Supa de porc cu ciuperci de padure


Supa de porc cu ciuperci de padure

Atat pentru reteta de azi, de supa de porc cu ciuperci de padure, cat si pentru rulada de porc umpluta pregatita in weekend, exista o explicatie. Adica pentru avalansa aceasta de retete cu carne de porc la mine pe blog, intr-o vreme de restriste cand sunt la regim, chiar exista o motivatie foarte serioasa.

Saptamana trecuta am facut un drum pe la “mosie” :) , adica la terenul pe care il detin intr-o zona superba, departe de praful, mizeria si agitatia din oras. Dupa ce mi-am platit impozitele si taxele, dupa ce am discutat aspecte legate de continuarea lucrarilor la casa pe care mi-o ridic acolo, am campat cateva ore la finii parintilor mei. Prilej cu care am fost pus la curent cu toate noutatile – ca mi-a fatat cateaua 3 pui (am un catel si acolo, apropo), ca au gasit sa dea 2 pui si unu il opresc ei; ca a fatat purceaua lor; ca au taiat niste purcei mai marisori de la cealalta scroafa… si tot asa, diverse vesti care tin de gospodaria oricarui om harnic.

A venit si ora mesei… clipa in care am aruncat bomba: “fina, eu sunt la regim”. Am explicat pe scurt ce si cum am voie sa mananc si, in cateva minute, s-a rezolvat – a fost sacrificata o puicuta. S-a stat la masa, am povestit, m-am jucat cu cateii si, inevitabil, a venit si ora de plecare. N-am apucat sa ma ridic de pe scaun ca m-am trezit incarcat cu bagaje: o gasca, un pui, o galeata de capsuni, ceapa si usturoi verde cat sa-mi ajunga cam o luna de zile, marar etc si… doua jumatati de purcel, din aia mai marisori de la “cealalta scroafa”. LOL!

Toate ca toate pana la purcel… am incercat sa refuz (motivand ca eu nu am voie carne de porc – si chiar nu am voie), dar orice argument as fi adus raspunsul era: “pentru asta exista congelator, le bagi acolo nasule si cand termini cu regimul sau ai musafiri faci ceva cu ele, ca matale te pricepi la gatit”. Cu chiu cu vai am reusit sa scap de oua, branza si lapte abia muls de la vaca, insa cele doua jumatati de purcel nu s-au putut negocia.

Ok, deci m-am intors la Bucuresti cu portbagajul masinii plin. Cum acasa nu am o lada frigorifica, cum deja mai aveam si noi cate una-alta in cele 3 biete sertare ale congelatorului, o jumatate de purcel (dupa ce am indesat gasca, puiul de tara si cealalta jumatate de purcel langa niste miel, alt pui, niste curcan si alte diverse) pur si simplu nu mai incapea niciunde, nici daca l-as fi portionat si impins cu piciorul in congelator.

In consecinta, n-am avut de ales decat sa gatesc cu carne de porc. Am facut aceasta supa, rulada de porc umpluta, plus inca vreo cateva feluri de mancare, ne-am intalnit cu prieteni si uite asa am reusit sa dau gata o jumatate de purcel, din care eu am gustat putin catre deloc.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 850 g sira de porc cu carne, plus cateva bucati de os de la pulpa; 450 g mix de ciuperci de padure (congelate); 80 g morcov, tocat marunt; 1 ceapa, tocata marunt; 30 g ardei gras, tocat cuburi mici; 6 catei de usturoi, tocati marunt; 1 tulpina de telina (50 g) cu tot cu frunze, tocata marunt; 150 g dovlecel, tocat cuburi; 1 legatura patrunjel; 1/2 lingurita piper; 1 lingurita sare; 2 lingurite chimen; 1/4 lingurita nucsoara macinata; 500 ml smantana pentru gatit (32%); 2 linguri ulei de orez.

Preparare supa de porc cu ciuperci de padure: Puneti carnea intr-o oala si turnati apa cat sa o acoperiti cam de doua degete. Asezati oala pe foc, asteptati pana ce apa da in clocot, dupa care luati spuma asa incat apa sa ramana curata. Veti lasa carnea sa fiarba astfel pana ce observati ca incepe sa se desprinda usor de pe oase.

Cand carnea este aproape fiarta, dati focul la minim si preparati legumele.

Incingeti 2 linguri de ulei de orez intr-o tigaie, adaugati ciupercile congelate si lasati-le sa se gateasca, la foc iute, amestecand din cand in cand, pana se evapora toata apa ce o vor lasa.

