Orez cu sofran


Orez cu sofran

Iata un preparat care poate fi servit atat ca atare (vegetarienii pot substitui untul cu ulei de orez sau din samburi de struguri), dar si ca garnitura alaturi de preparate din carne. Aroma rafinata si delicata data de sofran, precum si gustul usor acrisor al sumac-ului presarat la sfarsit pe deasupra orezului, fac din acest preparat o garnitura minunata, numai buna sa va rasfatati familia sau invitatii.

De aceasta data, eu l-am servit in prima zi de Paste, in compania unei fripturi de miel la cuptor in sos curry, insa dumneavoastra il puteti servi cu orice alt tip de carne pe care il preferati.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 90 g orez basmati; 1 ceapa, tocata marunt; 250 ml supa de legume; 20 g unt; 1 priza de sofran, inmuiat in 50 ml de apa calda; sare; piper; sumac.

Preparare orez cu sofran: Puneti untul in wok si topiti-l. Puneti sofranul sa se inmoaie in apa calda.

Odata ce untul s-a topit, adaugati ceapa, sotati-o pana ce devine translucida, dupa care adaugati in tigaie si orezul. Presarati un praf de sare, condimentati cu piper (2-3 ture de rasnita) si caliti in continuare cca. 2-3 minute, amestecand tot timpul.

Cand bobul de orez a devenit usor rumen, adaugati sofranul inmuiat in apa calda si amestecati.

Turnati supa si lasati sa fiarba, la foc mic, timp de 10 minute, amestecand din cand in cand.

Dupa ce au trecut cele 10 minute, stingeti focul, acoperiti cu un capac si mai lasati inca 10 minute.

Dupa aceea, orezul poate fi pus in farfurii si servit cu un pic de sumac presarat pe deasupra.


Preparare in imagini:

Iata un preparat care poate fi servit atat ca atare (vegetarienii pot substitui untul cu ulei de orez sau din samburi de struguri), dar si ca garnitura alaturi de preparate din carne. Aroma rafinata si delicata data de sofran, precum si gustul usor acrisor al sumac-ului presarat la sfarsit pe deasupra orezului, fac din acest preparat o garnitura minunata, numai buna sa va rasfatati familia sau invitatii.  De aceasta data, eu l-am servit in prima zi de Paste, in compania unei fripturi de miel la cuptor in sos curry, insa dumneavoastra il puteti servi cu orice alt tip de carne pe care il preferati. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 90 g orez basmati; 1 ceapa, tocata marunt; 250 ml supa de legume; 20 g unt; 1 priza de sofran, inmuiat in 50 ml de apa calda; sare; piper; sumac. Preparare orez cu sofran: Puneti untul in wok si topiti-l. Puneti sofranul sa se inmoaie in apa calda. Odata ce untul s-a topit, adaugati ceapa, sotati-o pana ce devine translucida, dupa care adaugati in tigaie si orezul. Presarati un praf de sare,
condimentati cu piper (2-3 ture de rasnita) si caliti in continuare cca. 2-3 minute, amestecand tot timpul. Cand bobul de orez a devenit usor rumen, adaugati sofranul inmuiat in apa calda si amestecati. Turnati supa si lasati sa fiarba, la foc mic, timp de 10 minute, amestecand din cand in cand. Dupa ce au trecut cele 10 minute, stingeti focul,
acoperiti cu un capac si mai lasati inca 10 minute. Puneti apoi orez  in farfurii, presarati un pic de sumac pe deasupra si il puteti servi ca atare sau ca garnitura la preparatele din carne sau legume. Pofta Buna!        

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. Vulpita spune:

    Mi-a placut cum ai prezentat modul de preparare a retetei! M-a ajutat mult, multumesc!
    Am cautat si pe alte site-uri retete cu sofran insa doar aici am gasit reteta prezentata cel mai bine si mai profesionist.

  2. Tavi spune:

    @Vulpita – :) Ms, dar nu-s profesionist si nici n-am de gand sa… gatesc altfel decat de placere, pentru mine si cei ce imi calca pragul casei. Oricum, ma bucur ca ti-a placut aceasta reteta de orez cu sofran si sumac pe care, tin sa-ti spun!, eu nu ezit s-o pun in practica ori de cate ori gatesc ceva la care s-ar potrivi aceasta garnitura.

Spune-ţi părerea