Vitel cu sos de ton (Vitello tonnato)


Vitel cu sos de ton (Vitello tonnato)

Felii subtiri de carne de vitel acompaniate de un delicat sos de ton si ansoa – iata ceea ce face din Vitello tonnato un aperitiv perfect, aromat si elegant, numai bun pentru o masa aranjata ca de sarbatoare.

Pentru preparare vitel cu sos de ton aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g pulpa de vitel; 1 ceapa, taiata in doua; 3 catei de usturoi, intregi; 1 tulpina de telina, tocata marunt; 4 frunze de dafin; 1 lingurita rozmarin, maruntit; 1 lingurita tarhon, maruntit; 1 lingurita amestec de piperuri (contine seminte de: piper negru, piper alb, piper rosu, piper verde, coriandru); 100 g ton in ulei; 1 lingurita pasta de ansoa; 3 galbenusuri de oua, fierte tari; 20 g capere; 1 lingurita mustar Dijon; 500 ml vin alb, sec; sucul de la 1/2 lamaie; otet sherry; sare; ulei de masline extravirgin.

Preparare Vitello tonnato: Ce aveti de facut mai intai este sa puneti carnea la fiert, bucata intreaga. Asadar, asezati carnea intr-o oala, turnati vinul, completati cu apa cat sa acoperiti carnea si adaugati 1 lingurita de sare.

Lasati sa inceapa sa fiarba, luati spuma, dupa care adaugati: dafinul, rozmarinul, tarhonul, piperurile, ceapa, usturoiul si tulpina de telina.

Lasati carnea sa fiarba, la foc mic, timp de aproximativ 1 ora si 30 de minute.

Cat fierbe carnea, puteti trece la prepararea sosului, la care veti proceda cam ca la o maioneza. Nu va speriati, nu este deloc complicat!

Prin urmare, puneti intr-un mixer cele 3 galbenusuri de oua fierte tari si un pic de ulei. Procesati pana ce compozitia se omogenizeaza, adaugand ulei, treptat, daca mai este cazul.

Cand galbenusurile de oua si uleiul s-au omogenizat, adaugati: caperele, mustarul, pasta de ansoa, tonul scurs de ulei si un strop de otet sherry. Procesati, in continuare, pana ce toate ingredientele adaugate se incorporeaza in compozitia pe care deja o aveati in mixer.
Mai apoi, continuati prin a adauga sucul de la 1/2 lamaie (putin cate putin), inca un pic de ulei, si procesati din nou pentru omogenizare.

In final, trebuie sa obtineti un sos de o consistenta asemanatoare cu cea a unei maioneze.

Puneti sosul astfel obtinut intr-un bol, acoperiti cu o folie de plastic si introduceti-l la frigider.

Sa ne intoarcem la carne! Daca mai trebuie sa fiarba o lasati sa fiarba, asta e :) ! Daca insa a fiert, stingeti focul si lasati-o sa se raceasca in lichidul in care a fiert (este important sa nu o scoateti din lichidul in care a fiert pentru a nu se usca – oricum, chiar si asa, este bine ca de cate ori mai treceti pe la bucatarie sa o mai intoarceti de pe o parte pe alta, pana ce se raceste, astfel incat portiunea care a stat la suprafata sa mai treaca si prin zeama).

Dupa ce carnea s-a racit si se apropie momentul in care doriti sa aranjati platoul, scoateti bucata de carne pe un prosop absorbant (nu o lasati prea mult, caci nu va fi nevoie), dupa care o puteti taia in felii foarte subtiri.

Puneti, pe deasupra, sos de ton (in care aromele s-au intrepatruns si s-au “asezat” dupa ce a petrecut nitel timp la frigider – un deliciu!!), ornati cu patrunjel proaspat, capere si… savurati cu mare pofta!


