Fasole galbena la tigaie cu ghimbir si usturoi


Fasole galbena la tigaie cu ghimbir si usturoi

Ieri a fost una din acele zile fara carne isi, abia mai pe dupa-amiaza, o portie de fasole galbena la tigaie, cu ghimbir si usturoi. Aceasta reteta este una extrem de simpla, rapida si usor de pregatit, cel mai important fiind sa va asigurati ca dispuneti de niste pastai fragede, fara ate. Si asta deoarece metoda de gatire (prajire in putin ulei, la un foc mediu spre mic) va face ca fasolea sa devina moale si suculenta, ramanand totusi ferma, cu o textura usor crocanta.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 700 g fasole galbena proaspata, taiata in buc de 4-5 cm lungime; 3 fire de ceapa verde (doar partea alba), taiata romburi; 1 ardei chili uscat, taiat in jumatate pe lungime; 3 catei de usturoi, tocati rondele; 1/2 lingurita piper Sichuan; 10 g ghimbir proaspat, taiat felii foarte subtiri; 4 linguri ulei de arahide.

Preparare fasole galbena la tigaie cu ghimbir si usturoi: Dupa ce ati indepartat coditele pastailor de fasole si ati spalat fasolea bine, sub jet de apa rece, taiati-o in bucati de aproximativ 4-5 cm lungime. Ceapa o veti toca (nu foarte marunt) in forma de romb, ghimbirul il veti taia felii subtiri, iar usturoiul il veti toca rondele. Taiati in jumatate pe lungime ardeiul chili, macinati boabele de piper Sichuan si aveti toate ingredientele la indemana.

Incingeti bine 2 linguri de ulei la foc mic spre mediu. Adaugati fasolea galbena si gatiti-o, amestecand periodic, pana ce pastaile se rumenesc usor si sunt gatite. Scoateti fasolea intr-un castron si lasati-o deoparte.

Puneti in tigaie la incins alte 2 linguri de ulei, de aceasta data la foc iute. Adaugati ardeiul chili si piperul Sichuan si caliti din scurt, cat sa se inmoaie ardeiul si sa se elibereze aroma. Adaugati rapid ghimbirul, usturoiul si ceapa verde si, similar, caliti din scurt (nu mai mult de 10 secunde), amestecand tot timpul.

Readaugati fasolea galbena in tigaie, amestecati bine pentru a se patrunde aromele, potriviti de sare dupa gust si stingeti focul.

Puneti in farfurii si serviti fie ca atare, pe post de cina usoara, fie ca garnitura la o friptura la gratar daca nu va lasa inima sa mancati fara carne :) .


Preparare in imagini:

Ieri a fost una din acele zile fara carne isi, abia mai pe dupa-amiaza, o portie de fasole galbena la tigaie, cu ghimbir si usturoi. Aceasta reteta este una extrem de simpla, rapida si usor de pregatit, cel mai important fiind sa va asigurati ca dispuneti de niste pastai fragede, fara ate. Si asta deoarece metoda de gatire (prajire in putin ulei, la un foc mediu spre mic) va face ca fasolea sa devina moale si suculenta, ramanand totusi ferma, cu o textura usor crocanta. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 700 g fasole galbena proaspata, taiata in buc de 4-5 cm lungime; 3 fire de ceapa verde (doar partea alba), taiata romburi; 1 ardei chili uscat, taiat in jumatate pe lungime; 3 catei de usturoi, tocati rondele; 1/2 lingurita piper Sichuan; 10 g ghimbir proaspat, taiat felii foarte subtiri; 4 linguri ulei de arahide. Preparare fasole galbena la tigaie cu ghimbir si usturoi: Dupa ce ati indepartat coditele pastailor de fasole si ati spalat fasolea bine, sub jet de apa rece, taiati-o in bucati de aproximativ 4-5 cm lungime. Ceapa o veti toca (nu foarte marunt) in forma de romb, ghimbirul il veti taia felii subtiri, iar usturoiul il veti toca rondele. Taiati in jumatate pe lungime ardeiul chili, macinati boabele de piper Sichuan si aveti toate ingredientele la indemana. Incingeti bine 2 linguri de ulei la foc mic spre mediu. Adaugati fasolea galbena si gatiti-o, amestecand periodic, pana ce pastaile se rumenesc usor si sunt gatite. Scoateti fasolea intr-un castron si lasati-o deoparte.
Puneti in tigaie la incins alte 2 linguri de ulei, de aceasta data la foc iute. Adaugati ardeiul chili si piperul Sichuan si caliti din scurt, cat sa se inmoaie ardeiul si sa se elibereze aroma. Adaugati rapid ghimbirul, usturoiul si ceapa verde si, similar, caliti din scurt (nu mai mult de 10 secunde), amestecand tot timpul. Readaugati fasolea galbena in tigaie, amestecati bine pentru a se patrunde aromele, potriviti de sare dupa gust,  amestecati din nou si stingeti focul.
Puneti in farfurii si serviti fie ca atare, pe post de cina usoara, fie ca garnitura la o friptura la gratar daca nu va lasa inima sa mancati fara carne :). Pofta Buna!          

Succes la preparare si Pofta Buna!

4 păreri.

  1. miha spune:

    Cu ghimbir n-am incercat niciodata. Tre’ sa fie bun! :)

  2. Tavi spune:

    @miha – Definitely bun, aromat si picant! :) Ghimbirul doar putin calit da aroma, iar de partea de iuteala se ocupa ardeiul chili si piperul Sichuan.

  3. Elena Toma spune:

    Grozav, exact aromele care-mi plac, numai ca nu le-am incercat cu fasole. Trec la teste si multam fain de idee.

  4. Tavi spune:

    @Elena Toma – Spor la teste :) si pofta mare! Multumesc si eu de vizita.

Spune-ţi părerea