Pui cu sos de portocale (Orange Chicken)


Pui cu sos de portocale (Orange Chicken)

Acest pui cu sos de portocale este un delicios preparat ce-si are originile in bucataria chinezeasca, un fel de mancare deosebit, cu o aroma si un gust ce va vor incanta papilele gustative.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g piept de pui, taiat fasii; 1/2 lingura amidon de porumb (pentru marinata) + 1 lingura (pentru sos); 1 lingura vin de orez; 1/2 lingurita piper Sichuan; 1 lingura sos de soia; 20 g ghimbir proaspat, tocat marunt; 2 catei de usturoi, zdrobiti; 2 linguri de miere; 2 linguri otet de orez negru; 8 linguri sos de soia dulce; 300 ml suc de portocale (la mine a fost nevoie de 4 portocale); coaja de la 2 portocale, taiata fasii subtiri (atentie insa cand curatati portocalele sa nu intrati si in partea alba, cea amara, a cojii de portocala – asadar, folositi un cutit special pentru a curata doar partea portocalie); ulei de arahide; ceapa verde, pentru ornat (3 fire).

Preparare pui cu sos de portocale: Puneti fasiile de pui intr-un castron si adaugati deasupra bucatilor de carne: 1/2 lingura de amidon de porumb, 1 lingura sos de soia (acesta sa nu fie dulce), vinul de orez si piperul Sichuan macinat. Amestecati si lasati 30 de minute.

Cam cu vreo 15 minute inainte de a trece timpul de marinare a puiului, puteti incepe sa pregatiti sosul.

Puneti in wok toate ingredientele pentru sos, adica 2 linguri de miere, 2 linguri de otet de orez negru, 8 linguri sos de soia dulce, sucul si cojile de portocala. Aduceti sosul la fierbere si, din momentul in care a inceput sa fiarba, lasati-l 5 minute.
Dizolvati 1 lingura de amidon in 2 linguri de apa rece si, la sfarsitul celor 5 minute, turnati-l in wok. Mai lasati un pic, amestecand tot timpul, pana ce observati ca sosul se ingroasa un pic, dupa care dati deoparte de pe foc.

Incingeti bine, intr-o alta tigaie, 2 linguri de ulei de arahide. Puneti puiul la rumenit, la foc iute.
Cand puiul a capatat o culoare aurie, faceti un pic de loc in mijlocul tigaii (dand puiul, usor, catre marginea tigaii) pentru a adauga ghimbirul si usturoiul. Caliti 30 de secunde, dupa care amestecati totul cu bucatile de pui. Mai lasati 30 de secunde, amestecand tot timpul.

In acest moment, puneti din nou sosul pe foc, adaugati puiul in sos, amestecati, lasati sa dea in fiert si stingeti focul.

Puneti in farfurii, decorati cu ceapa verde si puteti servi cu o garnitura de orez. Este delicios!


Preparare in imagini:

Acest pui cu sos de portocale este un delicios preparat ce-si are originile in bucataria chinezeasca, un fel de mancare deosebit, cu o aroma si un gust ce va vor incanta papilele gustative. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g piept de pui, taiat fasii; 1/2 lingura amidon de porumb (pentru marinata) + 1 lingura (pentru sos); 1 lingura vin de orez; 1/2 lingurita piper Sichuan; 1 lingura sos de soia; 20 g ghimbir proaspat, tocat marunt; 2 catei de usturoi, zdrobiti; 2 linguri de miere; 2 linguri otet de orez negru; 8 linguri sos de soia dulce; 300 ml suc de portocale (la mine a fost nevoie de 4 portocale); coaja de la 2 portocale, taiata fasii subtiri (atentie insa cand curatati portocalele sa nu intrati si in partea alba, cea amara, a cojii de portocala - asadar, folositi un cutit special pentru a curata doar partea portocalie); ulei de arahide; ceapa verde, pentru ornat (3 fire). Preparare pui cu sos de portocale: Puneti fasiile de pui intr-un castron si adaugati deasupra bucatilor de carne: 1/2 lingura de amidon de porumb, 1 lingura sos de soia (acesta sa nu fie dulce), vinul de orez si piperul Sichuan macinat. Amestecati si lasati 30 de minute. Cam cu vreo 15 minute inainte de a trece timpul de marinare a puiului, puteti incepe sa pregatiti sosul.  Puneti in wok toate ingredientele pentru sos, adica 2 linguri de miere, 2 linguri de otet de orez negru, 8 linguri sos de soia dulce, sucul si cojile de portocala. Aduceti sosul la fierbere si, din momentul in care a inceput sa fiarba, lasati-l 5 minute. Dizolvati 1 lingura de amidon in 2 linguri de apa rece si, la sfarsitul celor 5 minute, turnati-l in wok.
 Mai lasati un pic, amestecand tot timpul, pana ce observati ca sosul se ingroasa un pic, dupa care dati deoparte de pe foc. Incingeti bine, intr-o alta tigaie, 2 linguri de ulei de arahide. Puneti puiul la rumenit, la foc iute. Cand puiul a capatat o culoare aurie, faceti un pic de loc in mijlocul tigaii (dand puiul, usor, catre marginea tigaii) si adaugati ghimbirul si usturoiul. Caliti 30 de secunde, dupa care amestecati totul cu bucatile de pui. Mai lasati 30 de secunde, amestecand tot timpul. In acest moment, puneti din nou sosul pe foc,
adaugati puiul in sos, amestecati, lasati sa dea in fiert si stingeti focul. Puneti in farfurii, decorati cu ceapa verde si puteti servi cu o garnitura de orez. Este delicios! Pofta Buna!      

