Shaorma vegetariana


Shaorma vegetariana

Zilele trecute mi-am pregatit o shaorma vegetariana, si asta pentru ca mi s-a facut o pofta teribila de shaorma. In concluzie, in drum spre casa mi-am luat lipii, plus alte cateva ingrediente trebuincioase pentru a-mi face o shaorma vegetariana, fara carne, a la Tavi :) . Este o reteta mai de regim, in care am inlocuit carnea cu granule de soia si linte, avand insa ca rezultat un preparat extrem de gustos si satios.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 linguri iaurt; 2 linguri maioneza de soia; 1 lingurita mustar Dijon; 6 graunte usturoi, tocat rondele; 1 ceapa mica, taiata in 4 si mai apoi tocata solzi; 100 g castravete verde, taiat rondele; 2 rosii, tocate cuburi; 1 ardei capia copt si mai apoi taiat fasii subtiri; 50 g linte rosie; 50 g soia granule; 2 linguri patrunjel; 2 linguri marar; 1 lingurita amestec condimente Raz el Hanout (contine: turmeric, ghimbir, chimion, piper cayenne, seminte de schinduf, coriandru, fenicul – Raz el Hanout puteti gasi in Cora, cel putin un prieten acolo mi-a spus ca l-a gasit nu mai departe de acum o saptamana, sau puteti folosi la fel de bine un mix de condimente nord-africane pe care il puteti gasi la Ki-Life); 2 cartofi taiati pai si mai apoi copti, gatiti la Dry Cooker sau prajiti (cum doriti); 1 lingurita pasta de chili cu usturoi; 50 g varza alba, tocata marunt; ulei de masline extravirgin; sare; piper; otet de mere cu miere; lipii.

Preparare shaorma vegetariana: In primul rand, veti incepe prin a va pregati ingredientele. Spalati lintea in mai multe ape (pana ce apa ramane limpede) si lasati-o la inmuiat cat va pregatiti restul ingredientelor.

Tocati marunt patrunjelul si mararul.

Coaceti ardeiul capia, curatati-l, taiati-l fasii subtiri si puneti-l intr-un castron. Adaugati 2 catei de usturoi (taiati rondele), un praf de sare, 1 lingurita ulei de masline extravirgin si 1 lingurita de otet de mere, amestecati si lasati deoparte.

Taiati rondele castravetele verde, adaugati 1 lingurita ulei de masline, 1/2 lingurita otet de mere, presarati marar verde tocat marunt, amestecati si lasati deoparte.

Tocati marunt varza alba, puneti-o intr-un bol, adaugati 1 lingurita ulei de masline, 1/2 lingurita otet de mere, condimentati cu un praf de sare si de piper, presarati marar verde tocat marunt, amestecati si lasati deoparte.

Prajiti cartofii (eu am facut-o la Dry Cooker, ungand tigaia doar cu foarte putin ulei), tocati rosiile cuburi si ceapa julien.

Pentru a prepara sosul, puneti intr-un bol 4 catei de usturoi zdrobiti, 2 linguri de maioneza din soia, 1 lingurita de mustar Dijon, 2 linguri de iaurt si amestecati bine, pana ce obtineti o crema omogena.

Puneti-va la indemana, pe o farfurioara, 1/4 lingurita piper negru macinat si 1/4 lingurita sare, condimentul Raz el Hanout si pasta de chili cu usturoi.

Incingeti 1 lingura de ulei intr-o tigaie si, dupa ce uleiul s-a incins, adaugati granulele de soia si lintea (scursa de apa).

Gatiti aproximativ 30 de secunde, amestecand tot timpul, dupa care turnati 300 ml de apa si lasati sa fiarba, la foc mic, timp de 20 de minute.
Cand au trecut cam 5 minute din totalul de 20, adaugati condimentele (sarea, piperul si Raz el Hanout), pasta de chili cu usturoi, amestecati si lasati sa fiarba mai departe, amestecand tot timpul.

Dupa ce s-au scurs cca. 10 minute (deci cam dupa alte 5 minute dupa ce ati pus condimentele) o sa observati ca in tigaie nu mai este apa deloc. In acest moment, adaugati rosiile si gatiti in continuare alte 10 minute, la foc mic. Nu va faceti griji ca nu mai aveti sos in tigaie (rosiile isi vor lasa si ele sucul), prin urmare gatiti in continuare pana ce se evapora si sucul lasat de rosii, cca. inca 10 minute dupa cum spuneam.

