Tocana de cartofi cu ton (Marmitako)


Tocana de cartofi cu ton (Marmitako)

Tocana de cartofi cu ton (Marmitako) este un fel de mancare cu specific spaniol, cu un nume care provine de pe navele pescaresti unde era pregatita si servita chiar din vasul in care era gatita, marmita – cei care au facut armata pe vremea cand era obligatorie probabil ca mai tin inca minte marmita din care li se servea soldatilor romani, cel mai adesea, fasole sau varza :) .
Aceasta tocana este foarte simpla, mancarea fiind una care se pregateste usor, este delicioasa, asa incat nu imi ramane decat sa trec la reteta.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g ton proaspat, taiat in cuburi de marime potrivita; 800 g cartofi albi, fainosi, taiati cuburi; 50 g ardei gras verde, taiat cuburi mici; 50 g ardei capia, taiat cuburi mici; 1 ceapa, tocata foarte marunt; 4 catei de usturoi, tocati foarte marunt; 400 g pulpa de rosii pasata; 2 linguri pasta de tomate; 100 ml vin alb, sec; 1/2 lingurita boia de ardei iute; 2 linguri patrunjel verde, tocat; 5 linguri ulei de masline.

Preparare tocana de cartofi cu ton: Incingeti 3 linguri de ulei de masline intr-o tigaie mai adanca (sau intr-o cratita). Puneti ceapa si caliti-o, la foc iute, pana devine translucida.

Adaugati ardeiul gras, ardeiul capia si caliti cca. 1 minut, pana ce ardeii se inmoaie un pic.

Puneti si cartofii in tigaie si gatiti aproximativ 5-6 minute, amestecand din cand in cand, asa incat cartofii sa se patrunda de aroma celorlalte legume.

Dupa ce ati gatit cartofii 5-6 minute, adaugati boiaua de ardei, turnati vinul, amestecati si lasati sa fiarba cam 2 minute.

Adaugati pulpa de rosii pasata, amestecati, asteptati sa reinceapa sa fiarba, dupa care adaugati pasta de tomate. Amestecati bine, pana ce pasta de tomate se desface si se incorporeaza in sos. Turnati 300 ml de apa calduta, puneti un capac deasupra si lasati sa fiarba aproximativ 25-30 de minute, la foc mediu spre mic.

Cand cartofii sunt fierti (incercati-i), incingeti 2 linguri de ulei intr-o tigaie. Odata ce uleiul este incins, adaugati usturoiul si tonul. Presarati un praf de sare si lasati tonul sa se rumeneasca putin pe fiecare parte (doar cat sa-si schimbe un pic culoarea la exterior, ramanand insa rozaliu in interior).

Odata ce ati rumenit un pic tonul, dati deoparte capacul de la cartofi si puneti pestele in tocana. Amestecati usor si lasati sa mai fiarba 2-3 minute, fara capac.

La final, presarati patrunjel verde si stingeti focul.

Puneti in farfurii si serviti cu mare pofta aceasta tocana extrem de gustoasa.


Preparare in imagini:

Tocana de cartofi cu ton (Marmitako) este un fel de mancare cu specific spaniol, cu un nume care provine de pe navele pescaresti unde era pregatita si servita chiar din vasul in care era gatita, marmita - cei care au facut armata pe vremea cand era obligatorie probabil ca mai tin inca minte marmita din care li se servea soldatilor romani, cel mai adesea, fasole sau varza :). Aceasta tocana este foarte simpla, mancarea fiind una care se pregateste usor, este delicioasa, asa incat nu imi ramane decat sa trec la reteta. Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 g ton proaspat, taiat in cuburi de marime potrivita; 800 g cartofi albi, fainosi, taiati cuburi; 50 g ardei gras verde, taiat cuburi mici; 50 g ardei capia, taiat cuburi mici; 1 ceapa, tocata foarte marunt; 4 catei de usturoi, tocati foarte marunt; 400 g pulpa de rosii pasata; 2 linguri pasta de tomate; 100 ml vin alb, sec; 1/2 lingurita boia de ardei iute; 2 linguri patrunjel verde, tocat; 5 linguri ulei de masline. Preparare tocana de cartofi cu ton: Incingeti 3 linguri de ulei de masline intr-o tigaie mai adanca (sau intr-o cratita).  Puneti ceapa si caliti-o, la foc iute, pana devine translucida. Adaugati ardeiul gras, ardeiul capia si caliti cca. 1 minut, pana ce ardeii se inmoaie un pic. Puneti si cartofii in tigaie si gatiti aproximativ 5-6 minute, amestecand din cand in cand, asa incat cartofii sa se patrunda de aroma celorlalte legume.
Dupa ce ati gatit cartofii 5-6 minute, adaugati boiaua de ardei, turnati vinul, amestecati si lasati sa fiarba cam 2 minute. Adaugati pulpa de rosii pasata, amestecati, asteptati sa reinceapa sa fiarba, dupa care adaugati pasta de tomate. Amestecati bine, pana ce pasta de tomate se desface si se incorporeaza in sos.
Turnati 300 ml de apa calduta, puneti un capac deasupra si lasati sa fiarba aproximativ 25-30 de minute, la foc mediu spre mic. Cand cartofii sunt fierti (incercati-i), incingeti 2 linguri de ulei intr-o tigaie. Odata ce uleiul este incins, adaugati usturoiul adaugati si tonul. Presarati un praf de sare si lasati tonul sa se rumeneasca putin pe fiecare parte (doar cat sa-si schimbe un pic culoarea la exterior, ramanand insa rozaliu in interior). Odata ce ati rumenit un pic tonul, dati deoparte capacul de la cartofi
si puneti pestele in tocana. Amestecati usor si lasati sa mai fiarba 2-3 minute, fara capac. La final, presarati patrunjel verde si stingeti focul. Puneti in farfurii si serviti cu mare pofta aceasta tocana extrem de gustoasa. Pofta Buna!    

Succes la preparare si Pofta Buna!

2 păreri.

  1. nadina73 spune:

    Ma tenteaza,arata grozav de bine.Sincer nu am mancat pana acuma ,dar trebuie incercata.O zi buna Tavi

  2. Tavi spune:

    @nadina73 – Este si grozav de buna, Nadina! Toate cele bune si un weekend frumos, multumesc de vizita!

Spune-ţi părerea