Cartofi cu conopida in stil indian (Aloo Gobi)


Cartofi cu conopida in stil indian (Aloo Gobi)

Aloo Gobi, sau mancare de cartofi cu conopida in stil indian, este un preparat simplu si usor de pregatit, dar devenit, pe buna dreptate, popular in intreaga lume. Spun pe buna dreptate fiindca amestecul de mirodenii transforma aceasta combinatie aparent comuna de legume (cartoful-aloo si conopida-gobi) intr-un deliciu numai bun pentru o cina frugala.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 600 g cartofi, taiati cuburi; 300 g conopida, rupta in buchetele (incercati ca bucatile de conopida sa fie aproximativ de aceeasi marime cu cea a cuburilor de cartofi pentru ca, in acest fel, legumele vor fi fierte in acelasi timp); 20 g ghimbir proaspat, tocat foarte marunt; 1 ceapa, tocata marunt; 4 catei de usturoi, tocati marunt; 2 lingurite seminte chimen; 1 lingurita seminte coriandru, macinate; 1 lingurita garam masala; 1 lingurita turmeric; 1/2 lingurita piper cayenne; 1/2 lingurita pulbere de mango (amchur); 1 varf de lingurita asafoetida; 3-4 frunze de curry; coriandru proaspat; ulei din samburi de struguri.

Preparare Aloo Gobi: Incingeti bine, intr-o tigaie mai adanca, 1 lingura de ulei din samburi de struguri. Puneti frunzele de curry si lasati-le circa 2-3 minute, la foc mic.

Adaugati condimentele (chimenul, semintele de coriandru macinate, garam masala, turmericul, piperul cayenne) si amestecati tot timpul pentru a nu se arde. Lasati-le cam 30 de secunde (pana ce se elibereaza aromele), dupa care adaugati in tigaie ceapa, usturoiul si ghimbirul. Gatiti pana se inmoaie ceapa, tot la foc mic, amestecand tot timpul.

Mai apoi puneti conopida si cartofii, amestecati si turnati apa pana la jumatatea legumelor (deci nu le acoperiti cu apa!). Cand incepe sa fiarba, puneti un capac deasupra si lasati, la foc mic, 15 minute.
Dupa 15 minute, adaugati pulberea de mango si asafoetida, amestecati si mai lasati sa fiarba 1 minut fara capac.

Potriviti de sare dupa gust (eu am pus 1/2 lingurita), mai adaugati 1/2 lingurita de turmeric, amestecati si stingeti focul.

Garnisiti cu coriandru proaspat si se poate servi cu naan sau orez.


Preparare in imagini:

Aloo Gobi, sau mancare de cartofi cu conopida in stil indian, este un preparat simplu si usor de pregatit, dar devenit, pe buna dreptate, popular in intreaga lume. Spun pe buna dreptate fiindca amestecul de mirodenii transforma aceasta combinatie aparent comuna de legume (cartoful-aloo si conopida-gobi) intr-un deliciu numai bun pentru o cina frugala. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 600 g cartofi, taiati cuburi; 300 g conopida, rupta in buchetele (incercati ca bucatile de conopida sa fie aproximativ de aceeasi marime cu cea a cuburilor de cartofi pentru ca, in acest fel, legumele vor fi fierte in acelasi timp); 20 g ghimbir proaspat, tocat foarte marunt; 1 ceapa, tocata marunt; 4 catei de usturoi, tocati marunt; 2 lingurite seminte chimen; 1 lingurita seminte coriandru, macinate; 1 lingurita garam masala; 1 lingurita turmeric; 1/2 lingurita piper cayenne; 1/2 lingurita pulbere de mango (amchur); 1 varf de lingurita asafoetida; 3-4 frunze de curry; coriandru proaspat; ulei din samburi de struguri. Preparare Aloo Gobi: Incingeti bine, intr-o tigaie mai adanca, 1 lingura de ulei din samburi de struguri. Puneti frunzele de curry si lasati-le circa 2-3 minute, la foc mic. Adaugati condimentele (chimenul, semintele de coriandru macinate, garam masala, turmericul, piperul cayenne) si amestecati tot timpul pentru a nu se arde. Lasati-le cam 30 de secunde (pana ce se elibereaza aromele), dupa care adaugati in tigaie ceapa, usturoiul si ghimbirul. Gatiti pana se inmoaie ceapa, tot la foc mic, amestecand tot timpul.
Mai apoi puneti conopida si cartofii, amestecati si turnati apa pana la jumatatea legumelor (deci nu le acoperiti cu apa!). Cand incepe sa fiarba, puneti un capac deasupra si lasati, la foc mic, 15 minute. Dupa 15 minute, adaugati pulberea de mango si asafoetida, amestecati si mai lasati sa fiarba 1 minut fara capac. Potriviti de sare dupa gust (eu am pus 1/2 lingurita), mai adaugati 1/2 lingurita de turmeric,
amestecati si stingeti focul. Garnisiti cu coriandru proaspat si se poate servi cu naan sau orez. Pofta Buna!    

Succes la preparare si Pofta Buna!

5 păreri.

  1. Ana spune:

    aaaaaa, nu esti bucatar…si totusi, asa retete profesioniste…Mai esti si tanar, si frumusel…prea multe calitati intr-un singur barbat…!Inca o data, FELICITARI…!

  2. Tavi spune:

    @Ana – Inca o data multumesc! P.S. Taie tineretea de la calitati si restul pot sa ramana LOOL.

  3. pansy spune:

    o idee grozava! si aromata !

  4. Paula spune:

    M-am incumetat sa fac mancarea asta, eu care nu prea ma bag printre oale :) . Trebuie sa recunosc ca video m-a ajutat mult, insa alta e ideea. Tot palierul blocului unde stau mirosea…… super misto, ca si cum as fi aprins betigase parfumate :) )). Chiar m-a intrebat o vecina ce gatesc de miroase asa de bine. Una peste alta mi-a placut mult si o s-o mai repet cu siguranta mai ales ca se face usor si repede. E amaizing ce pot face condimentele dintr-o mancare banala. Acum caut o alta reteta pe-aici, am gasit deja mai multe si inca nu ma pot hotari :) . Gata cu vorba, we placut si spor la treaba!

  5. Tavi spune:

    @Paula – :) Ma bucur ca ti-a placut, chiar este delicioasa, se face usor si da, miroase bine. Cat despre arome si condimente… iti impartasesc opinia intru totul. Sfarsit de saptamana placut si tie!

Spune-ţi părerea