Salata de vinete marocana (Zaalouk)


Salata de vinete marocana (Zaalouk)

Salata de vinete marocana reprezinta un delicios aperitiv care o sa va aduca oarecum aminte de zacusca noastra. Spun oarecum fiindca, desi consistenta este asemanatoare, intre cele doua exista totusi cateva diferente destul de semnificative din punctul de vedere al gustului ce rezulta la finalul procesului de gatire.
Prin urmare, gustul diferit va rezulta din faptul ca vinetele nu sunt coapte (asa cum se procedeaza la zacusca), ci fierte laolalta cu restul legumelor (uneori usor calite la inceput, dar nu neaparat), precum si din condimentarea specifica bucatariei marocane, ce ii va conferi acestei salate o aroma inconfundabila, care o sa va incante papilele gustative.
Din moment ce nu mai este mult pana ce veti incepe sa umpleti borcane cu zacusca, avand asadar ingredientele deja pe masa din bucatarie, reteta este de retinut pentru aceia care isi doresc sa guste, pe langa zacusca, si o portie de Zaalouk.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g vinete (cu tot cu coaja), taiate cuburi; 30 g ceapa rosie, taiata in 4; 250 g rosii, taiate in 4; 2 ardei capia, copti; 4 catei de usturoi; sucul de la 1 limeta; 30 g pasta de tomate; 1 lingurita de sare; 1/2 lingurita piper negru, macinat; 1/2 lingurita seminte chimion; 1/2 lingurita boia de ardei iute; 1/2 lingurita Raz el Hanout (amestec de condimente care contine: turmeric, piper cayenne, seminte de schinduf, seminte de coriandru, pudra de ghimbir, seminte de fenicul); 2 prize de sofran; 2 crengute de patrunjel (doar frunzele); 30 ml ulei de masline extravirgin.

Preparare salata de vinete marocana: Puneti sarea si sucul de limeta peste cuburile de vinete, amestecati bine, dupa care lasati vinetele la scurs timp de 30 de minute. Cand a trecut aceasta jumatate de ora, presati bine vinetele in strecuratoare, pentru a va asigura ca sunt bine scurse.

Maruntiti ceapa si usturoiul, intr-un mixer, timp de 5 secunde la viteza 6, dupa care adaugati rosiile si ardeiul copt si mai procesati 3 secunde la viteza 6.

In acest punct, eu avand Thermomix am pus in vas si restul ingredientelor – vinetele (bine scurse), condimentele (piper, chimion, boia de ardei iute, Raz el Hanout, sofran), pasta de tomate si uleiul – si am lasat aparatul sa gateasca, vreme de 15 minute, la Varoma/viteza 2.

Rezultatul final s-a constituit intr-o compozitie scazuta, cu o consistenta care aduce, dupa cum spuneam si la inceput, cu zacusca. In cele din urma am adaugat patrunjelul, am amestecat (de fapt nu eu, ci Thermomix :) a facut-o, cam 30 de secunde la viteza 2).

Daca nu aveti Thermomix puteti pregati aceasta salata la fel de simplu. Veti marunti ceapa, usturoiul, rosiile si ardeiul copt si le veti amesteca pana la omogenizare.

In acest punct puteti opta fie sa puneti absolut toate ingredientele direct la fiert, fie sa caliti putin vinetele in ulei, doar cat sa se inmoaie, dupa care veti adauga ceapa, usturoiul, rosiile, ardeiul copt, condimentele si pasta de tomate (eventual, daca observati ca rosiile nu au lasat suficient suc, puteti adauga si o cescuta de apa – secretul acestei retete consta insa in folosirea unor rosii zemoase, bine coapte, asa incat sa nu mai fie nevoie de un adaos de apa).

Compozitia astfel obtinuta o veti fierbe, la foc mediu spre mic, cu un capac deasupra, pana ce vinetele se vor putea zdrobi usor (cam 20-25 de minute). Dupa acest interval de timp, daca nu ati obtinut o consistenta asemanatoare cu zacusca, veti da deoparte capacul, veti mari un pic focul si veti lasa pana ce scade, amestecand frecvent pentru a nu se prinde. Cand consistenta este cea potrivita, puneti patrunjel, amestecati si stingeti focul.

In cazul in care v-au ramas bucati de vinete care vi se par a fi prea mari si nu doriti sa le simtiti ca atare prin salata, lasati compozitia sa se racoreasca, transferati totul intr-un blender si procesati un pic.

