Pui cu sos iute la cuptor


Pui cu sos iute la cuptor

In ciuda caldurii de ieri m-am incumetat sa pregatesc un pui cu sos iute la cuptor. La finalul celor 50 de minute, timp in care s-au combinat cateva dintre cele mai apetisante arome si culori ale bucatariei indoneziene, din cuptor a iesit o minunatie rumena, frageda si delicioasa. Efortul a fost rasplatit din plin prin urmare.

Pentru prepararea acestei retete aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 pui intreg de cca. 1 kg; 6 linguri pasta de chili cu usturoi; 2 lingurite lemongrass, zdrobit; sucul de la 1/2 limeta; 1 lingurita zahar de palmier, pisat in mojar; 1/2 lingurita pasta concentrata de tamarin dizolvata in 1 lingura apa; 1 lingurita sare; 3 linguri ulei de soia aromat cu chili.

Preparare pui cu sos iute la cuptor: Pregatiti-va ingredientele, punandu-va condimentele in farfurioare si sosurile in boluri, astfel incat sa le aveti la indemana atunci cand veti incepe prepararea.

Taiati puiul de-a lungul pieptului, intoarceti-l cu aripile in sus si, apasandu-l usor, aplatizati-l pana ce capata forma de fluture (vezi foto).

Asezati-l intr-o tava, sarati-l pe ambele parti, dupa care, similar, ungeti-l cu suc de limeta pe ambele parti. Introduceti puiul intr-o punga si lasati-l la frigider timp de 1 ora.

Dupa 1 ora, preincalziti cuptorul la 220 grade si scoateti puiul de la frigider.

Pozitionati un grill in tava cuptorului (un grill dotat cu tava la baza in care se poate pune apa). Asezati puiul pe gratarul grill-ului, cu aripile in sus (vezi foto). Puneti apa atat in suportul grill-ului cat si in tava cuptorului, dupa care introduceti puiul la cuptor, timp de 30 de minute. In tot acest timp, verificati permanent sa aveti apa in ambele tavi (si in cea a cuptorului, si in cea a grill-ului).

Cat sta puiul la cuptor puteti pregati sosul.

Incingeti cele 2 linguri de ulei intr-o tigaie. Adaugati pasta de chili cu usturoi si lemongrass si gatiti cam 30 de secunde, pana ce simtiti ca pasta de chili cu usturoi si-a eliberat aroma. In acest moment, adaugati sucul de tamarin si zaharul de palmier, amestecati si stingeti focul.

Odata ce a trecut o jumatate de ora, scoateti puiul din cuptor si mariti temperatura cuptorului la 240 de grade.

Pana ajunge cuptorul la temperatura fixata, intoarceti puiul cu burta in sus (vezi foto) si, ajutandu-va de o pensula, incepeti si ungeti bine toata suprafata cu sosul pregatit mai inainte. Dupa ce ati terminat, intoarceti-l in pozitia initiala, cu aripile in sus, si ungeti si aceasta parte cu restul de sos.

Reintroduceti puiul la cuptor, la 240 de grade, timp de 20 de minute.

Odata ce au trecut si aceste ultime 20 de minute, puiul este gata! Asadar, scoateti tava din cuptor si pregatiti, pe un platou, un pat din frunze de salata pe care veti aseza aceasta bunatate. Alaturati-i rondele de rosii si castraveti verzi, o garnitura de orez fiert si puiul isi poate ocupa locul de cinste pe masa.


Preparare in imagini:

In ciuda caldurii de ieri m-am incumetat sa pregatesc un pui iute la cuptor. La finalul celor 50 de minute, timp in care s-au combinat cateva dintre cele mai apetisante arome si culori ale bucatariei indoneziene, din cuptor a iesit o minunatie rumena, frageda si delicioasa. Efortul a fost rasplatit din plin prin urmare. Pentru prepararea acestei retete aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 pui intreg de cca. 1 kg; 6 linguri pasta de chili cu usturoi; 2 lingurite lemongrass, zdrobit; sucul de la 1/2 limeta; 1 lingurita zahar de palmier, pisat in mojar; 1/2 lingurita pasta concentrata de tamarin dizolvata in 1 lingura apa; 1 lingurita sare; 3 linguri ulei de soia aromat cu chili. Preparare pui iute la cuptor: Pregatiti-va ingredientele, punandu-va condimentele in farfurioare si sosurile in boluri, astfel incat sa le aveti la indemana atunci cand veti incepe prepararea. Taiati puiul de-a lungul pieptului, intoarceti-l cu aripile in sus si, apasandu-l usor, aplatizati-l pana ce capata forma de fluture (vezi foto). Asezati-l intr-o tava, sarati-l pe ambele parti, dupa care, similar, ungeti-l cu suc de limeta pe ambele parti. Introduceti puiul intr-o punga
si lasati-l la frigider timp de 1 ora. Dupa 1 ora, preincalziti cuptorul la 220 grade si scoateti puiul de la frigider.  Pozitionati un grill in tava cuptorului (un grill dotat cu tava la baza in care se poate pune apa). Asezati puiul pe gratarul grill-ului, cu aripile in sus (vezi foto). Puneti apa atat in suportul grill-ului cat si in tava cuptorului, dupa care introduceti puiul la cuptor, timp de 30 de minute. In tot acest timp, verificati permanent sa aveti apa in ambele tavi (si in cea a cuptorului, si in cea a grill-ului). Cat sta puiul la cuptor puteti pregati sosul.  Incingeti cele 2 linguri de ulei intr-o tigaie. Adaugati pasta de chili cu usturoi si lemongrass si gatiti cam 30 de secunde, pana ce simtiti ca pasta de chili cu usturoi si-a eliberat aroma. In acest moment, adaugati sucul de tamarin si zaharul de palmier,
amestecati si stingeti focul. Odata ce a trecut o jumatate de ora, scoateti puiul din cuptor si mariti temperatura cuptorului la 240 de grade. Pana ajunge cuptorul la temperatura fixata, intoarceti puiul cu burta in sus (vezi foto) si, ajutandu-va de o pensula, incepeti si ungeti bine toata suprafata cu sosul pregatit mai inainte. Dupa ce ati terminat, intoarceti-l in pozitia initiala, cu aripile in sus, si ungeti si aceasta parte cu restul de sos. Reintroduceti puiul la cuptor, la 240 de grade, timp de 20 de minute. Odata ce au trecut si aceste ultime 20 de minute, puiul este gata! Asadar, scoateti tava din cuptor
si pregatiti, pe un platou, un pat din frunze de salata pe care veti aseza aceasta bunatate. Alaturati-i rondele de rosii si castraveti verzi, o garnitura de orez fiert si puiul isi poate ocupa locul de cinste pe masa. Pofta Buna!          

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. Oana spune:

    Uau, tare bine arata! Imi placeee…

  2. Tavi spune:

    @Oana – Si mie mi-a placut :) .

Spune-ţi părerea