Prajitura cu fructe confiate


Prajitura cu fructe confiate

O prajitura cu fructe confiate, cu blat pufos, glazura de ciocolata si un gust delicat de fructe confiate, iti aduce aminte, in plina iarna, la fiecare imbucatura, de o vacanta insorita, de vremuri pe cand suratele lor proaspete te desfatau cu ale lor arome. Asa as descrie, pe scurt, aceasta prajitura, cea de a 8-a pe care o refac folosind margarina RAMA MAESTRO, ingredientul magic al zanelor din lumea de povesti a deserturilor, Prajituria.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 g faina; 150 ml lapte; 350 g zahar; 250 g margarina RAMA MAESTRO; 4 oua; 2 linguri zahar (pentru cand veti mixa albusurile); 3 linguri cacao; 5 g praf de copt; 1 plic zahar vanilat Bourbon; 250 g diverse fructe confiate, taiate in bucati mici (50 g cirese; 50 g ananas; 50 g capsuni; 50 g caise; 50 g mere).

Preparare prajitura cu fructe confiate: Puneti margarina intr-o craticioara si topiti-o la foc mic. Dupa ce s-a topit, adaugati laptele, cele 350 de grame de zahar, 3 linguri de cacao si zaharul vanilat. Amestecati pana ce compozitia se omogenizeaza si lasati-o sa dea intr-un clocot. Stingeti focul si lasati sa se raceasca.

Pentru glazura aveti nevoie de urmatoarele: Fie 200 g de glazura de ciocolata alba si neagra (se gaseste in comert), fie de o crema de trufe (ingredientele si modul de preparare le puteti gasi aici).

Adaugati praful de copt in faina si amestecati-l bine, pana se incorporeaza uniform in faina.

Cand s-a racit crema de cacao, puteti separa albusurile de galbenusuri.

Adaugati galbenusurile in crema de cacao (crema trebuie sa fie la temperatura camerei) si amestecati bine pana integrati galbenusurile. Adaugati si faina, putin cate putin, amestecand permanent, pana terminati de turnat toata faina si obtineti o crema omogena.

Puneti albusurile in mixer, adaugati cele 2 linguri de zahar, si mixati bine albusurile (albusul trebuie sa se tina de vas, fara sa cada, cand intoarceti vasul mixerului cu gura in jos).

Adaugati spuma de albusuri in crema de cacao, putin cate putin, amestecand permanent. Odata ce ati terminat de adaugat tot albusul, continuati sa mai amestecati usor, pana ce crema devine omogena.

In acest moment, fructele confiate pot fi si ele adaugate in compozitie. Amestecati, pentru a le distribui cat de cat uniform, si puteti trece la etapa finala.

Tapetati, cu hartie de copt, o forma rotunda (cu diametrul de 24 de cm), in care turnati compozitia. Introduceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 50 de minute initial.

Dupa 50 de minute verificati, cu ajutorul unui betigas de bambus, daca prajitura este facuta in interior – introduceti betigasul in portiunea cea mai inalta a prajiturii si daca atunci cand il scoateti nu are urme de aluat pe el, prajitura este gata. Daca observati urme de aluat pe betigas, mai lasati 10 minute si verificati din nou.

Cand prajitura este gata, scoateti-o din cuptor. Scoateti inelul de la forma (daca marginile prajiturii sunt lipite ajutati-va de un cutit pentru a le desprinde, inainte de a scoate inelul) si lasati prajitura sa se raceasca.

Dupa ce prajitura s-a racit, puteti prepara crema pentru glazura. In acest punct, fie optati pentru o crema de trufe (a carei preparare o gasiti aici ), fie alegeti sa folositi o glazura de ciocolata alba si neagra din comert, asa cum am procedat eu.

Lasati sa se intareasca glazura, portionati-o si prajitura e gata pentru a fi servita.


