Frigarui de pui cu sos de arahide


Frigarui de pui cu sos de arahide

Una din multele variante de frigarui de pui preparate in stil asiatic este Sate Ayam Madura, care s-ar traduce prin frigarui (sate/satay) de pui (ayam), la care s-a adaugat in timp denumirea unei mici insule indoneziene – Madura – nu datorita faptului ca aceste frigarui ar avea vreun specific local, ci pentru ca, din cate se spune, majoritatea celor care vand sate provin de pe insula respectiva. Ca fapt divers, despre Madura se mai spune ca este faimoasa si pentru potiunile sale de dragoste :) .
Sa revenim insa la reteta pe care am pregatit-o aseara…
Ce este diferit la aceste frigarui fata de alte variante este compozitia sosului si culoarea frigaruilor. Diferit in sensul ca la prepararea sosului de arahide se foloseste din belsug kecap, acel sos de soia indonezian cu gust dulceag si caramelizat, dens, care abia se lasa scurs din sticla. Ca atare, sosul de arahide cu care veti servi aceste frigarui – sambal kacang – va fi, la randul sau, gros, caramelizat si inchis la culoare, in timp ce culoarea frigaruilor va fi una bruna, data de asemenea de sosul cu care vor fi unse inainte de a fi puse pe gratar.

Pentru prepararea acestei retete de frigarui de pui cu sos de arahide aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g piept de pui (dezosat si fara pielite), taiat in cuburi mici; 20 g alune caju, macinate grosier; 80 g arahide prajite (fara sare), macinate fin; partea alba de la 1 fir de ceapa verde, tocata marunt (partea verde nu o aruncati, tocati-o de asemenea marunt si pastrati-o pentru ornat); 2 catei de usturoi, tocati marunt; 80 ml sos de soia indonezian (kecap); 50 ml lapte de cocos; 2 linguri pasta red curry; 1/2 lingurita sos de peste; sucul de la 1 limeta; 1 lingura ulei de soia aromat cu ghimbir.

Preparare Sate Ayam Madura: Pentru a va fi mai usor si avea totul la indemana atunci cand veti incepe prepararea, pregatiti-va ingredientele – taiati cuburi mici pieptul de pui, tocati ceapa si usturoiul, macinati grosier alunele caju si cat mai fin arahidele.
Odata ce ati terminat pregatirile puteti trece propriu-zis la treaba.

Incingeti uleiul in wok, adaugati ceapa si usturoiul si caliti la foc iute, din scurt, cateva secunde (nu mai mult de 10-15, ca sa nu le ardeti).

Puneti mai apoi, in wok, alunele caju si pasta red curry, amestecati si lasati pana ce pasta red curry se omogenizeaza cu celelalte ingrediente.
In acest moment, dati focul incet si adaugati arahidele, jumatate din sosul de soia (40 ml), sosul de peste si laptele de cocos. Amestecati, lasati sa inceapa sa fiarba (la foc mic), iar dupa ce a dat in fiert luati de pe foc. Turnati sucul de limeta, amestecati din nou si lasati sa se raceasca.

Puneti intr-un castron 2 linguri din compozitia aflata in wok (nu trebuie sa fie rece, deci o puteti lua cat este calda), turnati deasupra restul de sos de soia (40 ml) si amestecati.

Inmuiati betigasele de frigarui in apa calduta (cam 2-3 minute), scoateti-le din apa si infigeti bucatile de carne pe betigase (infigeti bucati de carne de la jumatatea betigasului pana in varf, lasand insa cea de a doua jumatate libera).

Ungeti frigaruile (ajutandu-va de o pensula) cu sosul pe care l-ati preparat mai devreme in castron. Ungeti frigaruile cu simt de raspundere, si fara a face economie, pe toate partile, dupa care introduceti-le la frigider, unde le veti lasa 1 ora. (Daca in castron va mai ramane compozitie, dupa ce ati uns frigaruile, o puteti amesteca cu sosul aflat in wok).

Dupa 1 ora incingeti bine gratarul! Puneti frigaruile pe gratar si lasati-le pana se fac (15-20 de minute), intorcandu-le insa cam din 5 in 5 minute.

Asta ar fi tot, “chinul” vostru a luat sfarsit si puteti savura, in fine!, aceasta delicatesa asiatica. Puneti in farfurii, acompaniati cu sos de arahide si cu o garnitura de orez salbatic, ornati cu felii de limeta si codite de ceapa verde tocate marunt, si… sa aveti mare pofta!


