Pulpa de miel la cuptor in sos curry


Pulpa de miel la cuptor in sos curry

Va spun Hristos a Inviat, tuturor celor care imi vizitati blogul si imi degustati retetele! Daca mai aveti miel si inca va mai ganditi cum sa preparati o friptura la cuptor, va propun o reteta absolut delicioasa, condimentata si aromata, cu specific indian. Este friptura pe care noi am servit-o invitatilor in prima zi de Paste, o friptura pe care au apreciat-o mancand tot din farfurie pana si acei invitati care sustineau (cel putin pana ieri) ca nu le place carnea de miel :) .

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: pulpele din spate, cu tot cu os, de la un miel (cele 2 pulpe pe care le-am pregatit au cantarit 1,5 kg); 100 g faina; 1 lingura chili pudra; 1 lingurita seminte de coriandru, macinate; 1 anason stelat; 1/2 lingurita ghimbir pudra; 1/2 lingurita nucsoara macinata; 1/2 lingurita sare; 4 linguri de ghee (unt clarificat); 1 ceapa, tocata julien; 500 ml supa de legume; 280 g iaurt; 2 linguri pasta chili; 5 pastai de cardamom verde, zdrobite un pic, doar cat sa se intredeschida; 4 rosii, taiate in patru; 1 priza de sofran.

Preparare pulpa de miel la cuptor in sos curry: Puneti faina intr-un castron mai mare si adaugati, peste faina: sarea, pudra de chili, semintele de coriandru macinate, nucsoara macinata si ghimbirul pudra. Amestecati bine cu o paleta, astfel incat sa integrati condimentele in faina.

Luati pulpele de miel si tavaliti-le bine prin faina condimentata, pana ce intreaga suprafata a acestora este imbracata in faina. Scuturati pulpele de surplusul de faina, dupa care asezati-le deoparte, pe o farfurie (nu aruncati faina condimentata care va ramane!).

Topiti 4 linguri de ghee in wok.

Puneti pulpele la rumenit in wok (pe rand, bineinteles). Rumeniti-le, pe toate partile, la foc mediu spre tare, pana ce capata o culoare brun-aurie. Odata ce ati ajuns la acest rezultat, asezati pulpele de miel intr-o tava.

Nu spalati wok-ul si nu aruncati untul clarificat, deoarece urmatorul pas consta in a pune ceapa in ghee. Caliti-o cam 20-30 de secunde, dupa care luati cam 2 linguri de faina condimentata si presarati-o (in ploaie) pe deasupra cepei aflata in tigaie.

Amestecati (pana ce faina se dizolva), dupa care turnati supa, adaugati iaurtul si amestecati.

Asteptati ca sosul sa inceapa sa fiarba.

Intre timp zdrobiti usor pastaile de cardamom (cu latul unui cutit), doar atat cat sa le intredeschideti putin.

Cand sosul din wok a inceput sa fiarba, adaugati pasta de chili, cardamomul, anasonul stelat, o priza de sofran si rosiile. Amestecati si lasati sosul sa fiarba 5 minute.

Dupa 5 minute stingeti focul si turnati tot sosul in tava, peste pulpele de miel.

Distribuiti bucatile de rosii uniform prin tava, acoperiti cu folie de aluminiu toata suprafata tavii si introduceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade.

Veti lasa astfel friptura timp de 3 ore. Dupa ce au trecut 3 ore, scoateti friptura din cuptor, indepartati folia de aluminiu si reintroduceti tava in cuptor (fara folie deasupra) pentru inca 30 de minute.

Dupa 3 ore si jumatate, friptura este gata pentru a fi servita – rumena, frageda si suculenta.

Scoateti pulpele de miel pe un platou, acompaniati cu sos din belsug (va spun sincer, sosul este o minunatie!) si puteti servi cu o garnitura de orez cu sofran.


Preparare in imagini:

