Cartofi cu ciuperci si smantana la cuptor


Cartofi cu ciuperci si smantana la cuptor

Initial, cand am inceput prepararea acestor cartofi cu ciuperci si smantana la cuptor, ideea a fost sa ii servim ca garnitura la un gratar de pui. “Problema” a fost insa ca, firesc, am gatit-o inainte de gratar, am asteptat sa se raceasca nitel, dupa care… am facut marea greseala sa gustam din ea :) . Si cand ne-am oprit din gustat eram deja satui, iar din garnitura noastra mai ramasese doar un pic, cat sa o mai savuram inca o data mai pe seara pentru a ne aduce aminte cat de buna este!

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 600 g cartofi, taiati in felii subtiri; 300 g ciuperci champignon, taiate felii subtiri; 500 ml smantana pentru gatit (32%); 250 g mozzarella, rasa; 3 catei de usturoi, tocati marunt; 1 morcov (cam 65 g), taiat in rondele subtiri; 4 linguri unt; chimion; nucsoara macinata; verdeturi de Provence; sare; piper alb.

Preparare cartofi cu ciuperci si smantana la cuptor: Puneti 1 lingura de unt la topit, intr-o tigaie. Cand untul s-a topit, adaugati ciupercile, presarati un praf de sare si un praf de piper alb, dupa care caliti cca. 5 minute, la foc iute. Odata ce s-a evaporat toata apa pe care au lasat-o ciupercile, adaugati usturoiul si morcovul, amestecati si mai sotati 1-2 minute, pana ce simtiti ca incepe sa se simta aroma usturoiului.
Scoateti legumele intr-un bol si lasati-le deoparte.

Mai adaugati 3 linguri de unt in tigaie, lasati-l sa se topeasca si incepeti sa puneti cartofi. Nu puneti prea multi deodata (nu aglomerati tigaia), asa incat sa puteti sa-i rumeniti doar usor, cat sa devina aurii.
Dupa ce i-ati rumenit, scoateti-i intr-o strecuratoare si lasati-i pana ce se racesc.

In momentul in care cartofii s-au racit suficient incat sa puteti pune mana pe ei, incepeti si asezati-i intr-un prim strat in forma pe care o veti introduce la cuptor.
Condimentati acest prim strat de cartofi cu un praf de sare si de piper alb, presarati cateva seminte de chimion, dupa care adaugati un strat de mozzarella.

Peste mozzarella adaugati cam jumatate din cantitatea de morcovi si ciuperci, si distibuiti-o uniform. Presarati verdeturi de Provence, turnati un strat de smantana (cat sa acoperiti un pic legumele), iar peste smantana presarati nucsoara rasa.

Acum veti repeta pasii.

Peste smantana asezati un strat de cartofi, pe care ii veti condimenta din nou cu sare, piper alb si seminte de chimion. Continuati cu mozzarella, cu restul ramas de morcovi si ciuperci si cu verdeturi de Provence.
Turnati din nou un strat de smantana (cat sa acoperiti legumele) si presarati nucsoara macinata.

Veti termina cu un strat de cartofi, pe care ii veti condimenta cu sare, piper alb si seminte de chimion. Peste cartofi presarati mozzarella, turnati restul de smantana si finalizati presarand nucsoara macinata.

Introduceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade, unde veti lasa aceasta minunatie pana ce va capata o crusta rumena la suprafata (aproximativ 45-50 de minute).

Cand este gata, scoateti-o din cuptor, lasati-o sa se odihneasca un pic si sa se racoreasca, dupa care puteti pune in farfurii si o puteti servi fie ca garnitura la o friptura, fie ca atare.


Preparare in imagini:

Initial, cand am inceput prepararea acestor cartofi cu ciuperci si smantana, ideea a fost sa ii servim ca garnitura la un gratar de pui. "Problema" a fost insa ca, firesc, am gatit-o inainte de gratar, am asteptat sa se raceasca nitel, dupa care... am facut marea greseala sa gustam din ea :). Si cand ne-am oprit din gustat eram deja satui, iar din garnitura noastra mai ramasese doar un pic, cat sa o mai savuram inca o data mai pe seara pentru a ne aduce aminte cat de buna este! Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 600 g cartofi, taiati in felii subtiri; 300 g ciuperci champignon, taiate felii subtiri; 500 ml smantana pentru gatit (32%); 250 g mozzarella, rasa; 3 catei de usturoi, tocati marunt; 1 morcov (cam 65 g), taiat in rondele subtiri; 4 linguri unt; chimion; nucsoara macinata; verdeturi de Provence; sare; piper alb. Preparare cartofi cu ciuperci si smantana la cuptor: Puneti 1 lingura de unt la topit, intr-o tigaie. Cand untul s-a topit, adaugati ciupercile, presarati un praf de sare si un praf de piper alb, dupa care caliti cca. 5 minute, la foc iute. Odata ce s-a evaporat toata apa pe care au lasat-o ciupercile, adaugati usturoiul
adaugati si morcovul, amestecati si mai sotati 1-2 minute, pana ce simtiti ca incepe sa se simta aroma usturoiului. Scoateti legumele intr-un bol si lasati-le deoparte. Mai adaugati 3 linguri de unt in tigaie, lasati-l sa se topeasca si incepeti sa puneti cartofi. Nu puneti prea multi deodata (nu aglomerati tigaia), asa incat sa puteti sa-i rumeniti doar usor, cat sa devina aurii. Dupa ce i-ati rumenit, scoateti-i intr-o strecuratoare si lasati-i pana ce se racesc. In momentul in care cartofii s-au racit suficient incat sa puteti pune mana pe ei, incepeti si asezati-i intr-un prim strat in forma pe care o veti introduce la cuptor.
Condimentati acest prim strat de cartofi cu un praf de sare si un praf de piper alb  presarati cateva seminte de chimion, dupa care adaugati un strat de mozzarella. Peste mozzarella adaugati cam jumatate din cantitatea de morcovi si ciuperci, si distibuiti-o uniform. Presarati verdeturi de Provence, turnati un strat de smantana (cat sa acoperiti un pic legumele),
iar peste smantana presarati nucsoara rasa. Acum veti repeta pasii.  Peste smantana asezati un strat de cartofi, pe care ii veti condimenta din nou cu sare, piper alb si seminte de chimion. Continuati cu mozzarella, cu restul ramas de morcovi si ciuperci si cu verdeturi de Provence. Turnati din nou un strat de smantana (cat sa acoperiti legumele)
si presarati nucsoara macinata. Veti termina cu un strat de cartofi, pe care ii veti condimenta cu sare, piper alb si seminte de chimion. Peste cartofi presarati mozzarella, turnati restul de smantana si finalizati presarand nucsoara macinata. Introduceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade, unde veti lasa aceasta minunatie pana ce va capata o crusta rumena la suprafata (aproximativ 45-50 de minute).
Cand este gata, scoateti-o din cuptor, lasati-o sa se odihneasca un pic si sa se racoreasca, dupa care puteti pune in farfurii si o puteti servi fie ca garnitura la o friptura, fie ca atare. Pofta Buna!          

Succes la preparare si Pofta Buna!

O părere.

  1. Zeni spune:

    Cea mai buna reteta de cartofi cu ciuperci si smantana !

Spune-ţi părerea