Gogosi cu miere si scortisoara (Loukoumades)


Gogosi cu miere si scortisoara (Loukoumades)

Daca ai chef de ceva dulce, care sa se faca usor si sa nu necesite prea multe ingrediente, gogosile cu miere si scortisoara – Loukoumades, cum le spun grecii – sunt alegerea perfecta.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 g faina; 1/2 lingurita sare; 1 pliculet (7 g) drojdie uscata; 270 ml apa; 1 pliculet (6 g) coaja rasa de portocale; miere de albine; scortisoara; ulei pentru prajit.

Preparare gogosi cu miere si scortisoara: Puneti faina, sarea si drojdia intr-un castron si amestecati-le bine. Adaugati si coaja rasa de portocala, si amestecati din nou.

Incepeti si turnati apa, putin cate putin, amestecand continuu cu o lingura de lemn, din centru spre margini, pana ce terminati de inglobat in faina toata cantitatea de apa si obtineti un aluat vascos, care se scurge de pe lingura.

Puneti castronul la loc calduros (pe aragaz, cuptorul fiind aprins), acoperiti-l cu un prosop de bucatarie si lasati aluatul cca. 1 ora.

Dupa 1 ora aluatul isi va fi dublat volumul si va avea un aspect spumos, cu mici balonase formate la suprafata (vezi foto). Este semnul ca puteti trece la urmatorul pas.

Luati-va la indemana un pahar cu apa rece (in care veti inmuia lingurita cu care veti pune aluat in wok, dupa fiecare gogoasa) si puneti ulei din belsug la incins la foc mediu spre mic (uleiul trebuie sa fie bine incins, insa daca uleiul este prea fierbinte gogosile se vor rumeni foarte repede la suprafata, interiorul ramanand insa mai crud; pe de alta parte, daca uleiul nu este suficient de fierbinte gogosile vor trebui sa stea prea mult pana sa se rumeneasca, absorbind astfel mult ulei, ceea ce iarasi nu este de dorit).

Odata ce uleiul este bine incins (puteti face proba cu o gogoasa – o puneti in ulei si ea trebuie sa se umfle si sa se ridice imediat la suprafata, fara a se rumeni insa foarte repede la exterior), incepeti si luati cu lingurita aluat si puneti-l in tigaie (dupa fiecare gogoasa inmuiati lingurita in apa rece). Nu aglomerati prea tare tigaia, asa incat sa aveti timp sa va ocupati de ele.

Intoarceti-le o data, maxim de doua ori pe fiecare parte (nu trebuie lasate foarte mult, doar cat sa se faca aurii), dupa care scoateti-le (cu o spumiera eventual) pe prosop absorbant pentru a se scurge surplusul de ulei.

Procedati astfel pana terminati tot aluatul.

Dupa ce s-au scurs de ulei, asezati-le pe un platou, turnati miere pe deasupra, presarati scortisoara si puteti servi.


Preparare in imagini:

Daca ai chef de ceva dulce, care sa se faca usor si sa nu necesite prea multe ingrediente, gogosile cu miere si scortisoara - Loukoumades, cum le spun grecii - sunt alegerea perfecta. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 250 g faina; 1/2 lingurita sare; 1 pliculet (7 g) drojdie uscata; 270 ml apa; 1 pliculet (6 g) coaja rasa de portocale; miere de albine; scortisoara; ulei pentru prajit. Preparare gogosi cu miere si scortisoara: Puneti faina si drojdia intr-un castron si amestecati-le bine. Adaugati si coaja rasa de portocala, si amestecati din nou. Incepeti si turnati apa, putin cate putin, amestecand continuu cu o lingura de lemn, din centru spre margini, pana ce terminati de inglobat in faina toata cantitatea de apa
si obtineti un aluat vascos, care se scurge de pe lingura. Puneti castronul la loc calduros (pe aragaz, cuptorul fiind aprins), acoperiti-l cu un prosop de bucatarie si lasati aluatul cca. 1 ora. Dupa 1 ora aluatul isi va fi dublat volumul si va avea un aspect spumos, cu mici balonase formate la suprafata Este semnul ca puteti trece la urmatorul pas.  Luati-va la indemana un pahar cu apa rece (in care veti inmuia lingurita cu care veti pune aluat in wok, dupa fiecare gogoasa) si puneti uleiul la incins la foc mediu spre mic (uleiul trebuie sa fie bine incins, insa daca uleiul este prea fierbinte gogosile se vor rumeni foarte repede la suprafata, interiorul ramanand insa mai crud; pe de alta parte, daca uleiul nu este suficient de fierbinte gogosile vor trebui sa stea prea mult pana sa se rumeneasca, absorbind astfel mult ulei, ceea ce iarasi nu este de dorit). Odata ce uleiul este bine incins (puteti face proba cu o gogoasa - o puneti in ulei si ea trebuie sa se umfle si sa se ridice imediat la suprafata, fara a se rumeni insa foarte repede la exterior), incepeti si luati cu lingurita aluat si puneti-l in tigaie (dupa fiecare gogoasa inmuiati lingurita in apa rece). Nu aglomerati prea tare tigaia, asa incat sa aveti timp sa va ocupati de ele. Intoarceti-le o data, maxim de doua ori pe fiecare parte (nu trebuie lasate foarte mult, doar cat sa se faca aurii),
dupa care scoateti-le (cu o spumiera eventual) pe prosop absorbant pentru a se scurge surplusul de ulei.  Procedati astfel pana terminati tot aluatul. Dupa ce s-au scurs de ulei, asezati-le pe un platou, turnati miere pe deasupra, presarati scortisoara si le puteti servi. Pofta Buna!    

Succes la preparare si Pofta Buna!

8 păreri.

  1. nina spune:

    eu tot timpul o dau in bara la incinsul uleiului, cred ca il infierbant prea tare. din cauza asta am ratat de cateva ori si gogosi si papanasi. tare faine ti-au iesit.

  2. Elenada spune:

    Am facut si eu gogosele dupa reteta ta si au iesit super delicioase

  3. Tavi spune:

    @nina – Probabil ca da, insa asa cum am spus poti face proba inainte cu un pic de aluat – daca gogoasa se rumeneste prea repede, in mod clar focul e prea tare.
    @Elenada – Ma bucur ca ti-au placut. Multumesc de vizita.

  4. Irina spune:

    buuuuune tare si atat de simplu de facut ca mai ca as face in fiecare zi.

    multumiri pentru explicatii detaliate si foto, chiar au fost de mare ajutor. spor la treaba!

  5. Tavi spune:

    @Irina – Nu ai pentru ce, ma bucur ca explicatiile si pozele ti-au fost de ajutor. Weekend placut!

  6. Ramona spune:

    O bunatate, pur si simplu se topesc in gura. Yamm!!

  7. Tavi spune:

    @Ramona – Da, pacat ca se topesc cam repede in gura :) .

  8. Raluca spune:

    Buna ziua
    imi doresc de mult sa fac aceste gogosele. Am insa o intrebare apa pe care o adaugam trebuie sa fie calda sau la temperatura normala? multumesc

Spune-ţi părerea