Succes la preparare si Pofta Buna!

14 păreri.

  1. pansy spune:

    am lipsit si eu cateva zile si uite ce de minunatii ai gatit !o gramada de idei minunate !

  2. Tavi spune:

    @pansy – Bine ai re :) .

  3. Ramona spune:

    Chiar ca e deosebit si super prezentarea. Am mancat o singura data la un restaurant chinezesc din State si mi-a placut la nebunie dar nu am facut niciodata acasa. Imi imaginam ca e complicat dar vad ca nu. Acum ca am reteta nu ma opreste nimic :) .

  4. Tavi spune:

    @Ramona – Chiar nu e deloc complicat, nu iti va lua mult timp, iar rezultatul este super delicios. Spor in toate!

  5. mihaela spune:

    uau ce bine arata, azi nu am ce-mi trbuie in casa dar we urmator e pus pe lista. zi frumoasa!

  6. Tavi spune:

    @mihaela – Unde mai pui ca este si delicios :) . Saptamana frumoasa si tie!

  7. mihaela spune:

    draga tavi, am trecut sa-ti transmit ca am facut puiul asta si ne-a placut mult mult. tin sa-ti spun ca sosul este chiar o minunatie, lui fi-miu barem i-a placut la maxim.
    acum ne pregatim de paste ca se apropie si eu am pus ochii pe reteta ta de muschi la cuptor si pe ciorba de perisoare, ca deh, la noi in afara de mine nimeni nu mananca miel. mofturosi :) )). te mai vizitez cu siguranta.

  8. Tavi spune:

    @mihaela – Sunt intru totul de acord cu tine legat de orange chicken :) , ma bucur ca v-a placut. Multumesc de vizita si te mai astept.

  9. Daniel spune:

    Surprinzator de buna. Pana acum n-am fost fanul mancarurilor dulci-acrisoare (mi se parea ca daca am mancat-o pe una le-am mancat pe toate), insa puiul asta m-a facut curios inca de cand am vazut reteta, asa ca mi-am zis de ce nu. Dupa ce l-am facut si mi-a placut mai mult decat ma asteptam, mai mult decat altele pe care le-am incercat prin restaurante, am tras concluzia ca secretul trebuie sa fie cumva folosirea si dozajul piperului sichuan. Care neaparat trebuie sa fie boabe si rasnit pe loc, ceea ce am observat si la tine in poze. Oricum m-ai facut sa-mi reconsider pozitia fata de mancarurile cu sosuri dulci-acrisoare :) . Toate bune si succes pe mai departe!

  10. Tavi spune:

    @Daniel – Nu stiu in ce restaurante ai mancat tu Orange Chicken, sau alte preparate cu sosuri dulci-acrisoare de te-au facut sa fii asa de reticent :) . Nu stiu daca exista un “secret” anume, in afara de acela al unor ingrediente de buna calitate. Gustul si personalitatea celui care pregateste mancarea isi pune, de asemenea, amprenta, pe orice preparat. Cele bune asemenea!

  11. andreea spune:

    as vrea sa fac aceasta reteta dar nu am sosul de soia,vinul de orez si otetul de orez negru.le pot gasi in supermarket?sau le pot inlocui cu altceva?

  12. Tavi spune:

    @andreea – Sosul de soia se gaseste in supermarket-uri, in Romania cel putin :) . Otetul de orez negru si vinul de orez le gasesti, mai sigur, in magazinele care comercializeaza produse cu specific asiatic. Vinul de orez l-ai putea inlocui cu vin alb sec dar… :( n-o sa obtii nici pe departe acelasi gust. In principiu, daca iti place si doresti sa prepari mancare asiatica in bucataria ta de acasa, recomandat e sa folosesti ingredientele specifice. Seara buna si weekend frumos!

  13. andreea spune:

    Multumesc Tavi pentru raspuns.Eu locuiesc in Italia.Imi place sa gatesc retete in care nu trebuie sa pui clasicile ingrediente…doar ca nu stiu unde sa caut ingredinetele care le folosesti in minunatele tale retete…O parte din retete le-am incercat si au iesit foarte bune,pe placul tuturor.Felicitari pentru retete si pentru acest minunat site!

  14. Tavi spune:

    @andreea – Multumesc, ma bucur ca iti place blogul meu si ca ti-au placut retetele pe care le-ai incercat.

Spune-ţi părerea