Peste in sos de iaurt


Peste in sos de iaurt

Acest peste in sos de iaurt (Doi Maach) este o mancare a carei traditie si savoare este strans legata de estul Indiei (mai precis Bengalul de Vest) dar si de Bangladesh, acolo unde preparatul este extrem de popular si adeseori pregatit inclusiv la diverse ocazii festive.
Este o reteta usor de facut, chiar rapida daca scoatem din discutie timpul de marinare, iar rezultatul final este unul delicios, cu un sos deosebit, aromat si bland in comparatie cu alte curry-uri, in care condimentele sunt bine temperate de iaurt.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g file de peste cu carne alba (la prepararea acestei retete eu am folosit file de lup de mare, insa foarte bine puteti folosi crap sau dorada); 280 g iaurt; 2 catei de usturoi; 15 g ghimbir proaspat; 1 ceapa rosie, tocata foarte marunt; 2 ardei chili uscati, intregi; 1 lingurita turmeric; 1 lingurita sare; 1 lingurita seminte chimion; 3 pastai cardamon verde (zdrobite un pic, cat sa se intredeschida); 2 cuisoare, intregi; 2 frunze de curry; 1 lingurita seminte de mustar negru; 2 lingurite seminte de coriandru; 1 rulou de scortisoara; 2 linguri ulei de soia aromat cu chili.

Preparare peste in sos de iaurt: Zdrobiti laolalta usturoiul si ghimbirul pana ce obtineti o pasta omogena.

Taiati fileul de peste in bucati de 4-5 cm lungime, dupa care puneti-l intr-un castron.

Adaugati, deasupra pestelui, sarea si turmericul, pasta de ghimbir cu usturoi si, in final, iaurtul (pe care in prealabil l-ati batut putin pana ce a devenit cremos).
Amestecati bine, pana ce toate bucatile de peste se imbraca in iaurtul condimentat, acoperiti cu o folie si introduceti la frigider timp de 1 ora.

Dupa ce pestele a stat la marinat 1 ora, lucrurile vor merge foarte repede.

Pisati semintele de mustar negru, de coriandru si chimionul (o puteti face fie intr-un mojar, fie la rasnita).

Incingeti 2 linguri de ulei in wok, dupa care puneti in tigaie condimentele: semintele pisate de mustar negru, chimion si coriandru, frunzele de curry, ruloul de scortisoara, cuisoarele intregi, ardeii intregi, cardamonul.

Lasati condimentele sa se rumeneasca, la foc mic (ochiul cel mai mic de la aragaz, dat la minim), amestecand periodic, asa incat condimentele sa nu se arda, pana ce observati ca ardeii chili si frunzele de curry s-au inchis la culoare. In plus, veti simti la un moment dat ca o multitudine de arome de condimente se vor imprastia prin bucatarie.

Dupa aceea, adaugati ceapa si caliti-o pana ce devine translucida (cam 30 de secunde).

Puneti si pestele in wok, impreuna cu marinata de iaurt in care a stat, amestecati si lasati sa fiarba la foc mic, cu un capac deasupra, timp de 5 minute. Din cand in cand mai amestecati (usor ca sa nu faramati bucatile de peste).

Odata ce pestele este fiert, stingeti focul, puneti in farfurii si serviti acest delicios peste in sos de iaurt cat este fierbinte, alaturandu-i o garnitura de orez basmati.


Preparare in imagini:

Acest peste in sos de iaurt (Doi Maach) este o mancare a carei traditie si savoare este strans legata de estul Indiei (mai precis Bengalul de Vest) dar si de Bangladesh, acolo unde preparatul este extrem de popular si adeseori pregatit inclusiv la diverse ocazii festive.  Este o reteta usor de facut, chiar rapida daca scoatem din discutie timpul de marinare, iar rezultatul final este unul delicios, cu un sos deosebit, aromat si bland in comparatie cu alte curry-uri, in care condimentele sunt bine temperate de iaurt. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g file de peste cu carne alba (la prepararea acestei retete eu am folosit file de lup de mare, insa foarte bine puteti folosi crap sau dorada); 280 g iaurt; 2 catei de usturoi; 15 g ghimbir proaspat; 1 ceapa rosie, tocata foarte marunt; 2 ardei chili uscati, intregi; 1 lingurita turmeric; 1 lingurita sare; 1 lingurita seminte chimion; 3 pastai cardamon verde (zdrobite un pic, cat sa se intredeschida); 2 cuisoare, intregi; 2 frunze de curry; 1 lingurita seminte de mustar negru; 2 lingurite seminte de coriandru; 1 rulou de scortisoara; 2 linguri ulei de soia aromat cu chili. Preparare peste in sos de iaurt: Zdrobiti laolalta usturoiul si ghimbirul pana ce obtineti o pasta omogena. Taiati fileul de peste in bucati de 4-5 cm lungime, dupa care puneti-l intr-un castron. Adaugati, deasupra pestelui, sarea si turmericul, pasta de ghimbir cu usturoi
in final, adaugati iaurtul (pe care in prealabil l-ati batut putin pana ce a devenit cremos). Amestecati bine, pana ce toate bucatile de peste se imbraca in iaurtul condimentat, acoperiti cu o folie si introduceti la frigider timp de 1 ora. Dupa ce pestele a stat la marinat 1 ora, lucrurile vor merge foarte repede.  Pisati semintele de mustar negru, de coriandru si chimionul (o puteti face fie intr-un mojar, fie la rasnita). Incingeti 2 linguri de ulei in wok, dupa care puneti in tigaie condimentele: semintele pisate de mustar negru, chimion si coriandru, frunzele de curry, ruloul de scortisoara, cuisoarele intregi, ardeii intregi, cardamonul.
Lasati condimentele sa se rumeneasca, la foc mic (ochiul cel mai mic de la aragaz, dat la minim), amestecand periodic, asa incat condimentele sa nu se arda, pana ce observati ca ardeii chili si frunzele de curry s-au inchis la culoare. In plus, veti simti la un moment dat ca o multitudine de arome de condimente se vor imprastia prin bucatarie. Dupa aceea, adaugati ceapa si caliti-o pana ce devine translucida (cam 30 de secunde). Puneti si pestele in wok, impreuna cu marinata de iaurt in care a stat, amestecati si lasati sa fiarba la foc mic, cu un capac deasupra, timp de 5 minute.
Din cand in cand mai amestecati (usor ca sa nu faramati bucatile de peste).  Odata ce pestele este fiert, stingeti focul, puneti in farfurii si serviti acest delicios peste in sos de iaurt cat este fierbinte, serviti cu garnitura de orez basmati si Pofta Buna!        

Succes la preparare si Pofta Buna!

4 păreri.

  1. Adela spune:

    N-am mancat niciodata peste cu sos de iaurt dar arata nemaipomenit sosul tau. E de incercat oricum..

  2. Tavi spune:

    @Adela – Iti recomand sa incerci cu incredere. Este un sos aromat, care completeaza foarte bine gustul pestelui. Astept impresii dupa ce o sa incerci.

  3. Laurentiu spune:

    Bun, foarte bun si deloc greu de facut. Am facut ieri si l-am trecut direct pe locul doi in topul preferintelor mele la capitolul mancaruri indiene cu peste.

  4. Tavi spune:

    @Laurentiu – Asa este, bun bun! :) Ma bucur ca ti-a placut intr-atat de mult incat sa ajunga printre favorite.

Spune-ţi părerea