Dorada regala la gratar in frunza de bananier


Dorada regala la gratar in frunza de bananier

De ceva timp tot imi propusesem sa pregatesc aceasta reteta de dorada la gratar in frunza de bananier (Ikan Bakar asa cum este numit, in Malaysia, Indonezia, Singapore, pestele invelit in frunza de bananier si facut mai apoi pe gratar), insa abia acum mi-am calcat pe suflet hotarand sa-mi “ciufulesc” de frunze unul dintre cei trei banani pe care ii am pe terasa. Ceea ce m-a facut sa am sufletul ceva mai impacat cand am taiat frunzele a fost insa ca bananierul cu pricina are un pui care cam suferea din lipsa de lumina. Acum, minus cele 2 frunze folosite la pestele de fata :) , puiul are si el suficienta lumina cat sa mai creasca un picut pentru a putea fi mutat in propriul ghiveci.

Revenind la gratar, impachetarea in frunza de bananier reprezinta, de fapt, o gatire asemanatoare celei “en papillote”, prin urmare e ca si cum ati folosi hartie pergament sau folie de aluminiu. Numai ca, pe langa gatirea inabusita, protejarea carnii de ardere, pastrarea aromelor si a sucurilor, frunza de bananier ofera preparatului, pe langa cele mentionate mai inainte, o aroma subtila si aparte.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g dorada regala (500 g dupa ce capul si coada au fost indepartate); 6 lingurite pasta de chili cu usturoi; 20 g ghimbir proaspat, tocat marunt; 2 cepe rosii, tocate marunt; 2 lingurite turmeric; 2 lingurite lemongrass, conservat (daca folositi proaspat, tocati foarte marunt doar partea alba); 1 lingurita zahar brun; 3 linguri suc de limeta; 2 lingurite pasta de ansoa (daca aveti pasta de creveti cu atat mai bine); 2 linguri ulei cu extract de ghimbir; 1-2 frunze de bananier.

Preparare dorada regala la gratar in frunza de bananier: Incepeti prin a va pregati terenul, indepartand capul, coada si aripioarele pestelui, tocand ceapa si ghimbirul cat mai marunt, storcand limeta si punandu-va la indemana restul ingredientelor.

In al doilea rand, veti trece la pregatirea sosului (sambal). Puneti ceapa si ghimbirul in mojar (sau in blender) si zdrobiti-le laolalta.

Cand compozitia a inceput sa devina pastoasa si omogena, adaugati pasta de chili cu usturoi, pasta de ansoa si lemongrass. Amestecati bine, dupa care transferati pasta obtinuta intr-un bol.

Adaugati turmericul si zaharul brun, uleiul, dupa care amestecati pana ce incorporati uleiul in compozitie. Turnati cele 3 linguri de suc de limeta si amestecati din nou.

Asezati pestele pe frunza de bananier si incepeti sa-l imbracati in sos – pe ambele parti si in interior – pana ce terminati toata compozitia si pestele este complet acoperit cu sos.

Acum veti infasura pestele in frunza de bananier. Bananul meu nefiind chiar foarte mare am fost nevoit sa folosesc 2 frunze. Ideea este ca pestele trebuie bine impachetat in frunza, cat mai strans posibil, urmand ca la final sa prindeti marginea frunzei cu scobitori, asa incat pachetul sa nu se desfaca (vezi foto).

Introduceti pestele astfel impachetat la frigider si lasati-l la marinat in sambal macar 1 ora (eu l-am lasat cam 4 ore).

Cand vine momentul, scoateti pestele de la frigider, incingeti bine gratarul, dupa care asezati pretiosul pachet pe gratar :) .

Lasati-l cca. 15-17 minute pe o parte, dupa care intoarceti-l si mai lasati-l tot pe-atat si pe cealalta parte (frunza de bananier va incepe sa se arda, capatand o culoare bruna, insa timpul de gatire variaza functie atat de marimea pestelui cat si de grosimea lui).

Odata ce timpul de gatire a trecut, luati pachetul de pe gratar (cu manusi speciale) si asezati-l pe farfurie.

Desfaceti cu grija frunza (atentie la abur!), dupa care puteti servi pestele storcand pe deasupra, dupa gust, suc de limeta.


