Friptura de miel cu legume si sos de smantana


Friptura de miel cu legume si sos de smantana

Saptamana trecuta vorbeam cu niste prieteni de o friptura de miel, pe care ar fi urmat s-o pregatim saptamana asta. Cum ei n-au reusit sa se adune, n-am stat sa mai astept si am pus in practica aceasta delicioasa friptura de miel cu legume sotate, careia i-am alaturat si niste cartofi copti la cuptor. Pe deasupra, ca un fel de cireasa de pe tort, un sos de smantana cu usturoi si menta proaspata.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
400 g pulpa de miel fara os (taiata felii); 500 g cartofi, taiati pe jumatate; 100 g fasole verde; 100 g carote; 1 ceapa, taiata julien; 5 graunte de usturoi, zdrobite; 200 ml smantana pentru gatit (32% grasime); 500 ml supa de legume; 50 g unt; 1 lingurita cimbru uscat; 2 linguri menta proaspata, tocata; 2 lingurite rase de amidon de porumb.

Preparare friptura de miel cu legume si sos de smantana: Ungeti o tava cu jumatate din cantitatea de unt (25 g) si puneti cartofii in tava. Condimentati-i cu un praf de sare, cu piper, dupa care introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 45 de minute.

Turnati, peste bucatile de carne, 2 linguri de ulei, adaugati un praf de sare, piper si cimbru. Amestecati si introduceti la frigider pana se fac cartofii.

Intre timp, fierbeti fasolea verde si carotele, cca. 10 minute, in supa de legume.

Odata ce cartofii sunt gata, scoateti-i din cuptor.

Incingeti o tigaie si puneti bucatile de carne la rumenit. Rumeniti-le la foc iute, pe ambele parti, dupa care stingeti focul si transferati carnea intr-o tava in care in prealabil ati pus o folie de aluminiu.
Acoperiti bucatile de carne cu marginile foliei de aluminiu si introduceti la cuptor timp de 20 de minute, tot la 180 de grade. Dupa 20 de minute, scoateti tava, intoarceti bucatile de carne, inchideti folia la loc si mai lasati la cuptor inca 20 de minute.

Dupa 40 de minute stingeti cuptorul, scoateti tava si deschideti folia. Introduceti cartofii si carnea in cuptorul (unde ati stins focul!), pentru a sta la cald pana ce preparati garnitura de legume si sosul.

Topiti untul ramas (25 g) intr-o tigaie. Adaugati ceapa si caliti-o pana ce devine aurie, amestecand din cand in cand. Mai apoi puneti in tigaie fasolea verde si morcovii, si sotati-le cam 30 de secunde. Condimentati cu un praf de sare si piper, amestecati, stingeti focul si lasati deoparte.
Treceti la prepararea sosului.

Turnati smantana intr-un ibric si, in smantana rece, adaugati amidonul de porumb. Amestecati pentru a se dizolva amidonul, dupa care aprindeti focul. Condimentati cu un praf de sare, cu piper si adaugati usturoiul. Lasati sa inceapa sa fiarba, amestecand tot timpul, iar cand simtiti ca sosul s-a ingrosat, stingeti focul. Adaugati menta proaspata in sosul fierbinte si amestecati.

Puneti in farfurie bucati de carne, legume, sos si puteti servi.


Preparare in imagini:

Saptamana trecuta vorbeam cu niste prieteni de o friptura de miel, pe care ar fi urmat s-o pregatim saptamana asta. Cum ei n-au reusit sa se adune, n-am stat sa mai astept si am pus in practica aceasta delicioasa friptura de miel cu legume sotate, careia i-am alaturat si niste cartofi copti la cuptor. Pe deasupra, ca un fel de cireasa de pe tort, un sos de smantana cu usturoi si menta proaspata. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g pulpa de miel fara os (taiata felii); 500 g cartofi, taiati pe jumatate; 100 g fasole verde; 100 g carote; 1 ceapa, taiata julien; 5 graunte de usturoi, zdrobite; 200 ml smantana pentru gatit (32% grasime); 500 ml supa de legume; 50 g unt; 1 lingurita cimbru uscat; 2 linguri menta proaspata, tocata; 2 lingurite rase de amidon de porumb. Preparare friptura de miel cu legume si sos de smantana: Ungeti o tava cu jumatate din cantitatea de unt (25 g) si puneti cartofii in tava, dupa care condimentati-i cu un praf de sare, condimentati-i si cu un praf de piper, dupa care introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 45 de minute. Turnati, peste bucatile de carne, 2 linguri de ulei,
condimentati cu un praf de sare, condimentati si cu un praf de piper adaugati si o lingurita de cimbru Amestecati bine si introduceti la frigider pana se fac cartofii. Intre timp,  fierbeti fasolea verde si carotele, cca. 10 minute, in supa de legume. Odata ce cartofii sunt gata, scoateti-i din cuptor.
Incingeti o tigaie si puneti bucatile de carne la rumenit. Rumeniti-le la foc iute, pe ambele parti, dupa care stingeti focul si transferati carnea intr-o tava in care in prealabil ati pus o folie de aluminiu. Acoperiti bucatile de carne cu marginile foliei de aluminiu si introduceti la cuptor timp de 20 de minute, tot la 180 de grade. Dupa 20 de minute, scoateti tava, intoarceti bucatile de carne,
inchideti folia la loc si mai lasati la cuptor inca 20 de minute. Dupa 40 de minute stingeti cuptorul, scoateti tava si deschideti folia. Introduceti cartofii si carnea in cuptorul (unde ati stins focul!), pentru a sta la cald pana ce preparati garnitura de legume si sosul. Topiti untul ramas (25 g) intr-o tigaie. Adaugati ceapa si caliti-o pana ce devine aurie, amestecand din cand in cand. Mai apoi puneti in tigaie fasolea verde
si morcovii, si sotati-le cam 30 de secunde. Condimentati cu un praf de sare condimentati cu un praf de piper, amestecati, stingeti focul, lasati deoparte si treceti la prepararea sosului. Turnati smantana intr-un ibric
in smantana rece, adaugati amidonul de porumb. Amestecati pentru a se dizolva amidonul, dupa care aprindeti focul. Condimentati cu un praf de sare, Condimentati cu un praf de piper si adaugati usturoiul Lasati sa inceapa sa fiarba, amestecand tot timpul, iar cand simtiti ca sosul s-a ingrosat, stingeti focul. Adaugati menta proaspata in sosul fierbinte si amestecati.
Puneti in farfurie bucati de carne, legume, sos si friptura de miel cu legume si sos de smantana se poate servi. Pofta Buna!          

