Curcan la cuptor cu sos de caise


Curcan la cuptor cu sos de caise

La multi ani si bine v-am regasit in 2011! Un an pe care eu l-am intampinat cu un curcan la cuptor cu sos de caise, rumen, fragezit cu unt aromat cu mirodenii.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 curcan de 4 kg; 1 l supa de pui; 1 lingurita cimbru; 1/2 lingurita salvie; sare si piper.

Pentru sosul de caise aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
250 ml nectar de caise; 250 g caise din compot; 2 linguri ghimbir ras; 1 lingura de miere; 150 ml vin alb, sec.

Pentru untul aromat aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 200 g unt inmuiat la temperatura camerei; 3 linguri salvie; 1/2 lingurita sare; 1 lingurita piper negru.

Preparare curcan la cuptor cu sos de caise: Asezati curcanul (cu pieptul in sus) intr-o tava si desfaceti usor pielea de pe piept (cu grija, sa nu o rupeti), realizand astfel un buzunar pe care il veti umple cu pasta de unt aromat.

Condimentati curcanul cu sare si piper, pe ambele parti si in interior.
Imprastiati pe curcan 1/2 lingurita de salvie si, mai apoi, 1 lingurita de cimbru si distribuiti ierburile pe ambele parti ale pasarii, dar si in interior.

Lasati curcanul sa stea un pic cu mirodeniile pe el si treceti la prepararea sosului.

Puneti pe foc o tigaie adanca (sau o craticioara), in care turnati nectarul de caise. Adaugati caisele din compot, ghimbirul, mierea, vinul si amestecati. Aduceti la punctul de fierbere si lasati sosul sa scada, la foc mic, cca. 15 minute.

Pana scade sosul, va puteti ocupa de pregatirea untului aromat. Asadar, amestecati intr-un bol: untul topit la temperatura camerei, salvia, sarea si piperul. Amestecati bine, pana integrati condimentele in compozitie si obtineti o pasta omogena.

Luati jumatate din cantitatea de pasta si introduceti-o in buzunarul de la pieptul curcanului (cel pe care l-ati realizat desfacand pielea) si, prin apasare, distribuiti pasta pe intreaga suprafata a pliului de la piept.
Cu cealalta jumatate a cantitatii de pasta ungeti tot curcanul (aripi, copane, spate, interior).

Prindeti copanele, astfel incat sa le apropiati, si curcanul este gata pentru a fi introdus in cuptorul pe care trebuie sa-l preincalziti la 205 grade Celsius. Veti lasa curcanul la aceasta temperatura timp de 15 minute.

Reintoarceti-va la sos si, daca au trecut cele 15 minute necesare pentru a scadea, luati de pe foc si turnati compozitia intr-un blender. Procesati-o, dupa care turnati-o inapoi in tigaie si lasati-o deoparte.

De acum inainte, curcanul este singura dumneavoastra grija, timp de 4 ore cat va sta la cuptor.

Daca au trecut primele 15 minute la 205 grade, scoateti tava si turnati 500 ml supa de pui, dupa care reintroduceti la cuptor pentru inca 15 minute, tot la 205 grade.

Dupa ce curcanul a stat 30 de minute la 205 grade, reduceti temperatura la 160 de grade, mai adaugati supa, stropiti-l cu sos din tava si reintroduceti la cuptor, timp de 1 ora si 30 de minute.
Din 20 in 20 de minute aveti grija sa-l mai stropiti cu sos din tava.

Dupa ce a trecut 1 ora si 30 de minute, scoateti tava (veti observa ca deja curcanul incepe sa se rumeneasca frumos) si turnati pe piept jumatate din sosul de caise. Imprastiati sosul, ajutandu-va de o pensula, pe toata suprafata curcanului (piept, copane, aripi).
Acoperiti cu o folie de aluminiu si reintroduceti la cuptor (tot la 160 de grade), pentru inca 1 ora si 30 de minute.

