Pasta de linte


Pasta de linte

Nu cred ca lintea mai are nevoie de vreo prezentare, calitatile sale fiind recunoscute si apreciate atat de catre nutritionisti, de catre vegetarieni, dar si de catre aceia care, de voie sau de nevoie :) , trebuie sa aiba urmeze o anume dieta. Ideea este insa ca pana si atunci cand esti nevoit sa urmezi un regim va asigur ca dracul nu e chiar atat de negru pe cat se spune, iar aceasta reteta de pasta de linte rosie reprezinta cea mai buna dovada ca poti manca sanatos si gustos in acelasi timp.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 150 g linte rosie (spalati-o in mai multe ape, pana ce apa ramane limpede, dupa care lasati-o la inmuiat minim 30 de minute); 2 cepe rosii (1 ceapa tocata inele subtiri, 1 ceapa tocata marunt); 100 ml smantana pentru gatit; 1 fir de praz (doar partea alba), taiat in bucati de cca. 5 cm; 1/2 lingurita seminte de coriandru, macinate; 1/2 lingurita pudra curry; 1/2 lingurita pudra chili; 1 varf lingurita piper cayenne; sare; 3 linguri ulei de orez; cateva frunze de coriandru proaspat.

Preparare pasta de linte: Incingeti 1 lingura de ulei in wok si puneti ceapa tocata inele la calit. Cand ceapa s-a rumenit usor, scoateti-o intr-un bol si lasati-o deoparte.

Mai adaugati in wok inca 1 lingura de ulei si lasati sa se incinga. Adaugati ceapa tocata marunt si lasati-o cam 30 de secunde, pana ce se inmoaie. Puneti in wok pudra de chili si semintele de coriandru macinate.
Amestecati pana ce condimentele imbraca ceapa, dupa care adaugati lintea (scursa de apa in care a stat la inmuiat) si mai caliti cam 30 de secunde, amestecand tot timpul.

Turnati mai apoi 250 ml de apa, asteptati sa dea in clocot si dati focul la minim. Fierbeti astfel lintea (la foc mic) timp de 15 minute, amestecand din cand in cand.

Dupa 15 minute adaugati smantana si amestecati pana ce o incorporati in pasta de linte. Mai lasati sa fiarba cca. 2 minute, amestecand tot timpul, astfel incat sa obtineti un piure fin si omogen. Potriviti de sare si piper dupa gust, amestecati, luati de pe foc si transferati pasta de linte intr-un bol.

Acum urmeaza partea finala. Incingeti 1 lingura de ulei intr-o tigaie, in care puneti bucatile de praz. Lasati prazul sa se rumeneasca, intorcandu-l pe toate partile, pana ce capata o culoare brun-aurie, dupa care adaugati piperul cayenne, pudra de curry si un praf de sare.
Amestecati, asa incat sa imbracati bucatile de praz in condimente, turnati 150 ml de apa si acoperiti cu un capac.
Gatiti prazul 15 minute, la foc mic, dupa care scoateti-l intr-un bol.

In acest moment, aveti totul gata… Puneti pasta de linte pe un platou, alaturati bucati de praz condimentate, garnisiti cu frunze de coriandru si puteti servi acest gustos piure de linte.


Preparare in imagini:

Nu cred ca lintea mai are nevoie de vreo prezentare, calitatile sale fiind recunoscute si apreciate atat de catre nutritionisti, de catre vegetarieni, dar si de catre aceia care, de voie sau de nevoie :), trebuie sa aiba urmeze o anume dieta. Ideea este insa ca pana si atunci cand esti nevoit sa urmezi un regim va asigur ca dracul nu e chiar atat de negru pe cat se spune, iar aceasta reteta de pasta de linte reprezinta cea mai buna dovada ca poti manca sanatos si gustos in acelasi timp. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 150 g linte rosie (spalati-o in mai multe ape, pana ce apa ramane limpede, dupa care lasati-o la inmuiat minim 30 de minute); 2 cepe rosii (1 ceapa tocata inele subtiri, 1 ceapa tocata marunt); 100 ml smantana pentru gatit; 1 fir de praz (doar partea alba), taiat in bucati de cca. 5 cm; 1/2 lingurita seminte de coriandru, macinate; 1/2 lingurita pudra curry; 1/2 lingurita pudra chili; 1 varf lingurita piper cayenne; sare; 3 linguri ulei de orez; cateva frunze de coriandru proaspat. Preparare pasta de linte: Incingeti 1 lingura de ulei in wok si puneti ceapa tocata inele la calit. Cand ceapa s-a rumenit usor, scoateti-o intr-un bol si lasati-o deoparte. Mai adaugati in wok inca 1 lingura de ulei si lasati sa se incinga. Adaugati ceapa tocata marunt si lasati-o cam 30 de secunde, pana ce se inmoaie.
Puneti in wok pudra de chili si semintele de coriandru macinate. Amestecati pana ce condimentele imbraca ceapa, dupa care adaugati lintea (scursa de apa in care a stat la inmuiat) si mai caliti cam 30 de secunde, amestecand tot timpul. Turnati mai apoi 250 ml de apa, asteptati sa dea in clocot si dati focul la minim. Fierbeti astfel lintea (la foc mic) timp de 15 minute, amestecand din cand in cand. Dupa 15 minute adaugati smantana
si amestecati pana ce o incorporati in pasta de linte. Mai lasati sa fiarba cca. 2 minute, amestecand tot timpul, astfel incat sa obtineti un piure fin si omogen. Potriviti de sare si piper dupa gust, amestecati, luati de pe foc si transferati pasta de linte intr-un bol. Acum urmeaza partea finala. Incingeti 1 lingura de ulei intr-o tigaie, in care puneti bucatile de praz. Lasati prazul sa se rumeneasca, intorcandu-l pe toate partile, pana ce capata o culoare brun-aurie, dupa care adaugati piperul cayenne, pudra de curry
si un praf de sare. Amestecati, asa incat sa imbracati bucatile de praz in condimente, turnati 150 ml de apa si acoperiti cu un capac. Gatiti prazul 15 minute, la foc mic, dupa care scoateti-l intr-un bol. In acest moment, aveti totul gata... Puneti pasta de linte pe un platou, alaturati bucati de praz condimentate, garnisiti cu frunze de coriandru
si puteti servi acest gustos piure de linte. Pofta Buna!            

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. nina spune:

    mmmmm, imi place lintea foarte mult iar ce ai facut tu acolo suna si arata tare bine…

  2. Tavi spune:

    @nina – :) Este extraordinar de buna, ti-o recomand. Multumesc de vizita, zi buna.

Spune-ţi părerea