Dupa ce in tigaie nu mai este deloc lichid, continuati prin a adauga ceapa si usturoiul, amestecati si caliti inca 1 minut.

Mai apoi puneti in tigaie morcovul, tulpina de telina, ardeiul gras, amestecati si sotati din scurt, la foc iute, aproximativ 30 de secunde, amestecand permanent.

Puneti condimentele (sarea, piperul, chimenul si nucsoara macinata) si mai gatiti 1 minut, amestecand tot timpul, asa incat aroma condimentelor sa se intrepatrunda cu a legumelor.

La final, adaugati in tigaie dovleceii, gatiti 2 minute, amestecand din cand in cand, dupa care luati tigaia de pe foc.

Transferati legumele in oala in care fierbe carnea, amestecati, dati focul mai tare si asteptati sa dea in clocot. Din acest moment, mai lasati sa fiarba 5 minute.

Potriviti de sare dupa gust (daca simtiti ca mai este nevoie), adaugati smantana si patrunjelul, amestecati, lasati sa mai fiarba 1-2 minute, dupa care stingeti focul.

Puneti in farfurii, stoarceti un pic de lamaie si puteti servi aceasta supa gustoasa si consistenta.


Preparare in imagini:

Atat pentru reteta de azi, de supa de porc cu ciuperci de padure, cat si pentru rulada de porc umpluta pregatita in weekend, exista o explicatie. Adica pentru avalansa aceasta de retete cu carne de porc la mine pe blog, intr-o vreme de restriste cand sunt la regim, chiar exista o motivatie foarte serioasa. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 850 g sira de porc cu carne, plus cateva bucati de os de la pulpa; 450 g mix de ciuperci de padure (congelate); 80 g morcov, tocat marunt; 1 ceapa, tocata marunt; 30 g ardei gras, tocat cuburi mici; 6 catei de usturoi, tocati marunt; 1 tulpina de telina (50 g) cu tot cu frunze, tocata marunt; 150 g dovlecel, tocat cuburi; 1 legatura patrunjel; 1/2 lingurita piper; 1 lingurita sare; 2 lingurite chimen; 1/4 lingurita nucsoara macinata; 500 ml smantana pentru gatit (32%); 2 linguri ulei de orez.  Preparare supa de porc cu ciuperci de padure: Puneti carnea intr-o oala si turnati apa cat sa o acoperiti cam de doua degete. Asezati oala pe foc, asteptati pana ce apa da in clocot, dupa care luati spuma asa incat apa sa ramana curata. Veti lasa carnea sa fiarba astfel pana ce observati ca incepe sa se desprinda usor de pe oase. Cand carnea este aproape fiarta, dati focul la minim si preparati legumele.  Incingeti 2 linguri de ulei de orez intr-o tigaie, adaugati ciupercile congelate si lasati-le sa se gateasca, la foc iute, amestecand din cand in cand, pana se evapora toata apa ce o vor lasa. Dupa ce in tigaie nu mai este deloc lichid, continuati prin a adauga ceapa si usturoiul, amestecati si caliti inca 1 minut.
Mai apoi puneti in tigaie morcovul, tulpina de telina, ardeiul gras, amestecati si sotati din scurt, la foc iute, aproximativ 30 de secunde, amestecand permanent. Puneti condimentele (sarea, piperul, chimenul si nucsoara macinata) si mai gatiti 1 minut, amestecand tot timpul, asa incat aroma condimentelor sa se intrepatrunda cu a legumelor. La final, adaugati in tigaie dovleceii, gatiti 2 minute, amestecand din cand in cand, dupa care luati tigaia de pe foc. Transferati legumele in oala in care fierbe carnea,
amestecati, dati focul mai tare si asteptati sa dea in clocot. Din acest moment, mai lasati sa fiarba 5 minute. Potriviti de sare dupa gust (daca simtiti ca mai este nevoie), adaugati smantana si patrunjelul, amestecati, lasati sa mai fiarba 1-2 minute, dupa care stingeti focul. Puneti in farfurii, stoarceti un pic de lamaie si puteti servi aceasta supa gustoasa si consistenta. Pofta Buna!    

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. isa spune:

    Aoleu,maiculita ce bine mai arata…si eu care sunt la dieta…of,ce chin!

  2. Tavi spune:

    @isa – :D Si eu sunt la regim, dar familia sau cei care mai vin pe la mine in vizita nu sunt. Asa ca ma sacrific :) si gatesc si ce nu am voie sa mananc.

Spune-ţi părerea