Puneti salata intr-un bol, lasati-o sa se raceasca la temperatura camerei, dupa care poate fi servita.


Preparare in imagini:

Salata de vinete marocana reprezinta un delicios aperitiv care o sa va aduca oarecum aminte de zacusca noastra. Din moment ce nu mai este mult pana ce veti incepe sa umpleti borcane cu zacusca, avand asadar ingredientele deja pe masa din bucatarie, reteta este de retinut pentru aceia care isi doresc sa guste, pe langa zacusca, si o portie de Zaalouk. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g vinete (cu tot cu coaja), taiate cuburi; 30 g ceapa rosie, taiata in 4; 250 g rosii, taiate in 4; 2 ardei capia, copti; 4 catei de usturoi; sucul de la 1 limeta; 30 g pasta de tomate; 1 lingurita de sare; 1/2 lingurita piper negru, macinat; 1/2 lingurita seminte chimion; 1/2 lingurita boia de ardei iute; 1/2 lingurita Raz el Hanout (amestec de condimente care contine: turmeric, piper cayenne, seminte de schinduf, seminte de coriandru, pudra de ghimbir, seminte de fenicul); 2 prize de sofran; 2 crengute de patrunjel (doar frunzele); 30 ml ulei de masline extravirgin. Preparare salata de vinete marocana: Puneti sarea si sucul de limeta peste cuburile de vinete, amestecati bine, dupa care lasati vinetele la scurs timp de 30 de minute. Cand a trecut aceasta jumatate de ora, presati bine vinetele in strecuratoare, pentru a va asigura ca sunt bine scurse. Maruntiti ceapa si usturoiul, intr-un mixer, timp de 5 secunde la viteza 6, dupa care adaugati rosiile si ardeiul copt si mai procesati 3 secunde la viteza 6. In acest punct, eu avand Thermomix am pus in vas si restul ingredientelor - vinetele (bine scurse), condimentele (piper, chimion, boia de ardei iute, Raz el Hanout, sofran), pasta de tomate si uleiul - si am lasat aparatul sa gateasca, vreme de 15 minute, la Varoma/viteza 2.
Rezultatul final s-a constituit intr-o compozitie scazuta, cu o consistenta care aduce, dupa cum spuneam si la inceput, cu zacusca. In cele din urma am adaugat patrunjelul, am amestecat (de fapt nu eu, ci Thermomix :) a facut-o, cam 30 de secunde la viteza 2). Daca nu aveti Thermomix puteti pregati aceasta salata la fel de simplu. Veti marunti ceapa, usturoiul, rosiile si ardeiul copt si le veti amesteca pana la omogenizare.  In acest punct puteti opta fie sa puneti absolut toate ingredientele direct la fiert, fie sa caliti putin vinetele in ulei, doar cat sa se inmoaie, dupa care veti adauga ceapa, usturoiul, rosiile, ardeiul copt, condimentele si pasta de tomate (eventual, daca observati ca rosiile nu au lasat suficient suc, puteti adauga si o cescuta de apa - secretul acestei retete consta insa in folosirea unor rosii zemoase, bine coapte, asa incat sa nu mai fie nevoie de un adaos de apa).  Compozitia astfel obtinuta o veti fierbe, la foc mediu spre mic, cu un capac deasupra, pana ce vinetele se vor putea zdrobi usor (cam 20-25 de minute). Dupa acest interval de timp, daca nu ati obtinut o consistenta asemanatoare cu zacusca, veti da deoparte capacul, veti mari un pic focul si veti lasa pana ce scade, amestecand frecvent pentru a nu se prinde. Cand consistenta este cea potrivita, puneti patrunjel, amestecati si stingeti focul.  In cazul in care v-au ramas bucati de vinete care vi se par a fi prea mari si nu doriti sa le simtiti ca atare prin salata, lasati compozitia sa se racoreasca, transferati totul intr-un blender si procesati un pic.  Puneti salata intr-un bol, lasati-o sa se raceasca la temperatura camerei, dupa care poate fi servita. Pofta Buna!      

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. rica spune:

    ieri am avut program de zacusca si chiar am pus si de-o portie de salata de-asta marocana. buna nu zic nu, dar tot mai buna e zacusca noastra…

  2. Tavi spune:

    @rica – Asa cum am spus si in intro, sunt totusi diferite. Zacusca e preferata mea, dar mi-a placut si zaalouk.

Spune-ţi părerea