Alba ca Zapada


Alba ca Zapada

A trecut ceva timp de cand n-am mai savurat o prajitura Alba ca Zapada, acest minunat desert de poveste, insa zilele acestea am avut chef de o prajitura racoritoare. Ca atare, am trecut la fapte si am refacut-o, folosind de aceasta data ingredientul magic al zanelor din Prajituria, margarina RAMA MAESTRO.

La prepararea foilor pentru prajitura Alba ca Zapada, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g faina; 3 oua; 100 g zahar pudra; 6 linguri margarina RAMA MAESTRO, topita; 3 linguri lapte; 1 plic de amoniu pentru prajituri; 1/2 lingurita de sare; coaja rasa de la 1/2 lamaie.

Pentru prepararea cremei aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 l lapte; 4 linguri de faina; 400 g margarina RAMA MAESTRO, topita; 250 gr zahar pudra; zeama de la o lamaie; 3 pliculete de zahar vanilat; coaja rasa de la 1/2 lamaie.

Preparare foi prajitura Alba ca Zapada: Puneti ouale in mixer (sau intr-un vas), peste care adaugati zaharul pudra. Mixati bine, pana se omogenizeaza. Turnati amoniul si sarea in lapte, dupa care amestecati cu o lingurita pana se dizolva, atat sarea cat si amoniul.

Adaugati laptele in castronul mixerului, peste oua, coaja de lamaie, margarina topita (putin cate putin), si mixati in continuare pana ce se omogenizeaza compozitia.
Odata ce compozitia s-a omogenizat, schimbati piesa de mixat cu cea pentru coca.

Incepeti din nou mixarea, la viteza mica, adaugand treptat faina, pana cand pasta nu mai este lipicioasa (o sa trebuiasa sa mixati cca. 15 minute). In acest moment puteti trece la pregatirea foilor.

Se imparte coca in trei, patru sau cinci bucati egale (functie de cate straturi doriti sa aiba prajitura).

Se tapeteaza masa cu faina si se intinde prima foaie cu un facalet (avem grija ca foaia sa fie de marimea tavii in care se va coace). Puneti foaia pe fundul tavii si introduceti-o in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 10 minute.

Procedati similar pana terminati de copt toate foile, lasati-le sa se raceasca si treceti la prepararea cremei.

Preparare crema: Se pune in mixer faina cu laptele si se mixeaza pana se omogenizeaza. Topiti margarina si adaugati-o in mixer, gradual, mixand in continuare. Dupa ce ati pus toata margarina, adaugati si zaharul pudra, pliculetele de zahar vanilat, coaja de lamaie si zeama de lamaie, mixand toate ingredientele pana la omogenizare. Dupa omogenizare, turnati toata compozitia intr-o oala, pe care puneti-o pe aragaz, la foc mic, amestecand permanent pentru a nu se prinde.

Cand compozitia se ingroasa si capata consistenta laptelui batut, stingem focul si putem finaliza prajitura.

Intr-o tava se aseaza o foaie apoi se toarna crema. Se lasa putin sa se raceasca si apoi se adauga urmatoarea foaie urmata de crema si tot asa pana la ultima foaie. Dupa ce s-a racit putin, se adauga ultima foaie. Peste prajitura se aseaza un fund de lemn si deasupra acestuia se aseaza o greutate de aproximativ un kilogram. La inceput, foile sunt tari si crema pare prea moale. Lasati-o cel putin 12 ore (foile absorb o parte din crema si se inmoaie).

A doua zi presarati deasupra zahar pudra, taiati prajitura in forma de romb si se poate servi.


Preparare in imagini:

A trecut ceva timp de cand n-am mai savurat o prajitura Alba ca Zapada, acest minunat desert de poveste, insa zilele acestea am avut chef de o prajitura racoritoare. Ca atare, am trecut la fapte si am refacut-o, folosind de aceasta data ingredientul magic al zanelor din Prajituria, margarina RAMA MAESTRO. La prepararea foilor pentru prajitura Alba ca Zapada, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g faina; 3 oua; 100 g zahar pudra; 6 linguri margarina RAMA MAESTRO, topita; 3 linguri lapte; 1 plic de amoniu pentru prajituri; 1/2 lingurita de sare; coaja rasa de la 1/2 lamaie.  Pentru prepararea cremei aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 l lapte; 4 linguri de faina; 400 g margarina RAMA MAESTRO, topita; 250 gr zahar pudra; zeama de la o lamaie; 3 pliculete de zahar vanilat; coaja rasa de la 1/2 lamaie. Preparare prajitura Alba ca Zapada: Puneti ouale in mixer (sau intr-un vas), peste care adaugati zaharul pudra. Mixati bine, pana se omogenizeaza. Turnati amoniul in lapte si amestecati sa se dizolve
adaugati si sarea in lapte dupa care amestecati cu o lingurita pana se dizolva, atat sarea cat si amoniul. Adaugati laptele in castronul mixerului, peste oua, coaja de lamaie, margarina topita (putin cate putin), si mixati in continuare pana ce se omogenizeaza compozitia. Odata ce compozitia s-a omogenizat, schimbati piesa de mixat cu cea pentru coca. Incepeti din nou mixarea, la viteza mica, adaugand treptat faina,
mixati cca. 15 minute pana cand pasta nu mai este lipicioasa si obtineti un aluat omogen. In acest moment puteti trece la pregatirea foilor. Se imparte coca in trei, patru sau cinci bucati egale (functie de cate straturi doriti sa aiba prajitura). Se tapeteaza masa cu faina si se intinde prima foaie cu un facalet (avem grija ca foaia sa fie de marimea tavii in care se va coace). Puneti foaia pe fundul tavii
si introduceti-o in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 10 minute. cand foaia este facuta, scoateti-o si lasati-o deoparte, dupa care procedati similar pana terminati de copt toate foile, lasati-le sa se raceasca si treceti la prepararea cremei. Preparare crema:Se pune in mixer faina cu laptele si se mixeaza pana se omogenizeaza. Topiti margarina si adaugati-o in mixer, gradual, mixand in continuare. Dupa ce ati pus toata margarina, adaugati si zaharul pudra, pliculetele de zahar vanilat, coaja de lamaie si zeama de lamaie, mixand toate ingredientele pana la omogenizare. Dupa omogenizare, turnati toata compozitia intr-o oala, pe care puneti-o pe aragaz, la foc mic, amestecand permanent pentru a nu se prinde.  Cand compozitia se ingroasa si capata consistenta laptelui batut, stingem focul si putem finaliza prajitura. Intr-o tava se aseaza o foaie apoi se toarna crema. Se lasa putin sa se raceasca si apoi se adauga urmatoarea foaie urmata de crema si tot asa pana la ultima foaie. Dupa ce s-a racit putin, se adauga ultima foaie. Peste prajitura se aseaza un fund de lemn si deasupra acestuia se aseaza o greutate de aproximativ un kilogram. La inceput, foile sunt tari si crema pare prea moale. Lasati-o cel putin 12 ore (foile absorb o parte din crema si se inmoaie). A doua zi taiati prajitura in forma de romb.
presarati deasupra zahar pudra puneti in farfurii si se poate servi. Pofta Buna!        

Succes la preparare si Pofta Buna!

13 păreri.

  1. Dana spune:

    Minunata prajitura! Imi aduce mereu aminte de sarbatori si de copilarie:)

  2. Tavi spune:

    @Dana – Nu-mi aduce neaparat aminte de sarbatori, insa de-acasa imi aduce aminte sigur. Mama o facea destul de des, ca stia ca imi place mult, mult, mult :) .

  3. lia maria spune:

    O prajitura foarte gustoasa! care imi aduce aminte de copilarie…
    Sarbatori Fericite ! alaturi de cei dragi.

  4. Tavi spune:

    @lia maria – Multumesc mult, Lia! Un Craciun fericit, plin de belsug, si un An Nou mai bun decat toate de pana acum!

  5. Fie ca Nasterea Domnului sa va lumineze sufletele si casa, sa aveti parte de sanatate, belsug si fericire!
    Craciun fericit!

  6. Tavi spune:

    @maria mihalache – Multumesc mult, Medi! Asemenea va doresc si eu, ani multi inainte, sanatosi, fericiti si imbelsugati!

  7. lia maria spune:

    La multi ani Tavi ! tie si familiei tale, va doresc ca anul 2011, sa va aduca sanatate , fericire si inplinirea tuturor dorintelor.

  8. Tavi spune:

    @lia maria – Multumesc, Lia! La fel si tie, familiei tale, tuturor celor care iti sunt dragi. Multa sanatate, fericire si numai impliniri sa aveti in anul ce va veni!

  9. Camelia spune:

    Foarte frumoasa ti-a iesit! Felicitari, imi place ca ai rabdare!

  10. Tavi spune:

    @Camelia – Adevarul e ca la prajitura asta am cu greu rabdare s-o las pana a doua zi :) . Dar ma straduiesc. Multumesc de vizita.

  11. ana spune:

    Super tari retetele tale. Spune-mi te rog ce fel de mixer folosesti tu?

  12. Tavi spune:

    @ana – Cel pe care il vezi in foto la reteta asta este un mixer Platinium, cel cu 2 accesorii pentru mixare + 2 carlige pentru framantat aluat.

  13. ALEXANDRA spune:

    O reteta diferita de cele pe care le-am incercat pana acum.Felicitari,arata bine!

Spune-ţi părerea