Preparare in imagini:

O prajitura cu fructe confiate, cu blat pufos, glazura de ciocolata si un gust delicat de fructe confiate, iti aduce aminte, in plina iarna, la fiecare imbucatura, de o vacanta insorita, de vremuri pe cand suratele lor proaspete te desfatau cu ale lor arome. Asa as descrie, pe scurt, aceasta prajitura, cea de a 8-a pe care o refac folosind margarina RAMA MAESTRO, ingredientul magic al zanelor din lumea de povesti a deserturilor, Prajituria. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 g faina; 150 ml lapte; 350 g zahar; 250 g margarina RAMA MAESTRO; 4 oua; 2 linguri zahar (pentru cand veti mixa albusurile); 3 linguri cacao; 5 g praf de copt; 1 plic zahar vanilat Bourbon; 250 g diverse fructe confiate, taiate in bucati mici (50 g cirese; 50 g ananas; 50 g capsuni; 50 g caise; 50 g mere). Pentru glazura aveti nevoie de urmatoarele: Fie 200 g de glazura de ciocolata alba si neagra (se gaseste in comert), fie de o crema de trufe (ingredientele si modul de preparare le puteti gasi aici: http://www.all-food.ro/2010/12/06/negresa-cu-crema-de-trufe/). Preparare prajitura cu fructe confiate: Puneti margarina intr-o craticioara si topiti-o la foc mic. Dupa ce s-a topit, adaugati laptele, cele 350 de grame de zahar, 3 linguri de cacao
si zaharul vanilat. Amestecati pana ce compozitia se omogenizeaza  si lasati-o sa dea intr-un clocot. Stingeti focul si lasati sa se raceasca. Adaugati praful de copt in faina si amestecati-l bine, pana se incorporeaza uniform in faina. Cand s-a racit crema de cacao,
puteti separa albusurile de galbenusuri. Adaugati galbenusurile in crema de cacao (crema trebuie sa fie la temperatura camerei) si amestecati bine pana integrati galbenusurile. Adaugati si faina, putin cate putin, amestecand permanent, amestecati pana terminati de turnat toata faina si obtineti o crema omogena. Puneti albusurile in mixer,
adaugati cele 2 linguri de zahar, si mixati bine albusurile (albusul trebuie sa se tina de vas, fara sa cada, cand intoarceti vasul mixerului cu gura in jos). Adaugati spuma de albusuri in crema de cacao, putin cate putin, amestecand permanent. Odata ce ati terminat de adaugat tot albusul, continuati sa mai amestecati usor, pana ce crema devine omogena. In acest moment, fructele confiate pot fi si ele adaugate in compozitie.
Amestecati, pentru a le distribui cat de cat uniform, si puteti trece la etapa finala. Tapetati, cu hartie de copt, o forma rotunda (cu diametrul de 24 de cm), in care turnati compozitia. dupa ce ati turnat toata compozitia Introduceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 50 de minute initial. Dupa 50 de minute verificati, cu ajutorul unui betigas de bambus, daca prajitura este facuta in interior - introduceti betigasul in portiunea cea mai inalta a prajiturii si daca atunci cand il scoateti nu are urme de aluat pe el, prajitura este gata. Daca observati urme de aluat pe betigas, mai lasati 10 minute si verificati din nou. Cand prajitura este gata, scoateti-o din cuptor. Scoateti inelul de la forma (daca marginile prajiturii sunt lipite ajutati-va de un cutit pentru a le desprinde, inainte de a scoate inelul) si lasati prajitura sa se raceasca. Dupa ce prajitura s-a racit, puteti prepara crema pentru glazura. In acest punct, fie optati pentru o crema de trufe (a carei preparare o gasiti aici http://www.all-food.ro/2010/12/06/negresa-cu-crema-de-trufe/), fie alegeti sa folositi o glazura de ciocolata alba si neagra din comert, asa cum am procedat eu.
Lasati sa se intareasca glazura, portionati-o si prajitura e gata pentru a fi servita. Pofta Buna!            

Succes la preparare si Pofta Buna!

6 păreri.

  1. liana10 spune:

    Imi plac prajiturile cu fructe confiate.
    Un An Nou fericit cu multa sanatate, intelegere si dragoste! La multi ani!

  2. ela spune:

    la multi ani,un an nou plin de realizari si impliniri alaturi de cei dragi

  3. Tavi spune:

    @liana10 – Multumesc pentru urari! Asemenea iti doresc, un 2011 plin de bucurii si impliniri! La multi ani cu sanatate si spor in toate!

  4. Tavi spune:

    @ela – Multumesc, Ela! An bun tie, familiei si celor dragi, sanatate, fericire si belsug!

  5. Mariana spune:

    Buna, multumesc ptr. reteta a iesit super buna ..

  6. Tavi spune:

    @Mariana – Cu placere.

Spune-ţi părerea