Rulada de porc umpluta


Rulada de porc umpluta

Sambata am invitat niste prieteni la masa, drept pentru care m-am intrecut pe mine insumi pregatind o rulada de porc umpluta cu jambon de porc si de curcan, cu sunca de pui, mozzarella si prune uscate (m-am intrecut atat in sensul ca a iesit divina, cat si in sensul ca am avut puterea de a nu gusta decat o mica imbucatura din aceasta delicatesa).
Este o minunatie, va recomand sa incercati aceasta reteta oricand va propuneti sa va rasfatati familia sau musafirii cu un preparat de sarbatoare. Cu siguranta nu veti da gres si veti reusi sa impresionati audienta :) .

Cu ocazia aceasta o sa vi-l prezint si pe noul meu ajutor de bucatar… THERMOMIX :) ! Dap, de curand mi-am facut cadou un THERMOMIX (o sa-l vedeti, la un moment dat, prin poze), pe care l-am inaugurat cu aceasta reteta, ce-i drept pentru a pregati doar sosul ce l-am alaturat ruladei. Nu ca THERMOMIX nu ar fi putut gati si rulada (pentru ca este o mica bucatarie in sine – robot de bucatarie, toaca, amesteca, face aluat, fierbe, gateste la abur samd), insa mi-am zis sa ne cunoastem treptat si cat mai bine inainte de a trece la lucruri mai elaborate.

O sa trec direct la rulada, urmand a va povesti cu alta ocazie cum am ajuns (mai mult de nevoie decat de voie) sa gatesc carne de porc taman cand sunt la regim (trecand peste aspectul ca am prieteni care nu sunt la regim si care se ghideaza dupa principiul conform caruia “nicio pasare nu-i ca porcul”).

Pentru prepararea ruladei de porc aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: o fasie taiata pe lung cat mai subtire, cantarind cca. 500 g, dintr-o pulpa dezosata de porc (eu am obtinut o fasie de aproximativ 40 cm lungime si cam 10 cm latime); 140 g sunca de pui, feliata foarte subtire; 100 g jambon afumat de porc, feliat foarte subtire; 140 g jambon din piept de curcan, feliat foarte subtire; 9 felii de mozzarella pentru toast; 8 prune uscate; 2 lingurite cimbru; 2 lingurite amestec boabe de piperuri (alb, negru, verde, rosu, seminte de coriandru); 30 ml vin rosu Sangre de Toro (sau orice alt vin rosu demisec); sare.

Pentru prepararea sosului aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g cuburi de rosii cu suc; 100 ml ulei de masline extravirgin; 200 g ceapa, tocata; 4 catei de usturoi; 1 lingurita oregano; 1 lingurita chimen; 1 lingurita piper negru macinat; 50 ml otet sherry; 50 g mustar cu seminte; 30 g zahar brun; 330 ml vin rosu Sangre de Toro (sau orice alt vin rosu demisec).

Preparare rulada de porc umpluta: Asezati sunca de pui, pe un blat de lemn, pozitionand feliile doua cate doua (vezi foto). In mijloc, aranjati cateva prune uscate (mie mi-au fost indeajuns 8). De-o parte si de alta a prunelor dispuneti cate o felie de mozzarella, dupa care rulati sunca de pui si lasati-o deoparte.

Pe blat urmeaza sa asezati feliile de jambon afumat de porc (la mine au fost 2 felii), peste care puneti 2 felii de mozzarella.

Puneti intr-un capat ruloul format anterior (din sunca de pui) si rulati jambonul afumat de porc, astfel incat sa imbrace ruloul din sunca de pui. Ruloul astfel obtinut lasati-l deoparte.

Asezati pe blat jambonul de curcan (dupa cum puteti vedea in foto, 4 felii), adaugati 2 felii de mozzarella, dupa care urmati pasul de mai inainte – adica asezati intr-un capat ruloul de sunca de pui imbracat in jambon afumat de porc si… rulati din nou :) . Lasati deoparte.

La final, intindeti felia de carne de porc pe blat, asezati-i pe deasupra 3 felii de mozzarella, puneti in capat ruloul format mai inainte si rulati pentru a imbraca totul in carne de porc.

Prindeti capatul ruladei cu cateva scobitori (acolo unde ati terminat de rulat) si presarati un praf de sare peste carne.

Amestecati pe un platou cele 2 lingurite de cimbru cu amestecul de piperuri, dupa care tavaliti bine rulada, pe toate partile, prin acest amestec.

Introduceti rulada intr-o punga pentru copt, turnati in punga 30 ml din vinul pe care il veti folosi si la sos, sigilati punga, asezati-o intr-o tava si introduceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 40 de minute.

Cat sta rulada la cuptor treceti la prepararea sosului. Asa cum va spuneam, eu l-am preparat la Thermomix. Adica am pus toate ingredientele pentru sos in bol si le-am mixat timp de 30 de secunde, crescand gradual viteza de la 3 pana la 10.
Dupa aceste 30 de secunde mi-am lasat ajutorul de bucatar sa-si faca treaba mai departe, adica sa fiarba singur sosul, timp de 40 de minute, eu doar fixandu-i coordonatele Varoma/viteza 2. Nici macar nu a trebuit sa amestec!

