Biryani de miel


Biryani de miel

Pentru astazi va propun un preparat consistent si delicios, biryani de miel. Popular in tot sud estul continentului asiatic precum si in tarile arabe, biryani este un fel de mancare in care carnea (sau legumele, in cazul in care nu se foloseste carne) este gatita la inceput intr-un sos aromat si condimentat de mirodenii, urmand ca la final curry-ului sa i se suprapuna un strat de orez (gatit separat). In acest fel, cele doua elemente (orezul si sosul cu carne sau legume) isi vor putea intrepatrunde aromele, pe indelete, la cuptor.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 600 g carne de miel; 280 g iaurt; 3 linguri ghee; 1 ceapa, taiata julien; 2 catei de usturoi, tocati marunt; 10 g ghimbir, tocat marunt; 1 ardei iute, taiat rondele; 1 lingurita turmeric; 6 pastai cardamom verde (zdrobite doar cat sa se intredeschida un pic); 1/2 lingurita seminte chimion, macinat; 1 anason stelat; 1/2 lingurita scortisoara pudra;  1/2 lingurita pudra chili; 4 rosii cherry, taiate in patru; 1 priza de sofran; 200 g orez basmati; sare; piper negru proaspat macinat.

Preparare biryani de miel: Puneti 3 linguri de ghee in wok. Lasati-l sa se topeasca, adaugati carnea si lasati-o sa se rumeneasca la foc iute. Scoateti-o intr-un castron si condimentati-o cu un praf de sare si piper.

Continuati prin a adauga in wok ceapa, ghimbirul, usturoiul si gatiti pana ceapa se inmoaie si devine translucida.

Faceti un pic de loc in mijlocul tigaii unde adaugati condimentele – turmericul, pastaile de cardamom, chimionul, anasonul stelat, scortisoara si pulberea de chili.
Lasati-le cam 30 de secunde, amestecand usor doar in mijlocul tigaii (adica doar in locul in care ati pus condimentele), dupa care amestecati-le cu restul ingredientelor din tigaie si mai caliti alte 30 de secunde.

Readaugati carnea in wok, amestecati si gatiti cca. 1-2 minute, amestecand din cand in cand. Mai apoi, puneti rosiile, amestecati si mai lasati 30 de secunde.

Turnati in wok iaurtul (pe care in prealabil l-ati amestecat un pic pana ce a devenit cremos), amestecati, dati focul incet si lasati sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute.

Intre timp fierbeti orezul si, dupa ce a fiert 10 minute si l-ati scurs de apa, asezati jumatate din cantitatea de orez intr-un vas de lut.
Distribuiti compozitia din wok pe deasupra orezului, dupa care finalizati cu restul de orez.

Turnati peste orez sofranul inmuiat in 100 ml de apa calduta si introduceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de aproximativ 30-35 de minute. La sfarsitul acestui interval de timp, biryani este gata (orezul a absorbit aproape tot sosul din vas si s-a rumenit usor la suprafata) iar vasul poate fi scos din cuptor.

Puneti in farfurii, ornati cu cateva frunze de coriandru, dupa care se poate servi acest delicios miel cu orez.


Preparare in imagini:

Pentru astazi va propun un preparat consistent si delicios, biryani de miel. Popular in tot sud estul continentului asiatic precum si in tarile arabe, biryani este un fel de mancare in care carnea (sau legumele, in cazul in care nu se foloseste carne) este gatita la inceput intr-un sos aromat si condimentat de mirodenii, urmand ca la final curry-ului sa i se suprapuna un strat de orez (gatit separat). In acest fel, cele doua elemente (orezul si sosul cu carne sau legume) isi vor putea intrepatrunde aromele, pe indelete, la cuptor. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 600 g carne de miel; 280 g iaurt; 3 linguri ghee; 1 ceapa, taiata julien; 2 catei de usturoi, tocati marunt; 10 g ghimbir, tocat marunt; 1 ardei iute, taiat rondele; 1 lingurita turmeric; 6 pastai cardamom verde (zdrobite doar cat sa se intredeschida un pic); 1/2 lingurita seminte chimion, macinat; 1 anason stelat; 1/2 lingurita scortisoara pudra;  1/2 lingurita pudra chili; 4 rosii cherry, taiate in patru; 1 priza de sofran; 200 g orez basmati; sare; piper negru proaspat macinat. Preparare biryani de miel: Puneti 3 linguri de ghee in wok. Lasati-l sa se topeasca, adaugati carnea si lasati-o sa se rumeneasca la foc iute. Scoateti-o intr-un castron si condimentati-o cu un praf de sare si piper.
Continuati prin a adauga in wok ceapa, ghimbirul, usturoiul si gatiti pana ceapa se inmoaie si devine translucida. Faceti un pic de loc in mijlocul tigaii unde adaugati condimentele - turmericul, pastaile de cardamom, chimionul, anasonul stelat, scortisoara si pulberea de chili. Lasati-le cam 30 de secunde, amestecand usor doar in mijlocul tigaii (adica doar in locul in care ati pus condimentele), dupa care amestecati-le cu restul ingredientelor din tigaie si mai caliti alte 30 de secunde. Readaugati carnea in wok, amestecati si gatiti cca. 1-2 minute, amestecand din cand in cand. Mai apoi, puneti rosiile, amestecati si mai lasati 30 de secunde.
Turnati in wok iaurtul (pe care in prealabil l-ati amestecat un pic pana ce a devenit cremos), amestecati, dati focul incet si lasati sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute. Intre timp fierbeti orezul si, dupa ce a fiert 10 minute si l-ati scurs de apa, asezati jumatate din cantitatea de orez intr-un vas de lut. dupa ce a fiert 20 de minute carnea, stingeti focul Distribuiti compozitia din wok pe deasupra orezului,
dupa care finalizati cu restul de orez. Turnati peste orez sofranul inmuiat in 100 ml de apa calduta si introduceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de aproximativ 30-35 de minute. La sfarsitul acestui interval de timp, biryani este gata (orezul a absorbit aproape tot sosul din vas si s-a rumenit usor la suprafata) iar vasul poate fi scos din cuptor. Puneti in farfurii, ornati cu cateva frunze de coriandru, dupa care se poate servi acest delicios miel cu orez. Pofta Buna!  

Succes la preparare si Pofta Buna!

Nu sunt păreri.

    Spune-ţi părerea