Rosii umplute cu cuscus


Rosii umplute cu cuscus

Vineri am pregatit o reteta de rosii umplute cu cuscus, pe care ca iata abia astazi reusesc s-o pun pe blog. De fapt, in planul intial erau bifate rosii umplute si punct, insa cum optiunile mele legate de carnea pe care o pot manca sunt limitate la pui, curcan si peste, mi-am zis ca… mai bine fara carne. Si bine am facut, caci au fost delicioase umplute doar cu un cuscus aromat cu sofran si introduse un pic la cuptor intr-o minunatie de sos de rosii si capere.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 rosii intregi, mari; 400 g rosii taiate cuburi; 120 g cuscus; 3 fire de ceapa verde, tocate foarte marunt; 2 fire de usturoi verde, tocat foarte marunt; 1 lingura capere; 1 lingura de patrunjel verde; 1/2 lingurita amestec de condimente pentru cuscus (contine: ghimbir, cuisoare, nucsoara, scortisoara, chimen); 1/2 lingurita amestec de condimente nord-africane (contine: chimion, turmeric, coriandru, pudra de chili, ghimbir, scortisoara, cuisoare); 1 priza de sofran; 5 linguri ulei de masline; sare.

Preparare rosii umplute cu cuscus: Scoateti cotorul de la rosii, dupa care, ajutandu-va de o lingurita, scobiti bine interiorul (nu aruncati miezul scos, tocati-l marunt si lasati-l deoparte).

Puneti 180 ml de apa la fiert, in care presarati un praf de sare. Cand apa a fiert, stingeti focul si adaugati, in apa, amestecul de condimente pentru cuscus si sofranul. Lasati cam 1 minut (sa infuzeze), dupa care turnati apa peste cuscus-ul pe care l-ati pus intr-un bol. Asezati o farfurie deasupra si lasati 5 minute. Dupa aceste 5 minute, adaugati peste cuscus 3 linguri cu ulei de masline extravirgin si amestecati usor, cu o furculita.

Incepeti si umpleti rosiile cu cuscusul astfel preparat, dupa care asezati rosiile in vasul pe care il veti introduce la cuptor.

Incingeti 2 linguri de ulei intr-o tigaie, in care puneti ceapa si usturoiul verde. Lasati un pic sa se caleasca pana ce se inmoaie ceapa (nu trebuie sa se rumeneasca), dupa care adaugati cuburile de rosii (cele 400 g, plus miezul scos de cand ati scobit rosiile), amestecul de condimente nord-africane, un praf de sare si caperele. Amestecati si stingeti focul.

Turnati acest sos peste rosiile umplute, dupa care introduceti vasul in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 20 de minute.

Dupa 20 de minute, scoateti rosiile din cuptor si gata! Puteti pune in farfurii, garnisiti cu patrunjel verde si serviti cu mare pofta.


Preparare in imagini:

Vineri am pregatit o reteta de rosii umplute cu cuscus, pe care ca iata abia astazi reusesc s-o pun pe blog. De fapt, in planul intial erau bifate rosii umplute si punct, insa cum optiunile mele legate de carnea pe care o pot manca sunt limitate la pui, curcan si peste, mi-am zis ca... mai bine fara carne. Si bine am facut, caci au fost delicioase umplute doar cu un cuscus aromat cu sofran si introduse un pic la cuptor intr-o minunatie de sos de rosii si capere. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 rosii intregi, mari; 400 g rosii taiate cuburi; 120 g cuscus; 3 fire de ceapa verde, tocate foarte marunt; 2 fire de usturoi verde, tocat foarte marunt; 1 lingura capere; 1 lingura de patrunjel verde; 1/2 lingurita amestec de condimente pentru cuscus (contine: ghimbir, cuisoare, nucsoara, scortisoara, chimen); 1/2 lingurita amestec de condimente nord-africane (contine: chimion, turmeric, coriandru, pudra de chili, ghimbir, scortisoara, cuisoare); 1 priza de sofran; 5 linguri ulei de masline; sare. Preparare rosii umplute cu cuscus: Scoateti cotorul de la rosii, ajutandu-va de o lingurita, scobiti bine interiorul (nu aruncati miezul scos) tocati marunt pulpa de rosii si lasati-o deoparte. Puneti 180 ml de apa la fiert, in care presarati un praf de sare. Cand apa a fiert, stingeti focul si adaugati, in apa, amestecul de condimente pentru cuscus si sofranul. Lasati cam 1 minut (sa infuzeze),
dupa care turnati apa peste cuscus-ul pe care l-ati pus intr-un bol. Asezati o farfurie deasupra si lasati 5 minute. Dupa aceste 5 minute, adaugati peste cuscus 3 linguri cu ulei de masline extravirgin si amestecati usor, cu o furculita. Incepeti si umpleti rosiile cu cuscusul astfel preparat, dupa care asezati rosiile in vasul pe care il veti introduce la cuptor. Incingeti 2 linguri de ulei intr-o tigaie, adaugati ceapa si usturoiul verde.
Lasati un pic sa se caleasca pana ce se inmoaie ceapa (nu trebuie sa se rumeneasca), dupa care adaugati cuburile de rosii (cele 400 g, plus miezul scos de cand ati scobit rosiile), amestecul de condimente nord-africane, un praf de sare si caperele. Amestecati si stingeti focul. Turnati acest sos peste rosiile umplute,
dupa care introduceti vasul in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 20 de minute. Dupa 20 de minute, scoateti rosiile din cuptor si gata!  Puteti pune in farfurii, garnisiti cu patrunjel verde si serviti cu mare pofta!      

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. Amalia spune:

    Arata excelent, n-am mancat dar ma gandesc ca n-are cum sa nu fie bun. O sa incerc, mai ales ca vineri am de gand sa tin post.

  2. Tavi spune:

    @Amalia – Foarte bune, incearca cu incredere!

Spune-ţi părerea