Bineinteles ca puteti prepara sosul si daca nu aveti Thermomix. Nu la fel de comod pentru dumneavoastra, insa se poate.

Asadar, daca nu aveti Thermomix, puneti toate ingredientele pentru sos intr-un blender si, similar, procesati timp de 30 de secunde, crescand viteza gradual.

Transferati compozitia astfel obtinuta intr-o tigaie mai adanca si lasati-o sa fiarba, la foc mic, cu un capac deasupra, timp de 40 de minute sau pana cand obtineti un sos gros, cu o consistenta asemanatoare cu cea de la zacusca. Nu uitati ca din cand in cand sa mai amestecati!

Cand au trecut cele 40 de minute in care rulada a stat la cuptor, scoateti tava din cuptor si asteptati cca. 5 minute pana sa deschideti punga (cand observati ca punga nu mai sta umflata, puteti deschide).

Scoateti rulada pe un platou, extrageti scobitorile cat este calda si lasati-o sa mai respire cam 10 minute pana sa o feliati.

Dupa 10 minute aveti liber :) ! Taiati felii subtiri, pe care asezati-le in farfurii, pe un pat format din acel sos minunat preparat mai inainte si serviti, alaturand ruladei un pahar din vinul folosit la prepararea sosului.


Preparare in imagini:

Sambata am invitat niste prieteni la masa, drept pentru care m-am intrecut pe mine insumi pregatind o rulada de porc umpluta cu jambon de porc si de curcan, cu sunca de pui, mozzarella si prune uscate (m-am intrecut atat in sensul ca a iesit divina, cat si in sensul ca am avut puterea de a nu gusta decat o mica imbucatura din aceasta delicatesa). Este o minunatie, va recomand sa incercati aceasta reteta oricand va propuneti sa va rasfatati familia sau musafirii cu un preparat de sarbatoare. Cu siguranta nu veti da gres si veti reusi sa impresionati audienta :).  Cu ocazia aceasta o sa vi-l prezint si pe noul meu ajutor de bucatar... THERMOMIX :)! Dap, de curand mi-am facut cadou un THERMOMIX (o sa-l vedeti, la un moment dat, prin poze), pe care l-am inaugurat cu aceasta reteta, ce-i drept pentru a pregati doar sosul ce l-am alaturat ruladei. Nu ca THERMOMIX nu ar fi putut gati si rulada (pentru ca este o mica bucatarie in sine - robot de bucatarie, toaca, amesteca, face aluat, fierbe, gateste la abur samd), insa mi-am zis sa ne cunoastem treptat si cat mai bine inainte de a trece la lucruri mai elaborate.  O sa trec direct la rulada, urmand a va povesti cu alta ocazie cum am ajuns (mai mult de nevoie decat de voie) sa gatesc carne de porc taman cand sunt la regim (trecand peste aspectul ca am prieteni care nu sunt la regim si care se ghideaza dupa principiul conform caruia "nicio pasare nu-i ca porcul"). Pentru prepararea ruladei de porc aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: o fasie taiata pe lung cat mai subtire, cantarind cca. 500 g, dintr-o pulpa dezosata de porc (eu am obtinut o fasie de aproximativ 40 cm lungime si cam 10 cm latime); 140 g sunca de pui, feliata foarte subtire; 100 g jambon afumat de porc, feliat foarte subtire; 140 g jambon din piept de curcan, feliat foarte subtire; 9 felii de mozzarella pentru toast; 8 prune uscate; 2 lingurite cimbru; 2 lingurite amestec boabe de piperuri (alb, negru, verde, rosu, seminte de coriandru); 30 ml vin rosu Sangre de Toro (sau orice alt vin rosu demisec); sare.  Pentru prepararea sosului aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 300 g cuburi de rosii cu suc; 100 ml ulei de masline extravirgin; 200 g ceapa, tocata; 4 catei de usturoi; 1 lingurita oregano; 1 lingurita chimen; 1 lingurita piper negru macinat; 50 ml otet sherry; 50 g mustar cu seminte; 30 g zahar brun; 330 ml vin rosu Sangre de Toro (sau orice alt vin rosu demisec). Preparare rulada de porc umpluta: Asezati sunca de pui, pe un blat de lemn, pozitionand feliile doua cate doua (vezi foto). In mijloc, aranjati cateva prune uscate (mie mi-au fost indeajuns 8). De-o parte si de alta a prunelor dispuneti cate o felie de mozzarella, dupa care rulati sunca de pui si lasati-o deoparte. Pe blat urmeaza sa asezati feliile de jambon afumat de porc (la mine au fost 2 felii),
peste care puneti 2 felii de mozzarella. Puneti intr-un capat ruloul format anterior (din sunca de pui) si rulati jambonul afumat de porc, astfel incat sa imbrace ruloul din sunca de pui. Ruloul astfel obtinut lasati-l deoparte. Asezati pe blat jambonul de curcan (dupa cum puteti vedea in foto, 4 felii), adaugati 2 felii de mozzarella, dupa care urmati pasul de mai inainte - adica asezati intr-un capat ruloul de sunca de pui imbracat in jambon afumat de porc si... rulati din nou :). Lasati deoparte ruloul obtinut.
La final, intindeti felia de carne de porc pe blat, asezati-i pe deasupra 3 felii de mozzarella, puneti in capat ruloul format mai inainte si rulati pentru a imbraca totul in carne de porc. Prindeti capatul ruladei cu cateva scobitori (acolo unde ati terminat de rulat) si presarati un praf de sare peste carne. Amestecati pe un platou cele 2 lingurite de cimbru cu amestecul de piperuri, dupa care tavaliti bine rulada, pe toate partile, prin acest amestec. Introduceti rulada intr-o punga pentru copt,
turnati in punga 30 ml din vinul pe care il veti folosi si la sos, sigilati punga, asezati-o intr-o tava si introduceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 40 de minute. Cat sta rulada la cuptor treceti la prepararea sosului. Asa cum va spuneam, eu l-am preparat la Thermomix. Adica am pus toate ingredientele pentru sos in bol le-am mixat timp de 30 de secunde, crescand gradual viteza de la 3 pana la 10. Dupa aceste 30 de secunde mi-am lasat ajutorul de bucatar sa-si faca treaba mai departe, adica sa fiarba singur sosul, timp de 40 de minute, eu doar fixandu-i coordonatele Varoma/viteza 2. Nici macar nu a trebuit sa amestec!  Bineinteles ca puteti prepara sosul si daca nu aveti Thermomix. Nu la fel de comod pentru dumneavoastra, insa se poate.  Asadar, daca nu aveti Thermomix, puneti toate ingredientele pentru sos intr-un blender si, similar, procesati timp de 30 de secunde, crescand viteza gradual.  Transferati compozitia astfel obtinuta intr-o tigaie mai adanca si lasati-o sa fiarba, la foc mic, cu un capac deasupra, timp de 40 de minute sau pana cand obtineti un sos gros, cu o consistenta asemanatoare cu cea de la zacusca. Nu uitati ca din cand in cand sa mai amestecati!
Cand au trecut cele 40 de minute in care rulada a stat la cuptor, scoateti tava din cuptor si asteptati cca. 5 minute pana sa deschideti punga (cand observati ca punga nu mai sta umflata, puteti deschide). Scoateti rulada pe un platou, extrageti scobitorile cat este calda si lasati-o sa mai respire cam 10 minute pana sa o feliati. Dupa 10 minute aveti liber :)! Taiati felii subtiri, pe care asezati-le in farfurii, pe un pat format din acel sos minunat preparat mai inainte si serviti, alaturand ruladei un pahar din vinul folosit la prepararea sosului. Pofta Buna!      