In final, ceea ce trebuie sa obtineti este o pasta semi-uscata – ganditi-va ca ceea ce aveti in tigaie reprezinta, pana la urma, inlocuitorul carnii din shaorma.

Dupa ce s-a evaporat si sucul lasat de rosii, adaugati 1 lingura de patrunjel verde, tocat marunt, amestecati si stingeti focul.

Incalziti un pic lipiile, intr-o tigaie fara ulei, dupa care asezati-le pe o farfurie.

Puneti pe lipie 1 lingurita de sos de maioneza, sos pe care intindeti-l cat mai bine si uniform pe intreaga suprafata a lipiei.

Puneti cam 50 g de compozitie de linte cu soia, asezati pe deasupra acesteia cateva fasii de ardei copt, cativa cartofi prajiti, 1 lingura de ceapa, 1 lingura de varza si 1 lingura de castraveti.

Presarati marar si patrunjel, mai puneti 1 lingura de sos de maioneza si gata!

Shaorma poate fi impachetata si servita, alaturandu-i in boluri separate patrunjel, marar, sos si salate pentru aceia care doresc sa-si mai puna cate una-alta in timp ce mananca. Este delicioasa si reconfortanta in acelasi timp!


Preparare in imagini:

Zilele trecute mi-am pregatit o shaorma vegetariana, si asta pentru ca mi s-a facut o pofta teribila de shaorma tot trecand pe langa locul de unde mai cumparam cateodata. In concluzie, in drum spre casa mi-am luat lipii, plus alte cateva ingrediente trebuincioase pentru a-mi face o shaorma vegetariana a la Tavi :). Este o reteta mai de regim, in care am inlocuit carnea cu granule de soia si linte, avand insa ca rezultat un preparat extrem de gustos si satios. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 linguri iaurt; 2 linguri maioneza de soia; 1 lingurita mustar Dijon; 6 graunte usturoi, tocat rondele; 1 ceapa mica, taiata in 4 si mai apoi tocata solzi; 100 g castravete verde, taiat rondele; 2 rosii, tocate cuburi; 1 ardei capia copt si mai apoi taiat fasii subtiri; 50 g linte rosie; 50 g soia granule; 2 linguri patrunjel; 2 linguri marar; 1 lingurita amestec condimente Raz el Hanout (contine: turmeric, ghimbir, chimion, piper cayenne, seminte de schinduf, coriandru, fenicul - Raz el Hanout puteti gasi in Cora, cel putin un prieten acolo mi-a spus ca l-a gasit nu mai departe de acum o saptamana, sau puteti folosi la fel de bine un mix de condimente nord-africane pe care il puteti gasi la Ki-Life); 2 cartofi taiati pai si mai apoi copti, gatiti la Dry Cooker sau prajiti (cum doriti); 1 lingurita pasta de chili cu usturoi; 50 g varza alba, tocata marunt; ulei de masline extravirgin; sare; piper; otet de mere cu miere; lipii. Preparare shaorma vegetariana: In primul rand, veti incepe prin a va pregati ingredientele. Spalati lintea in mai multe ape (pana ce apa ramane limpede) si lasati-o la inmuiat cat va pregatiti restul ingredientelor. Tocati marunt patrunjelul si mararul. Coaceti ardeiul capia, curatati-l, taiati-l fasii subtiri si puneti-l intr-un castron. Adaugati 2 catei de usturoi (taiati rondele), un praf de sare, 1 lingurita ulei de masline extravirgin si 1 lingurita de otet de mere, amestecati si lasati deoparte. Taiati rondele castravetele verde, adaugati 1 lingurita ulei de masline, 1/2 lingurita otet de mere, presarati marar verde tocat marunt, amestecati si lasati deoparte.
ocati marunt varza alba, puneti-o intr-un bol, adaugati 1 lingurita ulei de masline, 1/2 lingurita otet de mere, condimentati cu un praf de sare si de piper, presarati marar verde tocat marunt, amestecati si lasati deoparte. Prajiti cartofii (eu am facut-o la Dry Cooker, ungand tigaia doar cu foarte putin ulei), tocati rosiile cuburi taiati si ceapa julien Pentru a prepara sosul, puneti intr-un bol 4 catei de usturoi zdrobiti, 2 linguri de maioneza din soia, 1 lingurita de mustar Dijon, 2 linguri de iaurt si amestecati bine, pana ce obtineti o crema omogena. Puneti-va la indemana, pe o farfurioara, 1/4 lingurita piper negru macinat si 1/4 lingurita sare, condimentul Raz el Hanout si pasta de chili cu usturoi. Incingeti 1 lingura de ulei intr-o tigaie
dupa ce uleiul s-a incins, adaugati granulele de soia si lintea (scursa de apa). Gatiti aproximativ 30 de secunde, amestecand tot timpul, dupa care turnati 300 ml de apa si lasati sa fiarba, la foc mic, timp de 20 de minute. Cand au trecut cam 5 minute din totalul de 20, adaugati condimentele (sarea, piperul si Raz el Hanout), pasta de chili cu usturoi, amestecati si lasati sa fiarba mai departe, amestecand tot timpul. Dupa ce s-au scurs cca. 10 minute (deci cam dupa alte 5 minute dupa ce ati pus condimentele) o sa observati ca in tigaie nu mai este apa deloc. In acest moment, adaugati rosiile
gatiti in continuare alte 10 minute, la foc mic. Nu va faceti griji ca nu mai aveti sos in tigaie (rosiile isi vor lasa si ele sucul) prin urmare gatiti in continuare pana ce se evapora si sucul lasat de rosii, cca. inca 10 minute dupa cum spuneam. In final, ceea ce trebuie sa obtineti este o pasta semi-uscata - ganditi-va ca ceea ce aveti in tigaie reprezinta, pana la urma, inlocuitorul carnii din shaorma. Dupa ce s-a evaporat si sucul lasat de rosii, adaugati 1 lingura de patrunjel verde, tocat marunt, amestecati si stingeti focul. Incalziti un pic lipiile, intr-o tigaie fara ulei, dupa care asezati-le pe o farfurie.  Puneti pe lipie 1 lingurita de sos de maioneza, sos pe care intindeti-l cat mai bine si uniform pe intreaga suprafata a lipiei. Puneti cam 50 g de compozitie de linte cu soia,
asezati pe deasupra acesteia cateva fasii de ardei copt, cartofi prajiti, adaugati 1 lingura de ceapa, presarati si 1 lingura de varza adaugati 1 lingura de castraveti Presarati marar si patrunjel, mai puneti 1 lingura de sos de maioneza si gata!
Shaorma poate fi impachetata si servita, alaturandu-i in boluri separate patrunjel, marar, sos si salate pentru aceia care doresc sa-si mai puna cate una-alta in timp ce mananca. Este delicioasa si reconfortanta in acelasi timp! Pofta Buna!          

