Desert indian cu iaurt si capsuni (Fruit Shrikhand)


Desert indian cu iaurt si capsuni (Fruit Shrikhand)

Acest tip de desert cu iaurt si capsuni este, la baza, un Shrikhand – un desert indian constand dintr-un iaurt indulcit, aromat cu sofran si cardamom – a carui variatie, adeseori practicata, consta in adaugarea de fructe proaspete, fie facute piure, fie taiate marunt si amestecate in iaurt, rezultand astfel un Shrikhand cu fructe.
Este un desert usor, fin si racoritor, extrem de aromat, sanatos, pe care il puteti servi fara niciun fel de grija atunci cand aveti musafiri. Se prepara rapid, asa cum veti vedea, singurele amanunte pe care trebuie sa vi le spun fiind:
1. Sa aveti grija la tipul de iaurt pe care il folositi - aveti nevoie de un iaurt dens, fara pic de zer, de tipul iaurtului grecesc; daca nu gasiti iaurt grecesc, un altul pe care eu l-am folosit cu succes la aceasta reteta este iaurtul Danone cremosso.
2. Folositi numai fructe care sa nu lase mult suc, mai ales daca va hotarati sa le pasati, pentru ca altminteri consistenta desertului va avea de suferit.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 280 g iaurt; 100 g capsuni; 15 g caju crud; 15 g migdale crude; 3 linguri cu varf zahar pudra; 3 pastai cardamom verde; o priza de sofran; 1 lingura apa de trandafiri.

Preparare desert indian cu iaurt: Incepeti prin a va pregati ingredientele asa incat sa le aveti la indemana, fiindca prepararea va dura foarte putin.

Inmuiati sofranul in apa de trandafiri. Zdrobiti pastaile de cardamom, cojile dati-le la o parte (le veti arunca), iar semintele macinati-le.

Macinati grosier alunele caju si migdalele, iar capsunile taiati-le in cuburi mici.

In acest moment, aveti toate ingredientele pregatite si puteti trece la preparare.

Puneti zaharul pudra peste iaurt si amestecati, cu un tel, pana ce zaharul se topeste si obtineti o crema fina si omogena.

Adaugati in castron cardamomul macinat, alunele caju si migdalele, sofranul si apa de trandafiri, dupa care amestecati pentru omogenizare.

In final, adaugati capsunile si amestecati din nou, usor.

Desertul este gata! Puneti in cupe, ornati cu bucati de fruct si introduceti la frigider, asa incat atunci cand il veti servi sa fie rece.

Dupa cum spuneam si la inceput, este un desert pe care il puteti pregati si cu alte fructe. Eu l-am mai incercat, in afara capsunilor, cu mango si banane (pe care le-am pasat), dar si cu ananas din compot, pe care l-am taiat in bucati mici si, mai apoi, l-am lasat un pic la scurs.

UPDATE 1 Mai 2011 – Revin cu un supliment :) . Cu aceleasi ingrediente ca la Shrikhand, am facut un desert cu Mascarpone si ananas. Nu este Shrikhand, nu este cu iaurt, insa este o variatie pe care o puteti lua de asemenea in calcul, in conditiile in care consistenta cremoasa a unui Mascarpone va va permite sa adaugati si un pic de suc de fructe.


Preparare in imagini:

Acest tip de desert cu iaurt si capsuni este, la baza, un Shrikhand - un desert indian constand dintr-un iaurt indulcit, aromat cu sofran si cardamom - a carui variatie, adeseori practicata, consta in adaugarea de fructe proaspete, fie facute piure, fie taiate marunt si amestecate in iaurt, rezultand astfel un Shrikhand cu fructe. Este un desert usor, fin si racoritor, extrem de aromat, sanatos, pe care il puteti servi fara niciun fel de grija atunci cand aveti musafiri. Se prepara rapid, asa cum veti vedea, singurele amanunte pe care trebuie sa vi le spun fiind: 1. Sa aveti grija la tipul de iaurt pe care il folositi - aveti nevoie de un iaurt dens, fara pic de zer, de tipul iaurtului grecesc; daca nu gasiti iaurt grecesc, un altul pe care eu l-am folosit cu succes la aceasta reteta este iaurtul Danone cremosso. 2. Folositi numai fructe care sa nu lase mult suc, mai ales daca va hotarati sa le pasati, pentru ca altminteri consistenta desertului va avea de suferit. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 280 g iaurt; 100 g capsuni; 15 g caju crud; 15 g migdale crude; 3 linguri cu varf zahar pudra; 3 pastai cardamom verde; o priza de sofran; 1 lingura apa de trandafiri. Preparare desert indian cu iaurt: Incepeti prin a va pregati ingredientele asa incat sa le aveti la indemana, fiindca prepararea va dura foarte putin.  Inmuiati sofranul in apa de trandafiri. Zdrobiti pastaile de cardamom, cojile dati-le la o parte (le veti arunca), iar semintele macinati-le. Macinati grosier alunele caju si migdalele, iar capsunile taiati-le in cuburi mici
In acest moment, aveti toate ingredientele pregatite si puteti trece la preparare. Puneti zaharul pudra peste iaurt si amestecati, cu un tel, pana ce zaharul se topeste si obtineti o crema fina si omogena. Adaugati in castron cardamomul macinat, alunele caju si migdalele, sofranul si apa de trandafiri, dupa care amestecati pentru omogenizare.
In final, adaugati capsunile si amestecati din nou, usor. Desertul este gata! Introduceti-l la frigider, asa incat atunci cand il veti servi sa fie rece. Dupa ce s-a racit, puneti in cupe, ornati cu bucati de fruct si se poate servi. Pofta Buna!        

Succes la preparare si Pofta Buna!

6 păreri.

  1. Simona spune:

    Cristos a inviat, insotit de urari de bine si spor in toate! Cat despre desertul asta, fie cu iaurt fie cu mascarpone, e perfect ca sa inchei o masa. Finut si usor, la vara cand vin caldurile o sa fie preferatul meu. Si-asa cica nu mananc cate lactate ar trebui :) .

  2. Tavi spune:

    @Simona – Adevarat a inviat! Multumesc pentru urari, iti doresc asemenea, numai bine, sanatate si multe impliniri! Desertul acum :) … chiar e un final potrivit pentru o masa. Nu-mi ramane decat sa te indemn sa-l incerci, fiindca este aromat si bun.

  3. Ioana spune:

    Divin! Chiar nu am cuvinte dupa ce l-am facut, e un desert superb pe care o sa-l tot repet in mod sigur vara asta!

  4. Tavi spune:

    @Ioana – Ma bucur ca ti-a placut, este intr-adevar un desert racoritor si foarte bun.

  5. Mirela spune:

    Nu-ti pot spune de cand tot vreau sa fac desertul asta dar, stiu ca suna aiurea, ma doare sufletul cand trebuie sa scot sofranul din dulap :D . Altminteri chiar suna tare bine si sunt convinsa ca mi-ar placea.

  6. Tavi spune:

    @Mirela – Odata si-odata tot va trebui sa scoti sofranul din dulap, ca doar de asta l-ai cumparat, pentru a-l folosi. O sa-ti placa desertul, e aromat, e racoritor si se pregateste foarte simplu.

Spune-ţi părerea