Succes la preparare si Pofta Buna!

9 păreri.

  1. Simona spune:

    Wow, chiar ca e ceva de masa festiva. Foarte bine arata si gustul nu ma indoiesc ca a fost divin facand o trecere pe la ingredientele folosite. E de retinut.

  2. Tavi spune:

    @Simona – Multumesc. O s-o mai repet in mod sigur cand voi putea sa mananc si eu :D . Ca din asta doar am gustat (suficient insa cat sa-mi dau seama cat de buna este).

  3. Paula spune:

    Oooo deci ti-ai luat Thermomix!!!! Sa-l stapanesti sanatos si sa faci multe bunataturi cu el! Imi place ce ai pregatit si cum ai prezentat. Esti sigur ca intr-o alta viata n-ai fost bucatar :) ))? Felicitari oricum si mult succes pe mai departe!

  4. Tavi spune:

    @Paula – :D Nu sunt sigur, normal ca nu! Multumesc pentru urari, toate cele bune!

  5. mariana spune:

    tavi draga, reteta asta este o minunatie!! sambata am avut un eveniment fericit in familie si aceasta a fost una din bunatatile pe care le-am pregatit si care trebuie sa-ti spun ca a fost apreciata de toti musafirii. numai bine iti doresc, mult succes si inca o data multumesc pentru aceasta reteta.

  6. Tavi spune:

    @mariana – Multumesc de urari, ma bucur ca ai avut succes cu rulada, numai bine iti doresc si eu!

  7. Andrada spune:

    Tavi, ai facut o rulada de zile mari!!! Ti-o spune cineva care a incercat deja ce ai propus tu si care a mai mancat muulte astfel de rulade pregatite in diverse alte moduri. Nu exista termen de comparatie, totul este extrem de gustos, incepand cu sosul si terminand cu umplutura. Felicitari!

  8. Tavi spune:

    @Andrada – Ma bucur ca ai incercat rulada si ca ti-a fost pe plac. O zi buna si multumesc de vizita.

  9. marieta spune:

    bun de tot o incerc si eu de sarbatori

Spune-ţi părerea