Placinta cu mere de post


Placinta cu mere de post

Va spuneam acum ceva timp, cand am pus placinta cu mere pe blog, ca este placinta care imi place cel mai mult si pe care o fac cel mai des. De fapt, ca sa fiu sincer, fac placinta cu mere saptamanal :) , asa ca nici acest weekend n-a facut exceptie. De data asta insa am fost curios sa vad cum iese placinta cu mere cu aluat de post, asa ca am procedat ca de obicei, doar ca am exclus oul si laptele, iar untul a fost inlocuit de margarina.
Pentru ca aluatul a iesit super ok, iar placinta a iesit la fel de buna ca si in alte dati, am sa postez reteta in caz ca sunt printre voi doritori s-o incerce.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g de faina; 2 kg de mere; 200 g de margarina; 2 linguri ulei vegetal; 2 linguri de zahar; 1/2 de lingurita de sare; 1 plic de zahar vanilat; 1 plic de amoniu pentru prajituri; 100 ml apa; 2 lingurite de scortisoara (pentru cand se calesc merele); 100 g zahar (pentru cand se calesc merele).

Preparare placinta cu mere: Scoateti margarina de la frigider cam cu 1 ora inainte sa va apucati de preparare, taiati-o cuburi si lasati-o la temperatura camerei. Curatati merele de coaja, scoateti-le cotorul si dati-le prin razatoarea mare.

Puneti ingredientele pentru aluat in masina de paine in aceasta ordine: apa, amoniul pentru prajituri, sarea, zaharul vanilat, cele 2 linguri de zahar, 2 linguri de ulei, margarina si, la urma, faina. Alegeti programul de “Paste” (la a mea masina este 12).

(Daca nu aveti masina de paine amestecati ingredientele pentru aluat – fie la mixer, fie de mana – in exact aceeasi ordine ca la masina de paine, pana ce obtineti un aluat omogen si lucios).

Cat dureaza sa se faca aluatul la masina de paine (adica 15 minute), puneti merele la calit, intr-o tigaie. Adaugati zaharul si lasati merele la calit pana ce se evapora cat mai mult din sucul pe care il lasa. Cand in tigaie nu mai este suc aproape deloc, adaugati scortisoara, amestecati si stingeti focul.

Transferati merele intr-o strecuratoare si lasati-le sa se scurga bine.

Daca masina de paine a terminat programul, scoateti aluatul, inveliti-l intr-o folie de plastic si introduceti-l la frigider timp de minim 1 ora.

Dupa ce a trecut minim 1 ora, scoateti aluatul de la frigider, puneti-l pe masa de lucru si impartiti-l in 2 bucati egale.

Folosind una din bucati, intindeti o foaie foarte subtire (cu putin mai mare decat tava in care veti coace placinta), asezati-o in tava (dimensiunea tavii pe care am folosit-o este de 42×30 cm), iar surplusul de coca taiati-l.

Puneti merele in tava si intindeti-le uniform.

Intindeti si cea de-a doua foaie, tot foarte subtire. Rulati-o pe facalet, dupa care desfasurati-o pentru a o aseza in tava, deasupra merelor.
Taiati din nou surplusul de coca de pe margini si placinta este gata pentru a fi introdusa in cuptorul preincalzit la 180 de grade, unde o veti lasa timp de 35 de minute.

Cand au trecut cele 35 de minute, scoateti placinta din cuptor, lasati-o sa se racoreasca un pic, dupa care o puteti portiona. Presarati zahar pudra si se poate servi.


