Chiftele de linte


Chiftele de linte

Nu trebuie sa fiti neaparat vegetarieni sau sa urmati o dieta ca sa pregatiti aceste chiftele de linte, pentru ca ele pot fi servite cu mare succes ca aperitiv, chiar si atunci cand aveti oaspeti. Delicioase, aromate, cu un gust usor picant si exotic, sanatoase si deloc greu de preparat, chiftelele de linte va vor surprinde papilele gustative, nu doar cu al lor gust ci si prin textura. Asa cum veti vedea eu am ales sa pregatesc aceste chiftele cu linte la cuptor, insa pot fi foarte bine prajite si in ulei.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 200 g linte (spalata bine, in mai multe ape, pana ce apa ramane limpede, si lasata mai apoi la inmuiat pe parcursul noptii); 3 cepe rosii; 40 g ghimbir; 1 ardei iute verde; 4-5 frunze de curry; 1/2 lingurita turmeric; 1/2 lingurita asafoetida; 1 lingurita garam masala; 1 lingurita sare.

Preparare chiftele de linte: Curatati ceapa si ghimbirul de coaja, ardeiul iute taiati-l si scoateti-i semintele, dupa care scurgeti lintea de apa.

Puneti toate ingredientele in masina de tocat si procesati pana ce obtineti o pasta omogena (daca prin sita de la masina mai scapa si boabe de linte neprocesate, nu va faceti niciun fel de probleme – se vor constitui in acea surpriza placuta, de care va vorbeam la inceput, pe care o veti avea din punctul de vedere al texturii). Adaugati sare si amestecati.

Din pasta astfel obtinuta, incepeti si formati chiftele, la inceput in forma rotunda, dupa care le veti aplatiza.

Puneti hartie de copt intr-o tava si asezati chiftelele in tava.

Cand ati terminat compozitia (din aceste cantitati mie mi-au iesit 14 chiftele maricele), introduceti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade.

Lasati chiftelele 10 minute la cuptor, dupa care scoateti tava si, ajutandu-va de o paleta, intoarceti chiftelele. Odata ce le-ati intors, dati din nou la cuptor si mai lasati inca 10 minute.

Dupa 20 de minute de stat la copt, chiftelele de linte sunt rumene si se pot servi.


Preparare in imagini:


Succes la preparare si Pofta Buna!

21 păreri.

  1. mircea spune:

    Bravo domunul Tavi, mancare sanatoasa si gustoasa

  2. Tavi spune:

    @mircea – Domnul Mircea :), afla ca da. Pune mana si fa-ti, o sa iti placa!

  3. Liliana spune:

    Tavi,eu inteleg,bucataria trebuie sa fie sofisticata dar gandeste-te ca numai in reteta asta ai bagat 3 ingrediente de care sunt sigura ca majoritatea dintre noi nici n-am auzit.Si apoi hai sa zic ca incerc…alerg pe la toate magazinele pana-mi ies ochii si dupa ce cheltui banii pe care ii tineam ptr scopuri mai bune vad ca nu-mi place gustul lor.Nu ai impresia ca exagerezi cumva? M-am dezabonat de la ……………………………………………………………………………………….La tine e ceva deosebit,dar nu exagera,ca nu toti avem bani de incercari aiurea.

  4. Dulcegarii culinare spune:

    O reteta excelenta ! sanatoasa si aromata. ador ghimbirul si combinatiile in care il regasesc. o seara faina !

  5. Tavi spune:

    @Liliana – Nu, n-ai inteles. De fapt n-ai inteles nimic :). Nu trebuie sa incerci sa gatesti TOT ce gatesc eu. Cel putin nu maine. Incerci cand o sa auzi de toate condimentele (adica pana o sa te obosesti sa citesti despre ele ca altfel nu ai cum sa auzi), cand o sa le gasesti, cand o sa ai bani, timp si chef sa ti le cumperi. Pana atunci te poti limita sa gatesti cu putine condimente, fara sa „alergi pana-ti ies ochii” (apropo, eu gasesc toate condimentele din aceasta reteta in acelasi magazin, pe acelasi raft, nu costa mult si in niciun caz nu se termina foarte repede).

    Ma intrebi daca nu am impresia ca exagerez… Well, tinand cont ca mananc pe banii mei, la mine acasa (deci pe proprietate privata nu pe domeniul public), ca mananc ce-mi place mie (nu altora), nu, n-am impresia deloc ca exagerez. In schimb, tu da, exagerezi :)!

    P.S. O portiune a mesajului tau a fost editata, cea care contine acum puncte-puncte, si asta pentru ca nu-mi plac persoanele lipsite de eleganta, care arunca cu noroi, la mine pe blog, in alti bloggeri.

