Curry de peste cu lapte de cocos si tamarin


Curry de peste cu lapte de cocos si tamarin

Nu mai facusem de cam multisor timp un curry, asa ca ieri am preparat acest curry de peste cu lapte de cocos si tamarin. Pregatiti-va papilele gustative pentru un fel de mancare delicios, cu un sos iute-acrisor, generos si plin de arome, un fel de mancare care va va oferi satisfactie deplina, atat la capitolul gust, cat si la cel al timpului pe care veti fi nevoiti sa-l petreceti in bucatarie.

Pentru prepararea aceste retete aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g peste cu carne alba (cap si coada indepartate), taiat rondele (eu am folosit dorada regala pentru a prepara aceasta reteta); 350 g rosii, taiate cuburi; 100 g ceapa rosie, taiata in 4 si mai apoi tocata julien; 3 ardei iuti verzi (cu semintele si venele indepartate), taiati in forma de romb (cantitatea de ardei iute o puteti ajusta functie de cat de iuti sunt ardeii sau de gusturile proprii); 6 catei de usturoi, tocati marunt; 1 lingurita pasta de chili cu usturoi; 100 ml lapte de cocos; 1 lingura pasta concentrata de tamarin, dizolvata in 50 ml de apa calduta; 1 lingurita pudra chili; 1 lingurita turmeric; 1/2 lingurita sare; 1 lingurita seminte coriandru, macinate;  1/4 lingurita seminte fenugreek (schinduf); 2 frunze de curry; 3 linguri frunze de coriandru, tocate marunt; 2 linguri ulei de orez.

Preparare curry de peste cu lapte de cocos si tamarin: Puneti intr-un castron 1/2 lingurita sare, semintele de coriandru macinate, pudra de chili si turmericul. Turnati cei 50 ml de apa in care ati dizolvat pasta concentrata de tamarin si amestecati.

Adaugati pasta de chili cu usturoi si amestecati bine, pana ce pasta de chili cu usturoi se “desface” si se integreaza in compozitie.

Urmeaza sa adaugati pestele si sa amestecati cu grija, pana ce toate bucatile de peste se imbraca in marinata. Acoperiti cu o folie si dati la frigider, timp de 30 de minute.

Dupa ce au trecut cele 30 de minute, incingeti 2 linguri de ulei de orez in wok.

De indata ce uleiul s-a incins, adaugati semintele de schinduf si frunzele de curry. Lasati-le la foc mediu cca. 30 de secunde (pe ochiul mare de la aragaz), pana ce semintele de schinduf incep sa devina brun-aurii.

Adaugati ceapa si usturoiul. Gatiti pana ceapa se inmoaie, la foc mediu spre mic (deci veti micsora un pic flacara fata de pasul anterior cu semintele de schinduf si frunzele de curry).

Dupa ce ati ajuns la acest rezultat cu ceapa, veti adauga rosiile. Pe care le veti lasa pana ce se inmoaie si sunt gatite complet, amestecand din cand in cand.

Odata ce rosiile sunt gatite complet si ati obtinut un sos de consistenta unui piure, puteti pune in wok rondelele de peste. Aici, ca o paranteza, trebuie sa va atrag atentia ca atunci cand veti scoate pestele din marinata pentru a-l pune in wok, in castron vor mai ramane condimente, ca sediment – nu le aruncati!!! Puneti 1-2 linguri de apa calduta peste ce mai ramane in castron, dupa ce ati scos rondelele de peste, amestecati si turnati totul in wok.

Dupa ce ati rezolvat cu pestele si marinata sa, urmatorii pe lista sunt ardeii iuti verzi, pe care ii veti adauga in wok, alaturandu-i astfel sosului deja existent.

Amestecati usor, pentru ca aromele sa se imbine, fara a deranja prea tare totusi bucatile de peste, si lasati sa fiarba 2 minute.

Dupa 2 minute, puneti un capac deasupra si mai lasati sa fiarba cca. 5 minute, pana ce pestele este facut.

Dupa 5 minute indepartati capacul, adaugati laptele de cocos, amestecati usor si cu mare grija pentru a nu rupe bucatile de peste, lasati sa dea intr-un fiert si stingeti focul.

Presarati coriandru verde tocat, amestecati, dupa care serviti acest fish curry masala cat este fierbinte, in compania unei garnituri de orez basmati.