Preparare in imagini:

Una din multele variante de frigarui de pui preparate in stil asiatic este Sate Ayam Madura, care s-ar traduce prin frigarui (sate/satay) de pui (ayam), la care s-a adaugat in timp denumirea unei mici insule indoneziene - Madura - nu datorita faptului ca aceste frigarui ar avea vreun specific local, ci pentru ca, din cate se spune, majoritatea celor care vand sate provin de pe insula respectiva. Ca fapt divers, despre Madura se mai spune ca este faimoasa si pentru potiunile sale de dragoste :). Pentru prepararea acestei retete de frigarui de pui cu sos de arahide aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g piept de pui (dezosat si fara pielite), taiat in cuburi mici; 20 g alune caju, macinate grosier; 80 g arahide prajite (fara sare), macinate fin; partea alba de la 1 fir de ceapa verde, tocata marunt (partea verde nu o aruncati, tocati-o de asemenea marunt si pastrati-o pentru ornat); 2 catei de usturoi, tocati marunt; 80 ml sos de soia indonezian (kecap); 50 ml lapte de cocos; 2 linguri pasta red curry; 1/2 lingurita sos de peste; sucul de la 1 limeta; 1 lingura ulei de soia aromat cu ghimbir. Preparare Sate Ayam Madura: Pentru a va fi mai usor si avea totul la indemana atunci cand veti incepe prepararea, pregatiti-va ingredientele - taiati cuburi mici pieptul de pui, tocati ceapa si usturoiul, macinati grosier alunele caju si cat mai fin arahidele. Odata ce ati terminat pregatirile puteti trece propriu-zis la treaba. Incingeti uleiul in wok, adaugati ceapa si usturoiul si caliti la foc iute, din scurt, cateva secunde (nu mai mult de 10-15, ca sa nu le ardeti).
Puneti mai apoi, in wok, alunele caju si pasta red curry, amestecati si lasati pana ce pasta red curry se omogenizeaza cu celelalte ingrediente. In acest moment, dati focul incet si adaugati arahidele, jumatate din sosul de soia (40 ml), sosul de peste si laptele de cocos.
Amestecati, lasati sa inceapa sa fiarba (la foc mic), iar dupa ce a dat in fiert luati de pe foc. Turnati sucul de limeta, amestecati din nou si lasati sa se raceasca. Puneti intr-un castron 2 linguri din compozitia aflata in wok (nu trebuie sa fie rece, deci o puteti lua cat este calda), turnati deasupra restul de sos de soia (40 ml) si amestecati Inmuiati betigasele de frigarui in apa calduta (cam 2-3 minute), scoateti-le din apa si infigeti bucatile de carne pe betigase (infigeti bucati de carne de la jumatatea betigasului pana in varf, lasand insa cea de a doua jumatate libera).
Ungeti frigaruile (ajutandu-va de o pensula) cu sosul pe care l-ati preparat mai devreme in castron. Ungeti frigaruile cu simt de raspundere, si fara a face economie, pe toate partile, dupa care introduceti-le la frigider, unde le veti lasa 1 ora. Dupa 1 ora incingeti bine gratarul! Puneti frigaruile pe gratar si lasati-le pana se fac (15-20 de minute), intorcandu-le insa cam din 5 in 5 minute. Asta ar fi tot, "chinul" vostru a luat sfarsit si puteti savura, in fine!, aceasta delicatesa asiatica. Puneti in farfurii, acompaniati cu sos de arahide si cu o garnitura de orez salbatic, ornati cu felii de limeta si codite de ceapa verde tocate marunt, si... sa aveti mare pofta!  

Succes la preparare si Pofta Buna!

13 păreri.

  1. mirela spune:

    aoleu ce pofta mi-ai facut!!!!!!!!! arata nemaipomenit, imi vine sa intind mana si sa-ti fur una din farfurie :) ))). la sfarsitul asta de saptamana se pun neaparat in practica.

  2. Tavi spune:

    @mirela – Sa ai pofta in weekend atunci! :)

  3. Ana spune:

    Mai, Tavi draga! Asa-mi doresc o ciorba de lobodaaaaa….!
    Zi-le de-alea de-ale noastreeee…aulica mai…d-aulica mai…( interpretare folclorica romaneasca…nu, manele…!)
    Mai Tavi, frumuselu…offf, ce satula-s eu, de sofisticariile astea…vreau cevaaaa…asaaaa, precum manca soacra ta!Tu ai zis!Ciorba de salata…! AI VAZUT, CA AM VAZUT…?!!
    Femeia informataaaa, femeie puternica…barbatul la cratitaaaa…interesant…!
    Siiii, ce spuneai despre insula astaaaa…Madura…?! Frumos, frumos…!
    Weekend placut!