  6. Tavi spune:

    @Dulcegarii culinare – Ma bucur ca iti place :). Nu mai pot sa zic „seara faina”, ca e deja dimineata cand raspund :), insa iti doresc sa ai o zi frumoasa!

  7. isa spune:

    Mi se pare absolut grozava reteta.Garam masala nici eu nu am dar banuiesc ca se poate improviza.Se poate face un amestec de curry ,curcuma,cuisoare macinate,coriandru macinat si e detul de ok.Putem adapta reteta.Ideea e aroma diferita a acestor chiftele pt ca mi se pare banal si plictisitor sa folosim intruna marar si patrunjel.Si eu sunt pasionata de bucataria indiana si asiatica si sunt de acord cu acest gen de hrana care mi se pare foarte sanatoasa si foarte gustoasa.Am sa incerc si eu reteta asta.

    Tavi, imi plac mult retetele tale si imi place si modul de prezentare.Tine-o tot asa si mult succes.

    Ps:condimentele astea se gasesc la un magazin anume?In supermarketuri nu le-am vazut pe toate.Te salut.

  8. Tavi spune:

    @isa – Categoric ca iti poti prepara si singura propriul amestec de condimente garam masala si nu s-ar numi deloc improvizatie. Mai adaugi, doar daca ai, si ceva scortisoara, nucsoara, seminte de cardamon macinate (atat negre cat si verzi), anason stelat, chimion, seminte de mustar negru si obtii ceva super. Dar e ok intr-o prima faza si ce spui tu. Oricum, toate aceste amestecuri de condimente nu au niciodata un retetar fix, batut in cuie, compozitia lor variind, chiar si in tara din care provin, functie de regiune.
    Iar daca iesim din zona condimentelor si intram in cea a plantelor aromatice (marar, patrunjel) nu neaparat e banal si/sau plictisitor sa le folosesti. Si eu gatesc cu marar si patrunjel din moment ce tot le cresc in ghiveci, pe terasa :), dar asta nu are nici o legatura cu reteta de fata.

    Multumesc oricum pentru aprecieri si urari.

    P.S. Daca esti din Bucuresti, toate condimentele de gen le gasesti in Piata Amzei, la magazinul Ki-Life – precizez ca nu le fac reclama, asta ca sa nu ia lumea foc :D, poate se mai gasesc si in alte locuri, dar pur si simplu de acolo ma aprovizionez eu si nu ar fi corect sa trimit lumea dupa cai verzi pe pereti in locuri unde nu le-am vazut pentru ca n-am fost. Deci, toate condimentele de la aceasta reteta (asafoetida, amestec de condimente garam masala, frunze de curry – presupun ca acestea sunt cele 3 la care se referea si Liliana) de acolo le-am luat.

  9. Corina spune:

    Ha, ha, ce haios! Insa nu trebuie sa-ti faci probleme Tavi, pentru ca pana acum ceva ani existau oameni care spuneau exact acelasi lucru si cand auzeau de sosul de soia, otetul de orez, uleiul de arahide sau susan, nu mai vorbesc de taieteii de orez sau foile de orez. Probabil ca si astazi mai sunt romani care nu au auzit de ele sau nici macar de sosul Worcester :). Nu pretul este motivul in cazul anumitor ingrediente, fiindca majoritatea condimentelor nu sunt deloc scumpe raportat la cantitate, ci mai degraba inertia si rutina. Majoritatea romanilor sunt obisnuiti sa invarta cateva feluri de mancare, aceleasi in fiecare saptamana, cam cu acelasi gust, folosind aceleasi obisnuite sare, piper si in zile de sarbatoare hai treaca si ceva boia de ardei :), bineinteles marar si patrunjel, poate niste cimbru si mai rar rozmarin. Trebuie sa te gandesti ca pana si atunci cand se duc la restaurant majoritatea romanilor nu-si comanda ceva diferit fata de ceea ce mananca acasa – tot mici, tot friptura, tot sarmale, tot cartofi prajiti. Asta spune multe :).

  10. Tavi spune:

    @Corina – Gandindu-ma ca in ultima perioada am fost de 2 ori invitat la restaurant, la niste evenimente, si meniul a fost cam la fel in ambele cazuri (nelipsitele sarmale, un mix grill care avea si mici, aperitiv cu mezeluri si oua umplute, un peste cu cartofi natur si lamaie)… inclin sa-ti dau dreptate. Un meniu cat se poate de traditional si romanesc din care, in mare parte, nu m-am putut atinge decat de peste si de puiul din mix grill pe motiv ca sunt la regim :).
    Pe de alta parte, preparate asiatice tot mananc inca de pe vremea lui Ceausescu. Nu vad de ce nu as mai face-o acum, in democratie :D.