Preparare in imagini:

Felii subtiri de carne de vitel acompaniate de un delicat sos de ton si ansoa - iata ceea ce face din Vitello tonnato un aperitiv perfect, aromat si elegant, numai bun pentru o masa aranjata ca de sarbatoare. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g pulpa de vitel; 1 ceapa, taiata in doua; 3 catei de usturoi, intregi; 1 tulpina de telina, tocata marunt; 4 frunze de dafin; 1 lingurita rozmarin, maruntit; 1 lingurita tarhon, maruntit; 1 lingurita amestec de piperuri (contine seminte de: piper negru, piper alb, piper rosu, piper verde, coriandru); 100 g ton in ulei; 1 lingurita pasta de ansoa; 3 galbenusuri de oua, fierte tari; 20 g capere; 1 lingurita mustar Dijon; 500 ml vin alb, sec; sucul de la 1/2 lamaie; otet sherry; sare; ulei de masline extravirgin. Preparare Vitello tonnato: Ce aveti de facut mai intai este sa puneti carnea la fiert, bucata intreaga. Asadar, asezati carnea intr-o oala, turnati vinul, completati cu apa cat sa acoperiti carnea si adaugati 1 lingurita de sare. Lasati sa inceapa sa fiarba, luati spuma, dupa care adaugati: dafinul, rozmarinul, tarhonul, piperurile, adaugati si ceapa, usturoiul si tulpina de telina. Lasati carnea sa fiarba, la foc mic, timp de aproximativ 1 ora si 30 de minute. Cat fierbe carnea, puteti trece la prepararea sosului, la care veti proceda cam ca la o maioneza. Nu va speriati, nu este deloc complicat!  Prin urmare, puneti intr-un mixer cele 3 galbenusuri de oua fierte tari si un pic de ulei. Procesati pana ce compozitia se omogenizeaza, adaugand ulei, treptat, daca mai este cazul.  Cand galbenusurile de oua si uleiul s-au omogenizat, adaugati: caperele, mustarul, pasta de ansoa, tonul scurs de ulei si un strop de otet sherry. Procesati, in continuare, pana ce toate ingredientele adaugate se incorporeaza in compozitia pe care deja o aveati in mixer. Mai apoi, continuati prin a adauga sucul de la 1/2 lamaie (putin cate putin), inca un pic de ulei, si procesati din nou pentru omogenizare.  In final, trebuie sa obtineti un sos de o consistenta asemanatoare cu cea a unei maioneze.  Puneti sosul astfel obtinut intr-un bol, acoperiti cu o folie de plastic si introduceti-l la frigider.
Sa ne intoarcem la carne! Daca mai trebuie sa fiarba o lasati sa fiarba, asta e :)! Daca insa a fiert, stingeti focul si lasati-o sa se raceasca in lichidul in care a fiert (este important sa nu o scoateti din lichidul in care a fiert pentru a nu se usca - oricum, chiar si asa, este bine ca de cate ori mai treceti pe la bucatarie sa o mai intoarceti de pe o parte pe alta, pana ce se raceste, astfel incat portiunea care a stat la suprafata sa mai treaca si prin zeama). Dupa ce carnea s-a racit si se apropie momentul in care doriti sa aranjati platoul, scoateti bucata de carne pe un prosop absorbant (nu o lasati prea mult, caci nu va fi nevoie), dupa care o puteti taia in felii foarte subtiri.  Puneti, pe deasupra, sos de ton (in care aromele s-au intrepatruns si s-au "asezat" dupa ce a petrecut nitel timp la frigider - un deliciu!!), ornati cu patrunjel proaspat, capere si... savurati cu mare pofta!          

Succes la preparare si Pofta Buna!

4 păreri.

  1. Paste fericit alaturi de cei dragi!

  2. Tavi spune:

    @maria mihalache – Multumesc, Medi! Asemenea si voua! Paste luminat, sa va distrati, sa fiti sanatosi si fericiti!

  3. Diana spune:

    Ai avut dreptate, super delicios, fin si aspectuos. Am pus pe masa intinsa de Paste si toti invitatii au scos un uau si s-au aruncat pe platou inaintea salatei bouef si a altor aperitive :) . Si chiar nu e ff greu de facut, am avut eu ceva emotii la sos dar a iesit extra. Multumesc deci pentru explicatii si reteta si… 1 Mai frumos :) !

  4. Tavi spune:

    @Diana – Ma bucur ca a avut succes. 1 Mai frumos si tie, desi… afara e cam urat si racorica deocamdata :) .

Spune-ţi părerea