Sumac


Sumac

Daca nu ati venit vreodata in contact cu bucataria araba este posibil ca un condiment precum sumac-ul sa nu va spuna mare lucru. Chiar si daca sunteti familiarizati cu bucatele traditionale ale zonei este foarte posibil sa fi auzit de sumac doar datorita zatar-ului, un amestec de condimente in care sumac-ul este parte.

Ce trebuie sa stiti insa despre sumac este ca are, de asemenea, o sumedenie de intrebuintari ca si condiment de sine statator.

El se obtine din fructele uscate si mai apoi pisate ale unei plante (Rhus Coraria) ce creste in regiunea mediteraneeana si in unele zone ale Asiei Centrale. Condimentul obtinut are o culoare rosu-purpuriu si un gust acrisor, fructat, care incepe sa “piste” usor dupa ce il tii mai mult pe limba.

Este un ingredient de baza al bucatariei arabe, al celei din Turcia, Grecia sau Liban, dar este regasit adeseori si in bucataria altor tari precum Spania si Italia (in special in Sicilia) sau India (unde este totusi folosit mai rar, fiind inlocuit in timp de Amchur – pulberea de mango).

Si acum… la ce il puteti folosi.

La mixuri de condimente pe care urmeaza sa le puneti pe carnea (in special pui, miel, peste, fructe de mare) ce o veti frige pe gratar sau o veti pregati la cuptor, precum si la sosurile pentru marinate. La tocanite (cu carne sau legume), la supe sau dressing-uri pentru salate (ca inlocuitor pentru lamaie sau otet – viceversa nu este valabila, cel putin in opinia mea).

Sunt tari unde sumac-ul sta pe masa asa cum sta la noi sarea si piperul, asadar nu ezitati sa presarati un pic de sumac peste orezul fiert (cat acesta este inca fierbinte) – ii va da un gust si o aroma aparte – sau peste pasta de naut (hummus).

Cei care doresc sa il cumpere, o pot face din Carrefour sau Ki-Life (Piata Amzei) – cel putin din aceste locuri il cumpar eu, in mod constant, insa daca il ochiti si in alte magazine (mai ales daca nu sunt magazine din Bucuresti) nu ezitati sa lasati comentariu si voi face completarile de rigoare.

In final, o sa va recomand cateva retete pe care le-am gatit cu sumac si o sa va dau si cateva tipsuri legate de acest condiment, pe care le veti putea regasi in rubrica Sfaturi Practice.


Recomandari:

Orez cu sofran
Dorada cu sumac
Pui cu ceapa si sumac (Musakhan)

6 păreri.

  1. Alexandra spune:

    Il mai gasiti si la piata Crangasi, la etaj.

  2. Tavi spune:

    @Alexandra – Multumesc pentru completare.

  3. Stefan spune:

    Se mai gaseste si la o macelarie arabeasca intitulata Abu Bakri de pe str. Berzei (pe langa p-ta Matache) si am mai vazut si la o macelarie turceasca, Saray parca se cheama de pe Nerva Traian.

  4. Adina spune:

    Am luat sumac de la un magazinas de condimente si fructe uscate, din piata noua de la Obor, etaj 1. Acolo am gasit si tahini.

  5. Dan spune:

    Si in Constanta, la un magazin cu specific turcesc din Piata Grivitei (pe colt).

  6. Timea spune:

    Am gasit sumac In BILLA in Arad.

Spune-ţi părerea