Va spun Hristos a Inviat, tuturor celor care imi vizitati blogul si imi degustati retetele! Daca mai aveti miel si inca va mai ganditi cum sa preparati o friptura la cuptor, va propun o reteta absolut delicioasa, condimentata si aromata, cu specific indian. Este friptura pe care noi am servit-o invitatilor in prima zi de Paste, o friptura pe care au apreciat-o mancand tot din farfurie pana si acei invitati care sustineau (cel putin pana ieri) ca nu le place carnea de miel :). Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: pulpele din spate, cu tot cu os, de la un miel (cele 2 pulpe pe care le-am pregatit au cantarit 1,5 kg); 100 g faina; 1 lingura chili pudra; 1 lingurita seminte de coriandru, macinate; 1 anason stelat; 1/2 lingurita ghimbir pudra; 1/2 lingurita nucsoara macinata; 1/2 lingurita sare; 4 linguri de ghee (unt clarificat); 1 ceapa, tocata julien; 500 ml supa de legume; 280 g iaurt; 2 linguri pasta chili; 5 pastai de cardamom verde, zdrobite un pic, doar cat sa se intredeschida; 4 rosii, taiate in patru; 1 priza de sofran.  Preparare pulpa de miel la cuptor in sos curry: Puneti faina intr-un castron mai mare si adaugati, peste faina: sarea, pudra de chili, semintele de coriandru macinate, nucsoara macinata si ghimbirul pudra. Amestecati bine cu o paleta, astfel incat sa integrati condimentele in faina. Luati pulpele de miel si tavaliti-le bine prin faina condimentata, pana ce intreaga suprafata a acestora este imbracata in faina. Scuturati pulpele de surplusul de faina, dupa care asezati-le deoparte, pe o farfurie (nu aruncati faina condimentata care va ramane!). Topiti 4 linguri de ghee in wok.
Puneti pulpele la rumenit in wok (pe rand, bineinteles). Rumeniti-le, pe toate partile, la foc mediu spre tare, pana ce capata o culoare brun-aurie. Odata ce ati ajuns la acest rezultat, asezati pulpele de miel intr-o tava. Nu spalati wok-ul si nu aruncati untul clarificat, deoarece urmatorul pas consta in a pune ceapa in ghee. Caliti-o cam 20-30 de secunde, dupa care luati cam 2 linguri de faina condimentata si presarati-o (in ploaie) pe deasupra cepei aflata in tigaie. Amestecati (pana ce faina se dizolva), dupa care turnati supa,
adaugati iaurtul si amestecati. Intre timp zdrobiti usor pastaile de cardamom (cu latul unui cutit), doar atat cat sa le intredeschideti putin. Cand sosul din wok a inceput sa fiarba, adaugati pasta de chili, cardamomul, anasonul stelat, o priza de sofran si rosiile
Amestecati si lasati sosul sa fiarba 5 minute. Dupa 5 minute stingeti focul si turnati tot sosul in tava, peste pulpele de miel. Distribuiti bucatile de rosii uniform prin tava, acoperiti cu folie de aluminiu toata suprafata tavii si introduceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Veti lasa astfel friptura timp de 3 ore. Dupa ce au trecut 3 ore, scoateti friptura din cuptor, indepartati folia de aluminiu si reintroduceti tava in cuptor (fara folie deasupra) pentru inca 30 de minute. Dupa 3 ore si jumatate, friptura este gata pentru a fi servita - rumena, frageda si suculenta.   Scoateti pulpele de miel pe un platou, acompaniati cu sos din belsug (va spun sincer, sosul este o minunatie!) si puteti servi cu o garnitura de orez cu sofran. Pofta Buna!

Succes la preparare si Pofta Buna!

8 păreri.

  1. Ana spune:

    HRISTOS A INVIAT!
    Tavi, iti fac o comfidenta…
    Am petrecut Sfintele Pasti, la prietenii nostri italieni. Mancaruri rafinate, veneziene…Masa preparata la superlativ, vinuri alese, lumanari de Murano,atmosfera priteneasca…NIMIC, CA ACASA..!Tanjesc dupa borsul acela cu leustean, si drobul nostru romanesc cu marar…Ouale noastre incondeiate si pasca romaneasca…Poate, intre timp, a inflorit si liliacul…! Sarbatori fericite Tavi, intregii familii!

  2. Tavi spune:

    @Ana – Adevarat a Inviat! Sarbatori fericite si tie, draga Ana! Iti fac si eu o confidenta: traind in Romania, zi de zi, ceas de ceas, nu tanjesc dupa nimic de aici, sunt la indemana si fac parte din rutina deja :) . Borsul, drobul si cozonacii au fost pe masa ca si in anii trecuti (nici nu avea sens sa repostez retetele). Doar friptura, ca fel principal, am servit-o altfel anul acesta, insa cei care tanjesc dupa cea traditionala o pot face pe cea pe care am servit-o anul trecut http://www.all-food.ro/2010/04/06/friptura-de-miel/ :) .

  3. Adevarat a inviat!

  4. maria elena spune:

    Hristos a inviat! Data viitoare, cand voi prepara miel, voi gati dupa reteta ta, vreau sa incerc, ma tenteaza.

  5. Tavi spune:

    @maria elena – Adevarat a Inviat! Incercati, carnea este suculenta si aromata, iar sosul este o minunatie.

  6. vicky spune:

    adevarat a inviat!! salutari de la noi, pupaturi de departe si numai bine iti dorim!

    cat despre fripturica asta de miel, exact doua pulpe mai am la congelator, cele din spate, pe care o sa le gatesc sambata cand am din nou musafiri si exact asta va fi reteta!

    p.s. pana la urma am facut si stufat si tocanita de miel :) ), excelente ambele si foarte apreciate.

  7. Tavi spune:

    @vicky – :) Ma bucur ca ti-au placut, multumesc de vizita si aprecieri. O zi frumoasa!

  8. miha spune:

    Adevarat a inviat!

Spune-ţi părerea