de nervi si, nu in ultimul rand, iti readuce placerea de a face ceea ce iti place fara sa te chinui.

  11. Maria spune:

    Ema, stii ca ai dreptate apropo de faza cu margarina? Nu ma gandisem din perspectiva asta, dar intr-adevar … asa e. Chiar ca te panichezi daca aculti tot ce zice in presa, dar aca stai sa te gandesti … lucrurile stau putin altfel. Ema, multumesc de idee, Tavi, multumesc de reteta, e … de ploua/ninge in gura :-P

  12. Cred ca a iesit o placinta pe cinste. Merele in compania gutuilor si scortisoarei sigur fac echipa buna.

Spune-ţi părerea