Iepure inabusit in sampanie


Iepure inabusit in sampanie

Vineri am sarbatorit noile haine ale blogului meu (o fata noua pentru care tin sa-i multumesc tare mult prietenului meu Bogdan) si, pentru a sarbatori asa cum se cuvine, am cumparat o sticla de sampanie. Asadar am ciocnit cu sotia, dupa care mi-am tras din sticla partea leului si… n-am baut-o, ci am donat-o pe toata iepurelui care astepta pe masa din bucatarie :) . Reteta de fata, de iepure inabusit in sampanie, reprezinta doar una din variantele pe care le puteti alege atunci cand va propuneti sa pregatiti o masa gustoasa care sa aiba la baza carnea de iepure, o varianta imbracata in aromele savuroase ale unui sos de sampanie rafinat.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 pulpe de iepure (de casa); 400 ml sampanie alba, seaca; 100 g ciuperci champignon, taiate cuburi; 1 ceapa, taiata julien; 1 tulpina de telina, tocata marunt; 100 g carote, intregi; 1/2 lingurita rozmarin; 1/2 lingurita cimbru; 1 foaie de dafin; 5 linguri ulei de orez; sare si piper.

Preparare iepure inabusit in sampanie: Incingeti 3 linguri de ulei in wok (sau intr-o cratita), puneti pulpele de iepure si rumeniti-le pe ambele parti.

Dupa ce pulpele s-au rumenit, presarati pe ambele parti ale bucatilor de carne cate un praf de sare, condimentati cu piper, dupa care adaugati cimbrul si rozmarinul. Luati de pe foc si lasati deoparte, cu un capac deasupra.

Intr-o alta tigaie, incingeti restul de ulei (2 linguri), in care puneti ciupercile. Caliti-le cca. 3-4 minute, la foc iute, pana se evapora apa pe care o vor lasa. Adaugati si ceapa, si caliti-o pana devine translucida.
Mai apoi, puneti in tigaie carotele si tulpina de telina. Caliti inca 1 minut, amestecand tot timpul, dupa care luati tigaia de pe foc si lasati-o deoparte.

Treceti din nou iepurele pe foc si puneti legumele deasupra. Turnati sampania, adaugati foaia de dafin si lasati sa inceapa sa fiarba. Odata ce a inceput sa fiarba, micsorati focul la minim si lasati sa fiarba cu un capac deasupra.
Dupa vreo 10 minute intoarceti bucatile de carne pe partea cealalta, puneti din nou capacul si lasati sa fiarba (la foc mic) pana ce carnea este moale atunci cand o incercati (la mine procesul a durat aproximativ 40 de minute – daca timpul de gatire dureaza mai mult la dumneavoastra si sosul scade prea mult, completati fie cu sampanie, fie cu supa de legume).

Odata ce carnea este facuta, stingeti focul. Puneti in farfurii, serviti aceasta minunatie cu o mamaliguta si va garantez ca o sa fie un deliciu.


Preparare in imagini:

Vineri am sarbatorit noile haine ale blogului meu (o fata noua pentru care tin sa-i multumesc tare mult prietenului meu Bogdan) si, pentru a sarbatori asa cum se cuvine, am cumparat o sticla de sampanie. Asadar am ciocnit cu sotia, dupa care mi-am tras din sticla partea leului si... n-am baut-o, ci am donat-o pe toata iepurelui care astepta pe masa din bucatarie :). Reteta de fata reprezinta doar una din variantele pe care le puteti alege atunci cand va propuneti sa pregatiti o masa gustoasa care sa aiba la baza carnea de iepure, o varianta imbracata in aromele savuroase ale unui sos rafinat. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 pulpe de iepure (de casa); 400 ml sampanie alba, seaca; 100 g ciuperci champignon, taiate cuburi; 1 ceapa, taiata julien; 1 tulpina de telina, tocata marunt; 100 g carote, intregi; 1/2 lingurita rozmarin; 1/2 lingurita cimbru; 1 foaie de dafin; 5 linguri ulei de orez; sare si piper. Preparare iepure inabusit in sampanie: Incingeti 3 linguri de ulei in wok (sau intr-o cratita), puneti pulpele de iepure si rumeniti-le pe ambele parti. Dupa ce pulpele s-au rumenit, presarati pe ambele parti ale bucatilor de carne cate un praf de sare, condimentati cu piper,
dupa care adaugati cimbrul si rozmarinul. Luati de pe foc si lasati deoparte, cu un capac deasupra. Intr-o alta tigaie, incingeti restul de ulei (2 linguri), in care puneti ciupercile. Caliti-le cca. 3-4 minute, la foc iute, pana se evapora apa pe care o vor lasa. Adaugati si ceapa, si caliti-o pana devine translucida. Mai apoi, puneti in tigaie carotele si tulpina de telina.
Caliti inca 1 minut, amestecand tot timpul, dupa care luati tigaia de pe foc si lasati-o deoparte. Treceti din nou iepurele pe foc si puneti legumele deasupra. Turnati sampania, adaugati foaia de dafin si lasati sa inceapa sa fiarba. Odata ce a inceput sa fiarba, micsorati focul la minim si lasati sa fiarba cu un capac deasupra. Dupa vreo 10 minute intoarceti bucatile de carne pe partea cealalta, puneti din nou capacul si lasati sa fiarba (la foc mic) pana ce carnea este moale atunci cand o incercati (la mine procesul a durat aproximativ 40 de minute - daca timpul de gatire dureaza mai mult la dumneavoastra si sosul scade prea mult, completati fie cu sampanie, fie cu supa de legume).
Odata ce carnea este facuta, stingeti focul. Puneti in farfurii, serviti aceasta minunatie cu o mamaliguta si va garantez ca o sa fie un deliciu. Pofta Buna!          

Succes la preparare si Pofta Buna!

6 păreri.

  1. pansy spune:

    chiar cred ca a iesit grozav! n-am mai mancat iepure de o vesnicie.as carcoti doar in privinta mamaligii,care nu stiu cum suna cu iepurele cu sos de sampanie .

  2. Tavi spune:

    @pansy – :) Important nu e “cum suna”, ci care este gustul, cum se imbina si se completeaza mancarea cu garnitura. In timp ce se facea mancarea am gustat sosul si asa am decis ca se potriveste de minune cu mamaliguta (si chiar a fost un deliciu – simplitatea mamaligutei a scos in evidenta aromele sosului). N-am facut decat sa prezint cum am mancat-o eu, cu titlu de idee, ceea ce nu inseamna nicidecum ca e litera de lege :) .
    Ca atare, daca mamaliga iti suna prea simplu, nu te opreste absolut nimic sa iti prepari o alta garnitura. O duminica placuta!

  3. alison spune:

    eu ,ca o moldoveanca neaosa ce sunt,nu ma dau in laturi de la combinatia cu mamaliga,din contra…:)sigur e un deliciu,iar lui pansy ii dam orez,paste sau un colt de bagheta!si la sfirsit sigur merge si un pahar de vin ,eu optez peentru rosu,cheers!:)

  4. Tavi spune:

    @alison – LOOL… da, sunt garnituri pentru toata lumea! La partea a doua eu optez pentru un ceai – acum… nu stiu daca se face sa dau noroc cu cana de ceai :D , asa ca mai bine zic seara frumoasa in continuare si o saptamana buna!

  5. pansy spune:

    tavi draga,nu trebuie sa te superi,te-am tachinat prieteneste! as ciocni si io cu voi,o cana de vin !

  6. Tavi spune:

    @pansy – :) Habar nu am de unde ai inteles ca m-as fi suparat (sau ca m-as supara), insa te asigur ca nu e cazul. Sunt doar cateva lucruri in viata, cu adevarat importante, pentru care se merita sa fii suparat, iar asta nu e unul dintre ele (cel putin in ceea ce ma priveste). Zi frumoasa!

Spune-ţi părerea