Succes la preparare si Pofta Buna!

7 păreri.

  1. Interesanta idee… o s-o pun in practica si iti las impresii.. o zi faina

  2. Tavi spune:

    Zi frumoasa asemenea, Antonina!

  3. anca spune:

    o idee foarte buna pentru o gustare vegetariana. Nu e chiar light daca iei in calcul cartofii + lipiile+ grasimile din zona, dar este cu siguranta delicioasa :D

  4. naomi spune:

    aspectoasa si nu ma indoiesc ca si buna, dar spune-mi si mie pls cum ai masurat 1/4 dintr-o lingurita

  5. Tavi spune:

    @anca – Grasimile din care zona :D ? Grasimile vegetale de la maioneza din soia? De la granulele de soia? De la linte? LOL! Si acum tu nu iti inchipui ca cei 2 amarati de cartofi facuti intr-o picatura de ulei din samburi de struguri la dry cooker, sosul cu iaurt 0% grasimi, toata compozitia de altfel, o pui pe toata intr-o lipie. NU, nu, nu, la ingrediente scrie “lipii” nu “lipie”. :)
    Oricum ar fi eu nu am zis ca-i “light”, ci ca e vegetariana si mai de regim. Depinde la ce regim te gandesti tu.

  6. Tavi spune:

    @naomi – Se gasesc in comert masuri pentru lingura, juma de lingura, sfert de lingura, similar pentru lingurite samd.

  7. Maria spune:

    O reteta delicioasa.

Spune-ţi părerea