Succes la preparare si Pofta Buna!

10 păreri.

  1. mircea spune:

    Lasa domnul Tavi ca nu scapi venim noi peste tine sa ne gatesti miel. Stii cum se spune: “de raie mai scapi, dar de noi niciodata”.

  2. maria elena spune:

    Azi maine umblam dupa retete de insiratie pt Pasti, o notez pe aceasta, imi place.

  3. Tavi spune:

    @mircea – Ja, ja, am mai auzit eu de-astea :D . Been there done that LOOL. Va astept cu placere, oricand!

  4. Tavi spune:

    @maria elena – Noua ne-a placut tare mult, sper sa va fie si dvs pe plac daca o veti incerca. De altfel, daca o sa intrati la sectiunea “Preparate din miel” o sa observati ca nu astept neaparat sarbatorile pascale ca sa prepar ceva cu berbecut sau miel :) . La noi in casa se manca oricand, mai cu seama ca de la un timp nu prea mai consumam asa de des carne de porc. O seara frumoasa!

  5. Corina spune:

    Reteta asta mi-am pus-o deja deoparte pentru Pasti, asa cum am facut si cu pasca, cozonacii, stufatul, friptura la cuptor si drobul :) )). O sa mancam cam acelasi lucru de sarbatori. Numai bine iti doresc si felicitari pentru toate bunatatile pe care faci.

  6. Tavi spune:

    @Corina – :) Nu pot decat sa ma bucur in cazul asta! Toate cele bune asemenea!

  7. madalina spune:

    Mama ce idei mi-ai dat de Paste…
    Eu nu am facut niciodata friptura de miel pana anul acesta…dar sper ca cele doua retete sa iasa super bune..
    Acum sa te intreb ceva: daca eu am un cuptor obisnuit de aragaz,pe gaz,cum fac cu timpii aia ca habar nu am cand se sting 200 de grade sau mai stiu eu ce….poti sa ma ajuti cu un sfat?

  8. Tavi spune:

    @madalina – Cuptor obisnuit, pe gaz, am si eu, nu este electric :) . Acum, cu temperatura, depinde de la cuptor la cuptor. Dar 180 de grade inseamna foc moderat, iar 200 inseamna moderat catre mare – daca temperaturile sunt la cuptorul tau pe trepte sau pur si simplu le ghicesti asta nu am cum sa stiu. Cartea tehnica de la aragazul tau ar trebui sa te lamureasca mai bine in privinta asta, sau chiar si tu ar trebui sa stii mai bine cum e cu al tau cuptor din moment ce ai mai gatit in el pana acum.

    In concluzie, primul meu sfat, daca nu esti sigura de temperatura cuptorului, ar fi sa verifici mai des friptura in cazul de fata – carnea sa fie facuta (o incerci). La reteta de fata nu se pune problema pentru ca pulpa de miel e feliata si oricum o mai rumenesti putin si inainte, in tigaie.
    Cand bagi o bucata de carne intreaga la cuptor (cum e la friptura de miel pulpa intreaga), la fel, verifici – sa fie mai intai facuta in interior (la 180 de grade, foc moderat), dupa care maresti un pic focul (200, moderat catre tare) si o mai tii cat sa capete o culoare rumena la suprafata.

    Timpii sunt deci orientativi in cazul tau, valabili ca atare doar daca poti fixa si mentine constanta temperatura respectiva in cuptor – deci poate fi vorba de un timp mai mic sau mai mare, oricum nu cu diferente foarte mari, functie de cat de moderat “nimeresti” tu sa fixezi butonul de la cuptor.

    M-am lungit, dar sper sa-ti fi fost de folos. Un ultim sfat ar mai fi sa-ti cumperi macar un termometru de cuptor :) , se gasesc si sunt ieftine.

  9. Anca spune:

    Daca nu ma inseala pe mine ochiul din ce-am vazut prin poze cred ca ai un aragaz ca al meu, un Indesit cu timer, termostat samd :) . E super, eu sunt fff multumita de el. Cat despre temperaturi subscriu la ce ai scris tu, fiindca inainte de asta am avut un aragaz fara termostat si era cam pe-acolo. Pe ghicite dar pe-acolo.
    Felicitari pentru retete sunt gustoase si aspectuoase, mai pe scurt imi place ce faci si placerea cu care o faci.

  10. Tavi spune:

    @Anca – Nu te inseala ochiul, asa e :) . Cat despre temperaturi… evident ca si eu tot din experienta vorbesc fiindca am avut si aragaz fara termostat la cuptor :) . Multumesc de vizita si aprecieri.

Spune-ţi părerea