Preparare in imagini:

Nu mai facusem de cam multisor timp un curry, asa ca ieri am preparat acest curry de peste cu lapte de cocos si tamarin. Pregatiti-va papilele gustative pentru un fel de mancare delicios, cu un sos iute-acrisor, generos si plin de arome, un fel de mancare care va va oferi satisfactie deplina, atat la capitolul gust, cat si la cel al timpului pe care veti fi nevoiti sa-l petreceti in bucatarie. Pentru prepararea aceste retete aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 500 g peste cu carne alba (cap si coada indepartate), taiat rondele (eu am folosit dorada regala pentru a prepara aceasta reteta); 350 g rosii, taiate cuburi; 100 g ceapa rosie, taiata in 4 si mai apoi tocata julien; 3 ardei iuti verzi (cu semintele si venele indepartate), taiati in forma de romb (cantitatea de ardei iute o puteti ajusta functie de cat de iuti sunt ardeii sau de gusturile proprii); 6 catei de usturoi, tocati marunt; 1 lingurita pasta de chili cu usturoi; 100 ml lapte de cocos; 1 lingura pasta concentrata de tamarin, dizolvata in 50 ml de apa calduta; 1 lingurita pudra chili; 1 lingurita turmeric; 1/2 lingurita sare; 1 lingurita seminte coriandru, macinate;  1/4 lingurita seminte fenugreek (schinduf); 2 frunze de curry; 3 linguri frunze de coriandru, tocate marunt; 2 linguri ulei de orez. Preparare curry de peste cu lapte de cocos si tamarin: Puneti intr-un castron 1/2 lingurita sare, semintele de coriandru macinate, pudra de chili si turmericul. Turnati cei 50 ml de apa in care ati dizolvat pasta concentrata de tamarin si amestecati. Adaugati pasta de chili cu usturoi si amestecati bine, pana ce pasta de chili cu usturoi se "desface" si se integreaza in compozitie. Urmeaza sa adaugati pestele
si sa amestecati cu grija, pana ce toate bucatile de peste se imbraca in marinata. Acoperiti cu o folie si dati la frigider, timp de 30 de minute. Dupa ce au trecut cele 30 de minute, incingeti 2 linguri de ulei de orez in wok. De indata ce uleiul s-a incins, adaugati semintele de schinduf si frunzele de curry. Lasati-le la foc mediu cca. 30 de secunde (pe ochiul mare de la aragaz), pana ce semintele de schinduf incep sa devina brun-aurii. Adaugati ceapa si usturoiul. Gatiti pana ceapa se inmoaie, la foc mediu spre mic (deci veti micsora un pic flacara fata de pasul anterior cu semintele de schinduf si frunzele de curry).
Dupa ce ati ajuns la acest rezultat cu ceapa, veti adauga rosiile. Pe care le veti lasa pana ce se inmoaie si sunt gatite complet, amestecand din cand in cand. Odata ce rosiile sunt gatite complet si ati obtinut un sos de consistenta unui piure, puteti pune in wok rondelele de peste. Aici, ca o paranteza, trebuie sa va atrag atentia ca atunci cand veti scoate pestele din marinata pentru a-l pune in wok, in castron vor mai ramane condimente, ca sediment - nu le aruncati!!! Puneti 1-2 linguri de apa calduta peste ce mai ramane in castron, dupa ce ati scos rondelele de peste, amestecati si turnati totul in wok. Dupa ce ati rezolvat cu pestele si marinata sa, urmatorii pe lista sunt ardeii iuti verzi, pe care ii veti adauga in wok, alaturandu-i astfel sosului deja existent. Amestecati usor, pentru ca aromele sa se imbine, fara a deranja prea tare totusi bucatile de peste, si lasati sa fiarba 2 minute. Dupa 2 minute, puneti un capac deasupra si mai lasati sa fiarba cca. 5 minute, pana ce pestele este facut.
Dupa 5 minute indepartati capacul, adaugati laptele de cocos, amestecati usor si cu mare grija pentru a nu rupe bucatile de peste, lasati sa dea intr-un fiert si stingeti focul. Presarati coriandru verde tocat, amestecati, dupa care serviti acest fish curry masala cat este fierbinte, puneti in farfurie si serviti cu garnitura de orez basmati. Pofta Buna!  

Succes la preparare si Pofta Buna!

4 păreri.

  1. Viorica Dinu spune:

    Nepretuite sunt retetele tale. Ti se face pofta instantaneu.

  2. Tavi spune:

    @Viorica Dinu – Multumesc, pofta mare!

  3. Ileana spune:

    Ma tenteaza de-a dreptul reteta asta si poftesc la ea de cand ai pus-o pe blog. Dorada e pestele meu favorit, restul ingredientelor le am sau le-am vazut la Mega, mai putin pasta de tamarin. Ce ma fac? Suntem ,,consateni” in Bucuresti :) )), de aceea iti cer ajutorul cu un sfat legat de tamarin. Ce sa pun daca nu gasesc pasta de tamarin?

  4. Tavi spune:

    @Ileana – :D Daca suntem “consateni” in Bucuresti gasesti tamarin (sub forma de pasta concentrata sau pulpa) la Ki-Life in P-ta Amzei. In caz ca nu ajungi pana acolo, poti inlocui sucul de tamarin cu suc de limeta sau suc de lamaie. In acest caz, in care substitui, trebuie sa te atentionez ca, dincolo de un anume gust specific, nu vei obtine nicidecum aceeasi culoare a sosului. Insa eu zic ca vei gasi pasta concentrata de tamarin unde am zis :) .

Spune-ţi părerea