Preparare in imagini:

Va spuneam acum ceva timp, cand am pus placinta cu mere pe blog http://www.all-food.ro/2009/11/12/placinta-cu-mere/, ca este placinta care imi place cel mai mult si pe care o fac cel mai des. De fapt, ca sa fiu sincer, fac placinta cu mere saptamanal :), asa ca nici acest weekend n-a facut exceptie. De data asta insa am fost curios sa vad cum iese aluatul de post, asa ca am facut placinta ca de obicei, doar ca am exclus oul si laptele, iar untul a fost inlocuit de margarina. Pentru ca aluatul a iesit super ok, iar placinta a iesit la fel de buna ca si in alte dati, am sa postez reteta in caz ca sunt printre voi doritori s-o incerce. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g de faina; 2 kg de mere; 200 g de margarina; 2 linguri ulei vegetal; 2 linguri de zahar; 1/2 de lingurita de sare; 1 plic de zahar vanilat; 1 plic de amoniu pentru prajituri; 100 ml apa; 2 lingurite de scortisoara (pentru cand se calesc merele); 100 g zahar (pentru cand se calesc merele). Preparare placinta cu mere: Scoateti margarina de la frigider cam cu 1 ora inainte sa va apucati de preparare, taiati-o cuburi si lasati-o la temperatura camerei. Curatati merele de coaja, scoateti-le cotorul si dati-le prin razatoarea mare. Puneti ingredientele pentru aluat in masina de paine in aceasta ordine: apa, amoniul pentru prajituri, sarea, zaharul vanilat, cele 2 linguri de zahar, 2 linguri de ulei, margarina si, la urma, faina. Alegeti programul de "Paste" (la a mea masina este 12).    (Daca nu aveti masina de paine amestecati ingredientele pentru aluat - fie la mixer, fie de mana - in exact aceeasi ordine ca la masina de paine, pana ce obtineti un aluat omogen si lucios). Cat dureaza sa se faca aluatul la masina de paine (adica 15 minute), puneti merele la calit, intr-o tigaie. Adaugati zaharul si lasati merele la calit
pana ce se evapora cat mai mult din sucul pe care il lasa. Cand in tigaie nu mai este suc aproape deloc, adaugati scortisoara, amestecati si stingeti focul. Transferati merele intr-o strecuratoare si lasati-le sa se scurga bine. Daca masina de paine a terminat programul, scoateti aluatul, inveliti-l intr-o folie de plastic si introduceti-l la frigider timp de minim 1 ora.
Dupa ce a trecut minim 1 ora, scoateti aluatul de la frigider, puneti-l pe masa de lucru si impartiti-l in 2 bucati egale. Folosind una din bucati, intindeti o foaie foarte subtire (cu putin mai mare decat tava in care veti coace placinta),  asezati-o in tava (dimensiunea tavii pe care am folosit-o este de 42x30 cm), iar surplusul de coca taiati-l. Puneti merele in tava  si intindeti-le uniform. Intindeti si cea de-a doua foaie, tot foarte subtire.
Rulati-o pe facalet, dupa care desfasurati-o pentru a o aseza in tava, deasupra merelor. Taiati din nou surplusul de coca de pe margini si placinta este gata pentru a fi introdusa in cuptorul preincalzit la 180 de grade, unde o veti lasa timp de 35 de minute. Cand au trecut cele 35 de minute, scoateti placinta din cuptor, lasati-o sa se racoreasca un pic, dupa care o puteti portiona. Presarati zahar pudra puneti pe farfurie si se poate servi. Pofta Buna!

Succes la preparare si Pofta Buna!

5 păreri.

  1. Alexuta spune:

    O reteta numai buna de incercat in post. Yammy…

  2. cri spune:

    Am o intrebare : de unde ai cumparat farfuria ? Imi place f. mult forma si culorile. Trebuie sa-mi cumpar un set si nu am gasit ceva care sa-mi placa. O sa caut tot Bucurestiul pana gasesc. Multumesc anticipat pt. raspuns.

  3. Tavi spune:

    @cri – Am cumparat-o acum ceva timp, dar daca nu ma insel si mai tin bine minte… cred ca din Carrefour Orhideea.

  4. nory spune:

    nu ma asteptam sa iasa asa de bun aluatul fara unt,ou si lapte. foarte fraged aluatul si gustoasa placinta ms mult

  5. Tavi spune:

    @nory – N-ai pentru ce, multumesc la randul meu pentru aprecieri si vizita.

Spune-ţi părerea