Vita a la Gardiane (Boeuf a la Gardiane)


Vita a la Gardiane (Boeuf a la Gardiane)

Vita a la Gardiane este o tocana delicioasa si robusta, care isi are originea in Camargue, tinutul “cowboy-lor” francezi, o zona renumita atat pentru frumusetea naturii, cat si datorita cailor si taurilor de Camargue.
Este o tocana de vita care se prepara extrem de simplu, trebuie doar sa aveti rabdare, si asta pentru ca procesul de gatire dureaza cam 2 ore. Insa va asigur ca, la sfarsit, rezultatul va fi unul care o sa va rasplateasca din plin.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 700 g pulpa de vita maturata, taiata cuburi de marime potrivita; 50 g bacon, taiat felii de cca. 1 cm latime; 200 g masline, fara samburi – 100 g masline negre si 100 g masline verzi; 1 ceapa, tocata cuburi; 4 graunte de usturoi, tocate marunt; 250 ml vin rosu, demisec; 1 l supa de vita (daca folositi cuburi de concentrat de vita, la 1 l de apa puneti doar o jumatate de cub); 400 g cuburi de rosii, cu tot cu suc; 1 lingura pasta de tomate; coaja rasa de la 1 portocala; 2 linguri patrunjel proaspat, tocat marunt; 1 lingura cimbru; 1 lingura tarhon; 1 lingura ulei de masline; piper (dupa gust); sare (eventual la sfarsit si doar daca mai simtiti ca este nevoie – eu nu am mai pus).

Preparare vita a la Gardiane: Incingeti uleiul in wok (sau intr-o cratita) si adaugati baconul. Rumeniti-l cca. 30 de secunde, dupa care adaugati ceapa si usturoiul. Amestecati si caliti pana ceapa devine translucida, moment in care puneti si carnea. Amestecati si lasati carnea sa se rumeneasca usor, amestecand din cand in cand, pana ce isi schimba culoarea.

Mai apoi, continuati prin a adauga cimbrul si tarhonul, coaja de portocala, pasta de tomate si amestecati. Odata ce ati incorporat pasta de tomate, adaugati maslinele, vinul si completati cu supa cat sa acoperiti carnea (puneti cam jumatate din cantitatea de supa).

Condimentati cu piper (2-3 ture de rasnita), amestecati si lasati sa inceapa sa fiarba. Cand mancarea da in clocot, puneti un capac deasupra si lasati sa fiarba la foc mic.

Dupa ce trec vreo 40-50 de minute (pana intr-o ora, oricum), fiti pe faza in caz ca nivelul sosului incepe sa scada prea mult! In acest caz, completati cu restul de supa care v-a ramas. Puneti din nou capacul si lasati sa fiarba (tot la foc mic) pana ce carnea de vita este facuta.

Odata ce carnea este fiarta (dupa aproape 2 ore) si sosul a scazut din nou, adaugati cuburile de rosii, amestecati si mai lasati sa fiarba 5 minute, fara capac. Dupa ce au trecut 5 minute, stingeti focul, adaugati patrunjelul, amestecati si mancarea este gata.

Puneti in farfurii, mai presarati pe deasupra patrunjel proaspat tocat si puteti servi cu o garnitura de cartofi natur sau orez.


Preparare in imagini:

O tocana delicioasa si robusta, care isi are originea in Camargue, tinutul "cowboy-lor" francezi, o zona renumita atat pentru frumusetea naturii, cat si datorita cailor si taurilor de Camargue. Se prepara extrem de simplu, trebuie doar sa aveti rabdare, si asta pentru ca procesul de gatire dureaza cam 2 ore. Insa va asigur ca, la sfarsit, rezultatul va fi unul care o sa va rasplateasca din plin. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 700 g pulpa de vita maturata, taiata cuburi de marime potrivita; 50 g bacon, taiat felii de cca. 1 cm latime; 200 g masline, fara samburi - 100 g masline negre si 100 g masline verzi; 1 ceapa, tocata cuburi; 4 graunte de usturoi, tocate marunt; 250 ml vin rosu, demisec; 1 l supa de vita (daca folositi cuburi de concentrat de vita, la 1 l de apa puneti doar o jumatate de cub); 400 g cuburi de rosii, cu tot cu suc; 1 lingura pasta de tomate; coaja rasa de la 1 portocala; 2 linguri patrunjel proaspat, tocat marunt; 1 lingura cimbru; 1 lingura tarhon; 1 lingura ulei de masline; piper (dupa gust); sare (eventual la sfarsit si doar daca mai simtiti ca este nevoie - eu nu am mai pus). Preparare vita a la Gardiane: Incingeti uleiul in wok (sau intr-o cratita) si adaugati baconul. Rumeniti-l cca. 30 de secunde, dupa care adaugati ceapa si usturoiul Amestecati si caliti pana ceapa devine translucida,
moment in care puneti si carnea. Amestecati si lasati carnea sa se rumeneasca usor, amestecand din cand in cand, pana ce isi schimba culoarea. Mai apoi, continuati prin a adauga cimbrul si tarhonul, coaja de portocala, pasta de tomate si amestecati.  Odata ce ati incorporat pasta de tomate, adaugati maslinele,
adaugati vinul si completati cu supa cat sa acoperiti carnea (puneti cam jumatate din cantitatea de supa). Condimentati cu piper (2-3 ture de rasnita), amestecati si lasati sa inceapa sa fiarba. Cand mancarea da in clocot, puneti un capac deasupra si lasati sa fiarba la foc mic.  Dupa ce trec vreo 40-50 de minute (pana intr-o ora, oricum), fiti pe faza in caz ca nivelul sosului incepe sa scada prea mult! In acest caz, completati cu restul de supa care v-a ramas. Puneti din nou capacul si lasati sa fiarba (tot la foc mic) pana ce carnea de vita este facuta. Odata ce carnea este fiarta (dupa aproape 2 ore) si sosul a scazut din nou, adaugati cuburile de rosii, amestecati si mai lasati sa fiarba 5 minute, fara capac.
Dupa ce au trecut 5 minute, stingeti focul, adaugati patrunjelul, amestecati si mancarea este gata. Puneti in farfurii, mai presarati pe deasupra patrunjel proaspat tocat si puteti servi cu o garnitura de cartofi natur sau orez. Pofta Buna!        

Succes la preparare si Pofta Buna!

10 păreri.

  1. violette spune:

    grozava tocanita…mi s-a facut pofta doar uitandu-ma la imagini:)

    un week-end placut!

  2. Tavi spune:

    @violette – Chiar ca grozava! Acum, daca tot ti-am facut pofta, mai ramane s-o pui in practica! Multumesc de vizita, un weekend placut iti doresc si eu!

  3. Ce pofta mi-ai facut si mie………mmm.

  4. Sylvia spune:

    Excelent arata si tare imi place compozitia ei, voi testa reteta, spor in toate iti doresc.

  5. Tavi spune:

    @Sylvia – :) Nici nu ma asteptam sa nu te tenteze, tinand cont ca e made in France. Toate cele bune si tie!
    @Medi – Ma bucur ca iti place, multumesc de vizita.

  6. pansy spune:

    trebuie sa fi iesit tare buna sa fii sigur ca o incerc.imi place combinatia de condimente.mai ales ca in ultima vreme am incercat tot felul de retete de sorginte asiatica.e timpul sa revenim in europa.

  7. Paula spune:

    Imi plac mancarurile cu masline, deci trebuie sa incerc si reteta asta!! Foarte bine arata, mai ca imi vine sa ma duc sa iau o furculita si sa gust :) .

  8. Tavi spune:

    @pansy – Offf, deci iarasi nu ne intalnim :D – ieri si azi la mine n-a fost Europa, am parasit-o joi, dupa tocanita asta buna LOL. Duminica frumoasa in continuare!
    @Paula – O da, si mie! Fac un praz cu masline si o limba cu masline o nebunie :) . Multumesc de vizita.

  9. Simona spune:

    Uite ca am avut rabdare s-o fac pe asta in we :P , ca prea arata bine si ai laudat-o. Ce mi-a atras atentia a fost aroma discreta pe care coaja de portocala a imprumutat-o carnii. Minunata este!

  10. Tavi spune:

    @Simona – Daca nu ti-a parut rau ca ai avut rabdare, e de bine! :) Multumesc de vizita, o zi frumoasa!

Spune-ţi părerea