Cand a trecut si aceasta ora si jumatate, scoateti tava, indepartati folia de aluminiu si turnati restul de sos deasupra curcanului.
Repetati operatiunea de distribuire uniforma a sosului, dupa care reintroduceti la cuptor, fara folie de aluminiu, tot la 160 de grade, timp de alte 30 de minute (ultimele de altfel).

Odata ce a trecut si aceasta ultima jumatate de ora, scoateti tava din cuptor. S-au scurs 4 ore de cand curcanul sta la cuptor, este rumen si fraged, gata pentru a-si ocupa locul de cinste pe masa.

Asezati curcanul pe un platou, ajutandu-va de 2 palete – una o introduceti in interior, iar pe cealalta o introduceti dedesubt pentru a-l sustine.

Asa rumen si aburind va sta pe platou cel putin 30 minute inainte de a-l portiona, acoperit cu o folie de aluminiu, pe care insa n-o veti petrece pe sub platou (veti lasa curcanul sa “respire” :) ).

Cand decideti ca doriti sa-l serviti, portionati-l, alaturati-i o garnitura de piure de cartofi si savurati aceasta frageda si aromata friptura de curcan.

P.S. UPDATE 25 APRILIE 2011 - Prietenul Bogdan Pascu (gurmand ca si mine) mi-a transmis telefonic astazi, 25 aprilie 2011, ca a pregatit aceasta reteta doar cu piept de curcan si cu piersici din compot (in loc de caise) si a iesit – citez acum – “extraordinar de buna”.

Asadar, aviz amatorilor!: daca nu aveti caise la indemana, puteti incerca si cu piersici!


Preparare in imagini:

La multi ani si bine v-am regasit in 2011! Un an pe care eu l-am intampinat cu un curcan la cuptor cu sos de caise, rumen, fragezit cu unt aromat cu mirodenii. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 curcan de 4 kg; 1 l supa de pui; 1 lingurita cimbru; 1/2 lingurita salvie; sare si piper.  Pentru sosul de caise aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 ml nectar de caise; 250 g caise din compot; 2 linguri ghimbir ras; 1 lingura de miere; 150 ml vin alb, sec.  Pentru untul aromat aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 200 g unt inmuiat la temperatura camerei; 3 linguri salvie; 1/2 lingurita sare; 1 lingurita piper negru. Preparare curcan la cuptor cu sos de caise: Asezati curcanul (cu pieptul in sus) intr-o tava si desfaceti usor pielea de pe piept (cu grija, sa nu o rupeti), realizand astfel un buzunar pe care il veti umple cu pasta de unt aromat. Condimentati curcanul cu sare pe ambele parti si in interior Condimentati curcanul cu piper, pe ambele parti si in interior Imprastiati pe curcan 1/2 lingurita de salvie adaugati si 1 lingurita de cimbru
si distribuiti ierburile pe ambele parti ale pasarii, dar si in interior. Lasati curcanul sa stea un pic cu mirodeniile pe el si treceti la prepararea sosului. Puneti pe foc o tigaie adanca (sau o craticioara), in care turnati nectarul de caise. Adaugati caisele din compot, ghimbirul, mierea, si vinul amestecati si lasati sa fiarba sosul.
Aduceti la punctul de fierbere si lasati sosul sa scada, la foc mic, cca. 15 minute. Pana scade sosul, va puteti ocupa de pregatirea untului aromat. Asadar, amestecati intr-un bol: untul topit la temperatura camerei, peste care adaugati salvia adaugati si piperul macinat si sarea Amestecati bine, pana integrati condimentele in compozitie si obtineti o pasta omogena. Luati jumatate din cantitatea de pasta si introduceti-o in buzunarul de la pieptul curcanului (cel pe care l-ati realizat desfacand pielea) si, prin apasare, distribuiti pasta pe intreaga suprafata a pliului de la piept.
Cu cealalta jumatate a cantitatii de pasta ungeti tot curcanul Prindeti copanele, astfel incat sa le apropiati, si curcanul este gata pentru a fi introdus in cuptorul pe care trebuie sa-l preincalziti la 205 grade Celsius. Veti lasa curcanul la aceasta temperatura timp de 15 minute. Reintoarceti-va la sos si, daca au trecut cele 15 minute necesare pentru a scadea, luati de pe foc si turnati compozitia intr-un blender.
Procesati-o, dupa care turnati-o inapoi in tigaie si lasati-o deoparte. De acum inainte, curcanul este singura dumneavoastra grija, timp de 4 ore cat va sta la cuptor.  Daca au trecut primele 15 minute la 205 grade, scoateti tava si turnati 500 ml supa de pui peste curcan dupa care reintroduceti la cuptor pentru inca 15 minute, tot la 205 grade. Dupa ce curcanul a stat 30 de minute la 205 grade, reduceti temperatura la 160 de grade, mai adaugati supa, stropiti-l cu sos din tava si reintroduceti la cuptor, timp de 1 ora si 30 de minute. Din 20 in 20 de minute aveti grija sa-l mai stropiti cu sos din tava.
Dupa ce a trecut 1 ora si 30 de minute, scoateti tava (veti observa ca deja curcanul incepe sa se rumeneasca frumos) si turnati pe piept jumatate din sosul de caise. Imprastiati sosul, ajutandu-va de o pensula, pe toata suprafata curcanului (piept, copane, aripi). Acoperiti cu o folie de aluminiu si reintroduceti la cuptor (tot la 160 de grade), pentru inca 1 ora si 30 de minute. Cand a trecut si aceasta ora si jumatate, scoateti tava, indepartati folia de aluminiu si turnati restul de sos deasupra curcanului.
Repetati operatiunea de distribuire uniforma a sosului, dupa care reintroduceti la cuptor, fara folie de aluminiu, tot la 160 de grade, timp de alte 30 de minute (ultimele de altfel). Odata ce a trecut si aceasta ultima jumatate de ora, scoateti tava din cuptor. S-au scurs 4 ore de cand curcanul sta la cuptor, este rumen si fraged, gata pentru a-si ocupa locul de cinste pe masa. Asezati curcanul pe un platou, ajutandu-va de 2 palete - una o introduceti in interior, iar pe cealalta o introduceti dedesubt pentru a-l sustine. Asa rumen si aburind va sta pe platou cel putin 30 minute inainte de a-l portiona, acoperit cu o folie de aluminiu, pe care insa n-o veti petrece pe sub platou (veti lasa curcanul sa "respire" :) ). Cand decideti ca doriti sa-l serviti, portionati-l alaturati-i o garnitura de piure de cartofi si savurati aceasta frageda si aromata friptura de curcan. Pofta Buna!

Succes la preparare si Pofta Buna!

5 păreri.

  1. Sylvia spune:

    Vai Tavi ce minuntie ai facut !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Eu acesta in ultima clipa mi-am transat curcanul si l-am facut in mai multe etape :) )))n-am fost in forma de invitati la masa si pentru noi trei nu avea rost sa il fac :) Nu-mi ramane decat sa il admir pe al tau, extraordinara reteta si reusita , stiu ca e un preparat mai capricos. Un An plin de bucurii.

  2. Tavi spune:

    @Sylvia – Bine te-am regasit in 2011! Sa stii ca nici noi n-am avut invitati, insa am ales sa-l fac intreg pentru ca noua ne place friptura de curcan si rece. A fost minunat!

  3. Sylvia spune:

    Well acum vazand ce bien a aratat curcanul tau :) imi pare rau ca nu am facut . Poate voi testa reteta ta , Anul viitor sau cand ma apuca o data sa fac curcan intreg . Spor in toate.

  4. Tavi spune:

    @Sylvia – Noi obisnuim ca de Revelion sa gatim o pasare intreaga :) . Anul trecut a fost Rata Pekin, iar anul asta aveam de ales intre gasca si curcan. Am ales curcanul pentru ca are carnea mai slaba, lasand gasca sa mai astepte la congelator. In curand o sa-i vina si ei randul insa :) .

  5. Alina spune:

    Super reteta, am sa incer si eu sa o fac…..

Spune-ţi părerea