Preparare in imagini:

De ceva timp tot imi propusesem sa pregatesc aceasta reteta de dorada la gratar in frunza de bananier (Ikan Bakar asa cum este numit, in Malaysia, Indonezia, Singapore, pestele invelit in frunza de bananier si facut mai apoi pe gratar), insa abia acum mi-am calcat pe suflet hotarand sa-mi "ciufulesc" de frunze unul dintre cei trei banani pe care ii am pe terasa. Ceea ce m-a facut sa am sufletul ceva mai impacat cand am taiat frunzele a fost insa ca bananierul cu pricina are un pui care cam suferea din lipsa de lumina. Acum, minus cele 2 frunze folosite la pestele de fata :), puiul are si el suficienta lumina cat sa mai creasca un picut pentru a putea fi mutat in propriul ghiveci.  Revenind la gratar, impachetarea in frunza de bananier reprezinta, de fapt, o gatire asemanatoare celei "en papillote", prin urmare e ca si cum ati folosi hartie pergament sau folie de aluminiu. Numai ca, pe langa gatirea inabusita, protejarea carnii de ardere, pastrarea aromelor si a sucurilor, frunza de bananier ofera preparatului, pe langa cele mentionate mai inainte, o aroma subtila si aparte. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g dorada regala (500 g dupa ce capul si coada au fost indepartate); 6 lingurite pasta de chili cu usturoi; 20 g ghimbir proaspat, tocat marunt; 2 cepe rosii, tocate marunt; 2 lingurite turmeric; 2 lingurite lemongrass, conservat (daca folositi proaspat, tocati foarte marunt doar partea alba); 1 lingurita zahar brun; 3 linguri suc de limeta; 2 lingurite pasta de ansoa (daca aveti pasta de creveti cu atat mai bine); 2 linguri ulei cu extract de ghimbir; 1-2 frunze de bananier. Preparare dorada regala la gratar in frunza de bananier: Incepeti prin a va pregati terenul, indepartand capul, coada si aripioarele pestelui, tocand ceapa si ghimbirul cat mai marunt, storcand limeta si punandu-va la indemana restul ingredientelor. In al doilea rand, veti trece la pregatirea sosului (sambal). Puneti ceapa si ghimbirul in mojar (sau in blender) si zdrobiti-le laolalta. Cand compozitia a inceput sa devina pastoasa si omogena, adaugati pasta de chili cu usturoi, pasta de ansoa
si lemongrass Amestecati bine, dupa care transferati pasta obtinuta intr-un bol. Adaugati turmericul si zaharul brun adaugati si uleiul, dupa care amestecati pana ce incorporati uleiul in compozitie. Turnati cele 3 linguri de suc de limeta  si amestecati din nou.
Asezati pestele pe frunza de bananier si incepeti sa-l imbracati in sos - pe ambele parti si in interior pana ce terminati toata compozitia si pestele este complet acoperit cu sos. Acum veti infasura pestele in frunza de bananier. Bananul meu nefiind chiar foarte mare am fost nevoit sa folosesc 2 frunze. Ideea este ca pestele trebuie bine impachetat in frunza, cat mai strans posibil, urmand ca la final sa prindeti marginea frunzei cu scobitori, asa incat pachetul sa nu se desfaca (vezi foto). Introduceti pestele astfel impachetat la frigider si lasati-l la marinat in sambal macar 1 ora (eu l-am lasat cam 4 ore). Cand vine momentul, scoateti pestele de la frigider, incingeti bine gratarul,
dupa care asezati pretiosul pachet pe gratar :). Lasati-l cca. 15-17 minute pe o parte, dupa care intoarceti-l si mai lasati-l tot pe-atat si pe cealalta parte (frunza de bananier va incepe sa se arda, capatand o culoare bruna, insa timpul de gatire variaza functie atat de marimea pestelui cat si de grosimea lui). Odata ce timpul de gatire a trecut, luati pachetul de pe gratar (cu manusi speciale) si asezati-l pe farfurie. Desfaceti cu grija frunza (atentie la abur!), dupa care puteti servi pestele storcand pe deasupra, dupa gust, suc de limeta. Pofta Buna!    

Succes la preparare si Pofta Buna!

Spune-ţi părerea