Peste la cuptor cu pesmet aromat


Peste la cuptor cu pesmet aromat

Ieri am reusit sa ma desfasor cat de cat prin bucatarie! Ca atare, astazi o sa va arat ce-am pus aseara in farfurii: un file de peste pregatit la cuptor, insotit in tava de rosii, verdeturi proaspete si acoperit mai apoi de o patura de pesmet aromat cu usturoi si mirodenii. Este o reteta extrem de usor de facut, plina de prospetime si savoare, deci nu-mi ramane decat sa va indemn sa o incercati.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g file de peste cu carne alba (eu am preparat reteta cu dorada, dvs. puteti alege orice alt peste); 150 g pesmet fin; 4 catei de usturoi, zdrobiti; 2 rosii de marime medie, taiate cuburi (cu tot cu seminte si cu suc); 1 fir de ceapa verde, tocata marunt; 1 fir de usturoi verde, tocat marunt; 1 lingura capere; sucul de la 1 lamaie; 1 varf de lingurita piper cayenne; 1 lingurita seminte chimion; 1 lingurita busuioc; 1 lingurita oregano; 1 legatura patrunjel, tocat marunt; sare; piper; ulei de masline.

Preparare peste la cuptor cu pesmet aromat: Incingeti, intr-o tigaie, 3 linguri de ulei. Puneti in tigaie usturoiul zdrobit si caliti-l cca. 20 de secunde (foarte putin deci). Adaugati apoi chimionul, piperul cayenne, un praf de sare si, la urma, pesmetul.
Amestecati si lasati sa se rumeneasca pesmetul pana ce devine auriu (aveti grija sa amestecati tot timpul, impiedicand astfel pesmetul sa se “adune” in cocoloase).
Odata ce pesmetul a capatat o culoare aurie, adaugati busuiocul si oregano, amestecati si stingeti focul.

Puneti 3 linguri de ulei intr-o tava. Asezati fileurile de peste in tava (cu partea cu pielea in jos), asezonati-le cu un praf de sare si piper, dupa care distribuiti uniform cuburile de rosii deasupra pestelui.

Continuati prin a adauga caperele, ceapa verde si usturoiul verde. Turnati sucul de lamaie, presarati cam trei sferturi din patrunjel si, pe deasupra tuturor, adaugati pesmetul aromat, distribuit uniform.

Introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 15 minute.

Aici se opreste povestea mea :) , insa dumneavoastra puteti trece mai departe, catre degustare. Puneti pestele in farfurii, ornati cu felii de lamaie, garnisiti cu restul de patrunjel si savurati acest delicios preparat al bucatariei mediteraneene.


Preparare in imagini:

Ieri am reusit sa ma desfasor cat de cat prin bucatarie! Ca atare, astazi o sa va arat ce-am pus aseara in farfurii: un file de peste pregatit la cuptor, insotit in tava de rosii, verdeturi proaspete si acoperit mai apoi de o patura de pesmet aromat cu usturoi si mirodenii. Este o reteta extrem de usor de facut, plina de prospetime si savoare, deci nu-mi ramane decat sa va indemn sa o incercati. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g file de peste cu carne alba (eu am preparat reteta cu dorada, dvs. puteti alege orice alt peste); 150 g pesmet fin; 4 catei de usturoi, zdrobiti; 2 rosii de marime medie, taiate cuburi (cu tot cu seminte si cu suc); 1 fir de ceapa verde, tocata marunt; 1 fir de usturoi verde, tocat marunt; 1 lingura capere; sucul de la 1 lamaie; 1 varf de lingurita piper cayenne; 1 lingurita seminte chimion; 1 lingurita busuioc; 1 lingurita oregano; 1 legatura patrunjel, tocat marunt; sare; piper; ulei de masline. Preparare peste la cuptor cu pesmet aromat: Incingeti, intr-o tigaie, 3 linguri de ulei. Puneti in tigaie usturoiul zdrobit si caliti-l cca. 20 de secunde (foarte putin deci). Adaugati apoi chimionul, piperul cayenne, un praf de sare si, la urma, pesmetul.
Amestecati si lasati sa se rumeneasca pesmetul pana ce devine auriu (aveti grija sa amestecati tot timpul, impiedicand astfel pesmetul sa se "adune" in cocoloase). Odata ce pesmetul a capatat o culoare aurie, adaugati busuiocul si oregano, amestecati si stingeti focul. Puneti 3 linguri de ulei intr-o tava. Asezati fileurile de peste in tava (cu partea cu pielea in jos), asezonati-le cu un praf de sare si cu un praf de piper,
dupa care distribuiti uniform cuburile de rosii deasupra pestelui. Continuati prin a adauga caperele, ceapa verde si usturoiul verde. Turnati sucul de lamaie, presarati cam trei sferturi din patrunjel si, pe deasupra adaugati pesmetul aromat, distribuit uniform. Introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 15 minute.
Aici se opreste povestea mea :), insa dumneavoastra puteti trece mai departe, catre degustare. Puneti pestele in farfurii, ornati cu felii de lamaie, garnisiti cu restul de patrunjel si savurati acest delicios preparat al bucatariei mediteraneene. Pofta Buna!            

Succes la preparare si Pofta Buna!

8 păreri.

  1. pansy spune:

    suna grozav reteta asta !

  2. Tavi spune:

    @pansy – Este grozava! O duminica frumoasa!

  3. mirela spune:

    simplu si minunat! am facut duminica de florii cu file de cod si a fost nemaipomenit!!!!
    nu stiu daca oi fi sughitat :) ) dar te-am pomenit la masa. numai bine iti dorim si mult succes!

  4. Tavi spune:

    @mirela – Multumesc, ma bucur ca v-a placut! Toate cele bune va doresc si eu.

  5. Carmen spune:

    Foarte foarte bun! Mi-a placut mult de tot pesmetul, chimionul ii da un gust deosebit. Ce sa mai, daca pana si soacra-mea a zis ca i-a placut :) ))…

  6. Tavi spune:

    @Carmen – :) Daca si mama soacra a fost de aceeasi parere e bine. Ma bucur ca v-a fost pe plac.

  7. Ioana spune:

    Tavi draga, n-am mancat un peste mai bun la cuptor! Fi-miu ma bate la cap sa-i fac din nou, el care stramba din nas una doua la peste :) . Multumim de reteta si numai bine!

  8. Tavi spune:

    @Ioana – Toate cele bune asemenea, ma bucur ca v-a placut.

Spune-ţi părerea