Pui cu ceapa si sumac (Musakhan)


Pui cu ceapa si sumac (Musakhan)

Pentru ca tot v-am pomenit de sumac intr-o reteta anterioara cu peste, astazi va voi imbia cu un fel de mancare traditional palestinian – Musakhan, pui gatit cu ceapa si sumac. Un preparat extrem de simplu si usor de pregatit, care are la baza carnea de pui, ceapa rosie (cu cat mai multa cu atat mai bine), sumac (printre alte condimente) si, bineinteles, cateva pite ce se vor patrunde la cuptor cu toata minunatia de arome de deasupra lor.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 700 g pulpe de pui dezosate; 1 kg ceapa rosie, tocata julien; 5 catei de usturoi, tocati marunt; 100 ml supa de pui; sucul de la 1 lamaie; 3 linguri sumac; 1/2 lingurita scortisoara; 1/2 lingurita nucsoara; 1/2 lingurita turmeric; 1/2 lingurita piper negru, macinat; sare; 2 linguri seminte de pin (prajite, intr-o tigaie, fara ulei); 1 legatura patrunjel, tocata marunt; ulei de masline; 3-4 pite.

Preparare pui cu ceapa si sumac: In primul rand, veti pregati carnea de pui. Asadar, puneti pulpele de pui intr-un castron si adaugati deasupra: condimentele (sumac, scortisoara, nucsoara, turmeric, piper si sare) si 2 linguri de ulei de masline. Amestecati bine, dupa care acoperiti cu o folie de plastic si introduceti la frigider timp de cateva ore (eu am lasat 4 ore), astfel incat carnea sa se patrunda cat mai bine de aroma condimentelor.

Dupa ce a trecut timpul pe care l-ati stabilit, incingeti 4 linguri de ulei intr-o tigaie si puneti puiul la rumenit. Nu-l prajiti insa, lasati bucatile de carne doar 1-2 minute, pe fiecare parte, doar atat cat sa se coloreze putin. Dupa ce s-au rumenit usor, scoateti pulpele intr-un bol si lasati-le deoparte.

In acelasi ulei in care ati rumenit pulpele de pui, adaugati ceapa, presarati un praf de sare, condimentati cu piper si turnati sucul de lamaie. Gatiti ceapa, la foc mediu spre mic, amestecand din cand in cand, pana ce se inmoaie si scade cam la jumatate (aproximativ 30 de minute).
Odata ce ati obtinut acest rezultat, adaugati usturoiul, amestecati si mai lasati 1 minut, dupa care turnati si supa. Lasati sa inceapa sa fiarba si mai gatiti 2 minute.

Intre timp, aranjati pitele intr-o tava. Puneti ceapa pe deasupra pitelor si distribuiti-o intr-un strat uniform. Asezati si pulpele de pui, peste ceapa, dupa care introduceti tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de 40 de minute.

Dupa 40 de minute, scoateti tava din cuptor. Puneti in farfurii, presarati pe deasupra seminte de pin si patrunjel tocat si… in mod sigur o sa aveti mare pofta!


Preparare in imagini:

Pentru ca tot v-am pomenit de sumac intr-o reteta anterioara cu peste, astazi va voi imbia cu un fel de mancare traditional palestinian - Musakhan, pui gatit cu ceapa si sumac. Un preparat extrem de simplu si usor de pregatit, care are la baza carnea de pui, ceapa rosie (cu cat mai multa cu atat mai bine), sumac (printre alte condimente) si, bineinteles, cateva pite ce se vor patrunde la cuptor cu toata minunatia de arome de deasupra lor. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 700 g pulpe de pui dezosate; 1 kg ceapa rosie, tocata julien; 5 catei de usturoi, tocati marunt; 100 ml supa de pui; sucul de la 1 lamaie; 3 linguri sumac; 1/2 lingurita scortisoara; 1/2 lingurita nucsoara; 1/2 lingurita turmeric; 1/2 lingurita piper negru, macinat; sare; 2 linguri seminte de pin (prajite, intr-o tigaie, fara ulei); 1 legatura patrunjel, tocata marunt; ulei de masline; 3-4 pite. Preparare pui cu sumac: In primul rand, veti pregati carnea de pui. Asadar, puneti pulpele de pui intr-un castron si adaugati deasupra: condimentele (sumac, scortisoara, nucsoara, turmeric, piper si sare) si 2 linguri de ulei de masline. Amestecati bine, dupa care acoperiti cu o folie de plastic si introduceti la frigider timp de cateva ore (eu am lasat 4 ore), astfel incat carnea sa se patrunda cat mai bine de aroma condimentelor. Dupa ce a trecut timpul pe care l-ati stabilit, incingeti 4 linguri de ulei intr-o tigaie puneti puiul la rumenit. Nu-l prajiti insa, lasati bucatile de carne doar 1-2 minute, pe fiecare parte, doar atat cat sa se coloreze putin. Dupa ce s-au rumenit usor, scoateti pulpele intr-un bol si lasati-le deoparte. In acelasi ulei in care ati rumenit pulpele de pui, adaugati ceapa,
presarati un praf de sare, condimentati cu piper si turnati sucul de lamaie. Gatiti ceapa, la foc mediu spre mic, amestecand din cand in cand, pana ce se inmoaie si scade cam la jumatate (aproximativ 30 de minute). Odata ce ati obtinut acest rezultat, adaugati usturoiul, amestecati si mai lasati 1 minut, turnati si supa. Lasati sa inceapa sa fiarba si mai gatiti 2 minute.
Intre timp, aranjati pitele intr-o tava. Puneti ceapa pe deasupra pitelor si distribuiti-o intr-un strat uniform. Asezati si pulpele de pui, peste ceapa, dupa care introduceti tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de 40 de minute. Dupa 40 de minute, scoateti tava din cuptor. Puneti in farfurii, presarati pe deasupra seminte de pin si patrunjel tocat si... in mod sigur o sa aveti mare pofta!  

Succes la preparare si Pofta Buna!

3 păreri.

  1. Sonia spune:

    N-am mancat niciodata, dar imi inchipui doar privind la ingrediente si condimente ca e extraordinar de gustoasa. Plus ca ai prezentat-o asa de frumusica de mai am putin si ud tastatura. Sumac tot din Amzei ai luat?

  2. Tavi spune:

    @Sonia – Multumesc de apreciere! :) Cat despre sumac, raspunsul este da, tot de acolo.

  3. Emilia spune:

    Foarte interesanta , chiar ceva deosebit, multumiri ! Insa pitele acelea de unde le pot procura, sau o reteta de preparare ?

Spune-ţi părerea