  11. Simona spune:

    Liliana, sa stii ca pana si gusturile se educa, nu doar oamenii ;). Poate ar fi bine sa le incerci pe ambele, nu de altceva dar si eu am zis la fel inainte sa incerc cateva mancaruri gatite de Tavi. N-o zic ca sa-l flatez pentru ca este o realitate, insa gateste bine. Iar asta o spune cineva care a incercat nu putine retete de aici, asiatice si nu numai. M-am trezit cautand condimente, de care da recunosc nu auzisem, doar pentru ca le-am vazut aici in retete. Si nu mi-a parut rau niciodata. Am aflat lucruri noi, am gustat mancaruri inedite, am invatat ca pot gati si altfel.
    Iar cu respectivele condimente nu-i chiar asa. Unii poate le au deja si in acest caz reteta de fata este una cat se poate de ieftina si la indemana.

  12. Tavi spune:

    @Simona – Esti amabila, ca intodeauna. Multumesc, dar cred ca fiecare are propria perspectiva. Eu nu consider ca este o reteta cu ingrediente costisitoare, pentru ca le am tot timpul in dulapul de condimente. Altii nu le au si, din moment ce nici macar n-au auzit de ele, isi inchipuie probabil ca ele costa o avere, ceea ce evident ca nu e cazul.

  13. george spune:

    valeu, ce nu-mi plac tampeniile astea de comentarii! noi n-avem bani, tu ai, noi nu gasim condimente, tu da, noi stam pe partea stanga a drumului, tu pe dreapta. ce sens are? iti dai seama cata minte iti trebe sa pui public intrebarea ce te faci cu cele condimente cumparate daca nu-ti plac chiftelele looolz? huh.. bai tavi mie imi poti da la greu chestii de-astea pen`ca asa cum stii a mea nevasta e vegetariana de muuulti ani si deja le-am fumat pe toate ca sa zic asa. si imi plac, sunt bune, desi nu m-as satura doar cu ele lool ca aperitiv chiar merg la fix. sanatate prietene si aveti grija de voi.

  14. isa spune:

    Multumesc pt informatie Tavi!

  15. Tavi spune:

    @isa – Cu placere.
    @george – 😀 Pai in cazul asta va asteptam pe la noi.

  16. Adriana spune:

    Foarte multe condimente se pot cumpara si online. Bineinteles ca exista o comanda minima, o suma vreau sa zic, dar si daca te duci la magazin nu te abtii sa cumperi doar cateva, incepi si te uiti prin rafturi si cumperi si ce nu aveai pe lista si tot la banii aia ajungi :)))). Eu cel putin asa patesc. Mie reteta mi se pare interesanta si azi as incerca-o dar n-am linte :))) si niciun chef sa ies din casa doar dupa linte. Insa cu prima ocazie o sa o fac chit ca nu-s mare amatoare de linte.
    Legat de discutia in sine, mie mi se pare absurd sa aduca cineva in discutie ce face sau cum face „marea majoritate”. Aici nu suntem la referendum, nu votam, deci eu consider ca treaba asta cu marea majoritate e penibila. Marea majoritate poate nici nu face dus zilnic, poate nu se spala de trei ori pe zi pe dinti, ceea ce nu inseamna ca minoritatea care face toate astea exagereaza :))). Weekend placut Tavi si ce sa zic altceva decat ca eu personal o sa-ti vizitez in continuare bucataria. Bafta si multa rabdare cu „majoritatea” :))).

  17. Tavi spune:

    @Adriana – Da, unele se pot cumpara si online, altele nu, pentru ca desi figureaza ca le-ar avea, comanzi si constati ca nu le au in stoc. Multumesc de vizita, weekend placut asemenea!

  18. Davout spune:

    Tavi, ne poti da adresa macar – daca nu si numele magazinului – unde gasesti ingredientele astea pe acelasi raft? Multumesc anticipat. P.S.-pe cand o reteta de ciorba de varza cu afumatura? 🙂

  19. Tavi spune:

    @Davout – Bucuresti, sector 1, P-ta Amzei, magazin Ki-Life (acolo gasesti o gama larga de condimente, caci despre ele era vorba, gen asafoetida, frunze uscate de curry, samd – cel putin cand stateam in Bucuresti de acolo ma aprovizionam). Pe cand o ciorba de varza cu afumatura? Hmmm… cred ca mai pe la iarna, ca acum sunt 14 grade cu plus afara :D.

  20. Daniela spune:

    Buna ziua! Lintea o folositi cruda?

  21. Tavi spune:

    @Daniela – Inmuiata in apa pe parcursul noptii, scursa si data prin masina cu restul ingredientelor. Deci… da, nefiarta pentru ca urmeaza sa faci chiftelele si sa le introduci la cuptor timp de 20 de minute.

Spune-ţi părerea