Dorada cu sumac


Dorada cu sumac

Saptamana trecuta am facut o vizita magazinului al carui prag il trec cel mai des atunci cand caut condimente si ingrediente pe care nu le gasesc in alte locuri si astfel am putut sa-mi prepar la mine acasa o minunatie de dorada la cuptor cu sumac.
Sumacul este un condiment extrem de folosit in bucataria Orientului Mijlociu, gustul sau deosebit, acrisor si totodata foarte usor picant, aducand un plus de savoare salatelor, marinatelor, preparatelor din pui, peste, fructe de mare sau miel, precum si mancarurilor pe baza de legume.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 pesti dorada, de aproximativ 400 g fiecare; 2 linguri sumac; 4 catei de usturoi, zdrobiti; 1/2 lingurita turmeric; 3 linguri ulei de masline extravirgin; 1 lingura suc de lamaie; 2 linguri de apa; 1 varf de lingurita sare; piper (2-3 ture de rasnita); patrunjel proaspat (pentru ornat).

Preparare dorada cu sumac: Crestati pestii pe ambele parti si puneti-i intr-o tava.

Amestecati, intr-un bol, cele 3 linguri de ulei, sumacul, turmericul, usturoiul zdrobit, sucul de lamaie, cele 2 linguri de apa, sarea si piperul. Turnati jumatate din acest amestec deasupra pestilor si ungeti-i bine pe ambele parti, in interior, precum si in interiorul crestaturilor pe care le-ati facut.
Lasati-i 30 de minute sa se patrunda de aroma condimentelor.

Preincalziti cuptorul la 200 de grade si, dupa ce au trecut cele 30 de minute, introduceti pestii la cuptor, unde ii veti lasa 20 de minute.

Cam asta ar fi tot :) ! La sfarsitul celor 20 de minute aveti masa gata! Puneti in farfurii si, daca serviti pestele cu o garnitura de cartofi natur, nu uitati sa picurati pe fiecare cartof un pic de ulei de masline extravirgin si sa presarati patrunjel proaspat tocat.


Preparare in imagini:

Saptamana trecuta am facut o vizita magazinului al carui prag il trec cel mai des atunci cand caut condimente si ingrediente pe care nu le gasesc in alte locuri si astfel am putut sa-mi prepar la mine acasa o minunatie de dorada la cuptor cu sumac. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 pesti dorada, de aproximativ 400 g fiecare; 2 linguri sumac; 4 catei de usturoi, zdrobiti; 1/2 lingurita turmeric; 3 linguri ulei de masline extravirgin; 1 lingura suc de lamaie; 2 linguri de apa; 1 varf de lingurita sare; piper (2-3 ture de rasnita); patrunjel proaspat (pentru ornat). Preparare dorada cu sumac: Crestati pestii pe ambele parti si puneti-i intr-o tava. Amestecati, intr-un bol, cele 3 linguri de ulei, sumacul, turmericul, usturoiul zdrobit, sucul de lamaie, cele 2 linguri de apa, sarea si piperul. Turnati jumatate din acest amestec deasupra pestilor si ungeti-i bine pe ambele parti, in interior, precum si in interiorul crestaturilor pe care le-ati facut.
Lasati-i 30 de minute sa se patrunda de aroma condimentelor. Preincalziti cuptorul la 200 de grade si, dupa ce au trecut cele 30 de minute, introduceti pestii la cuptor, unde ii veti lasa 20 de minute. Cam asta ar fi tot :)! La sfarsitul celor 20 de minute aveti masa gata! Puneti in farfurii si, daca serviti pestele cu o garnitura de cartofi natur, nu uitati sa picurati pe fiecare cartof un pic de ulei de masline extravirgin si sa presarati patrunjel proaspat tocat.        

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. Ana spune:

    …ai si umor…iti invidiez sotia…! Tavi, glumesc! Apreciez pasiunea unui barbat roman, pentru bucatarie…Eu, locuiesc undeva in Europa, nu este o noutate faptul ca, vad “barbatii la cratita…” Barbatii romani, sunt mai retinuti in ale bucatariei, de-aceea sunt atat de placut surprinsa, sa citesc retele unui barbat, scrise cu atata precizie, fara sa fie bucatar…Frumos lucru…!Mult succes!

  2. Tavi spune:

    @Ana – :) Multumesc de aprecieri, de urari si te mai astept in bucataria mea. Mult succes si tie in tot ceea ce faci!

Spune-ţi părerea