  4. Tavi spune:

    @Ana – LOOOL Mai, Ana draga, ce te tine, mama, sa-ti faci o ciorba de loboda sau de salata verde, daca ti-e asa de aulica :D ? Si oricum nu vad in ce fel ti-ai astampara tu oful daca as manca-o eu si tu te-ai uita la poze :) .
    Ca sa nu mai vorbim ca una-i ciorba, alta-s frigaruile LOL! Weekend placut asemenea!

  5. Ana spune:

    I-mi permit sa glumesc cu tine, ca de obicei.Stiu ca esti om de spirit…Oful meu este ca, aici , departe de Romania, nu gasesc loboda.Salataaaa…nu are gustul “ierbei verde, de-acasa”…De fapt, sunt nervoasa…am vazut nunta secolului…vreau s-o razbun pe Diana…si nu pot…!
    Cat priveste bucataria, si tot ce tu intreprinzi, apreciez Tavi…apreciez,si te felicit!
    Numai bine!

  6. irina spune:

    frigaruile astea sunt excelente, iar eu ma bucur ori de cate ori gasesc in spatiul romanesc o reteta care sa ma ademeneasca sa mananc si altfel sau altceva decat ciorbe de frunze, fasole, sarmale, mamaliga, hartane de carne de porc imbibate de slanina, sunci si alte alea. si-asa dupa fiecare craciun sau paste, dupa ce mananc numai asa-zis romaneste, simt ca-mi iese pe nas si nu-mi mai trebuie :) . asa ca, din al meu punct de vedere, e perfect ca prezinti si retete de mancaruri de care nu toata lumea a auzit.

  7. Tavi spune:

    @irina – Eu am mai zis, nu sunt un mare ciorbar, in sensul ca sunt ciorbe/supe care imi plac, nu zic nu, insa nu in fiecare zi :) . Mananc si sarmale, fasole sau alte mancaruri obisnuite romanesti insa, din nou, nu in fiecare zi :) – retete de mancaruri care de altfel se regasesc deja pe blog. In consecinta, blogul acesta fiind un blog personal, nu fac decat sa prezint ce gatesc in bucataria mea, ce gusturi si condimente noi mai experimentez, ce imi place mie sa mananc, nicidecum ce le-ar placea altora sa manance :) .

  8. nicu spune:

    salutare! desi a fost 1 mai muncitoresc, si cica romanesc, afla ca doar gratarul de porc l-am facut in cel mai pur stil romanesc, adica sare, piper, usturoi, niste legume samd :D . puiul a fost cu sos de arahide, multam de reteta btw, iar pestele a fost facut teriyaki. toata lumea a fost multumita de mix, rezultatul a fost gustos, ce vreau sa spun e insa ca gratarul de porc s-a terminat ultimul. toti s-au infipt mai intai si-au ras din platouri pestele si puiul. nush daca asta o insemna ceva, dar asa au stat lucrurile.
    deci keep up the good work si nu pleca urechea in balarii ;) .

  9. Tavi spune:

    @nicu – Sa va fie de bine, ma bucur ca v-a placut. In rest, ce sa zic :) … poate ca oamenii tot mai mancasera gratar de porc facut asa si in zilele de Paste, iar acum au vrut sa manance mai intai ceva facut altfel. Multumesc de vizita, o saptamana buna sa ai!

  10. george spune:

    uite, afla ca si eu am fost reticent :) )). chestia e ca pana la urma s-a pus a mea prietena pe treaba fara sa ma mai intrebe si trebuie sa recunosc ca e o evadare misto din monotonie. sosul bun, frigaruile nu mai zic, marfa! multam si salutari de la noi!

  11. Tavi spune:

    @george – Bine ca ai trecut peste reticenta si ca v-au placut :) . Multumesc si eu de aprecieri, salutari si voua!

  12. mirela spune:

    te pupa mirela, fara ganduri ascunse si sexoase :D , dar chiar esti un dulce si un barbat priceput intr-ale bucatariei! am apucat sa pun in practica aceste frigarui abia in week de rusalii. bun, bun, bun, de 3xbun, chiar daca altfel suntem noi obisnuiti sa facem gratare. se merita, pe bune, nu iti fac reclama ci doar recunosc ca ne-au placut la toti acest gen de frigarui.

  13. Tavi spune:

    @mirela – LOL! Sunt happy ca v-au placut frigaruile!

Spune-ţi părerea